Verbena ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire (verbină)

Origine și distribuție

Verbele aparțin familiei verbenei (Verbenaceae) și, prin urmare, sunt adesea denumite „verbene”. Genul este originar din regiunile calde din America de Sud, dar unele specii își au originea și în alte părți ale lumii. Specia sălbatică europeană Verbena officinalis (verbena) a fost considerată o plantă medicinală din cele mai vechi timpuri și a fost preferată pentru naștere și leziuni. Majoritatea verbenelor disponibile comercial în prezent sunt forme hibride și se caracterizează printr-o gamă largă de flori. În plus, unele specii cu semințe solide - cum ar fi verbena Patagoniană (Verbena bonariensis) - sunt, de asemenea, foarte populare ca grădină de scurtă durată și plante în ghivece.

citește și

 • Hardy sau sensibil la îngheț - verbena
 • Cel mai dovedit mod de propagare a unei verbene
 • Simplu sau consumator de timp - menținerea verbenei

utilizare

Verbene sunt utilizate în principal pentru plantarea cutiilor de balcon (106,25 € la Amazon *) ghivece și coșuri suspendate, făcându-se distincția între soiurile compacte și cele suspendate. Variante compacte și destul de plate, cum ar fi „Vepita”, „Vectura” sau „Lindolena”, vin în propriile lor cutii și vase mici, în timp ce formele cu lăstari lungi și puternici își desfășoară splendoarea cel mai bine în coșuri suspendate. Verbene arată deosebit de drăguț în combinație cu alte clasice de balcon înflorite, precum florile de vanilie (Heliotropium arborescens), clopotele magice (Calibrachoa), petunii (Petunia) sau begoniile (Begonia).

În plus, verbenele sunt foarte potrivite pentru subplantare, de exemplu trunchiuri înalte de trandafir sau hibiscus. Mai mult decât atât, florile taie o cifră bună în orice pat de flori de vară mixt și perene, mai ales în combinație cu trandafiri, ca umplutură de goluri sau ca plantare de margine. Un pat de flori circular, plantat colorat în mijlocul unui gazon, de exemplu, arată diferit.

Aspect și statură

De obicei cultivăm verbena sensibilă la îngheț și iubitoare de căldură ca anuală, deși unele specii și soiuri pot fi iernate. Cu toate acestea, efortul implicat nu merită, deoarece florile produc numeroase semințe toamna. Acestea pot fi utilizate cu ușurință pentru propagare ulterioară.

Florile cresc erbacee, foarte delicate și subțiri și ating înălțimi diferite în funcție de specie și varietate. Soiurile hibride clasice crescute pentru cultura ghiveciului au de obicei între 15 și 30 de centimetri înălțime. Unele variante cresc în poziție verticală, altele se târăsc sau cu lăstari căzuți.

Verbenele plăcut parfumate sunt plante furajere foarte populare cu fluturi și alte insecte.

frunze

Frunzele lobate sau fisurate pinat, opuse încrucișate ale verbenei au o margine zimțată. Unele soiuri au frunziș aspru, păros, altele netede. Tulpina pătrată este caracteristică genului. De regulă, stipulele nu sunt dezvoltate.

Flori și perioadă de înflorire

Cu toate acestea, frunzele delicate și verzi ale verbenei se așează pe spatele umbelelor lor luxuriante, cu mai multe flori. Inflorescențele de tip umbrelă până la sferice înfloresc în aproape toate culorile, de la alb la galben, roz, roșu, violet la verde și maro. Cu toate acestea, soiurile cu dungi sau cu două până la mai multe culori, precum „Voodoo Star”, „Lanai Twister” sau „Wicked” sunt deosebit de atractive. Verbene se bucură, de asemenea, de perioada lor de înflorire foarte lungă, care se extinde din mai până în toamnă. De obicei, numai primul îngheț pune capăt abundenței florilor.

fructe

Florile sunt polenizate de insecte. Apoi se formează numeroase nuci care conțin semințele. Puteți să le colectați și să le folosiți din nou și din nou pentru însămânțare nouă. Unele tipuri de verbene - în special cele rezistente la îngheț, cum ar fi Verbena officinalis sau Verbena hastata - le place să se semene în pat. Aceste verbene sunt germeni reci și au nevoie de o perioadă de vreme rece în sezonul rece înainte de a germina primăvara când temperaturile cresc.

Toxicitate

Verbene au fost folosite ca plante medicinale de secole, în principal pentru aplicații externe, cum ar fi inflamația sau rănile slab vindecătoare. Chiar și astăzi puteți cumpăra ceai și ulei de verbină în farmacii și farmacii, prin care aceste remedii naturale sunt făcute din planta verbenei comune sau verbena officinalis (verbena officinalis). Cu toate acestea, formele hibride disponibile în pepiniere sunt plante pur ornamentale și nu sunt potrivite în scopuri medicinale.

Practic, verbenele - indiferent de tip și varietate - nu sunt otrăvitoare, planta poate fi consumată chiar și florile pot fi folosite ca decor pentru salate și deserturi de vară. Dar fii atent: la fel ca în cazul multor, doza produce otravă. Florile frumoase conțin verbenalină, un glicozid care dăunează doar în doze mari, motiv pentru care ar trebui să vă bucurați doar de părțile ușor amare ale plantei într-o măsură limitată.

Care locație este potrivită?

Plantați verbene într-o locație cât mai însorită și caldă, apoi vor înflori deosebit de abundent și mult timp. O locație orientată spre sud este ideală, mai ales pe balcon și terasă. Ploaia și vântul nu deranjează cel puțin rasele hibride mai noi, chiar și locațiile fierbinți sunt bine tolerate. Această floare iubitoare de soare nu este potrivită decât pentru locuri umbrite și, prin urmare, formează puține sau deloc flori în locuri prea întunecate.

Continuați lectură

sol

Cu toate acestea, în ceea ce privește calitatea optimă a solului, verbenele nu sunt deosebit de solicitante. Florile se simt cel mai confortabil în soluri bogate în humus și bogate în substanțe nutritive, proaspete până la umede, dar bine drenate și, în cel mai bun caz, sol ușor acid. Solul de ghiveci pe bază de compost de înaltă calitate este suficient pentru plantarea balcoanelor și a altor ghivece.

Cultura oalei

Verbene sunt potrivite în mod ideal pentru o cultură de ghiveci, la urma urmei, multe dintre cele mai noi soiuri hibride au fost special crescute pentru păstrarea pe balcoane și terase. Asigurați-vă că vasul este bine drenat - granule de lut sau perlit în substrat și o gaură de drenaj pe fundul vasului asigură acest lucru - și furnizarea regulată de apă și îngrășământ. Verbele înfloresc deosebit de abundent în locații calde și însorite, motiv pentru care un balcon orientat spre sud este ideal pentru aceste flori.

Prefera

Nu trebuie să cumpărați verbene frumoase în fiecare an, puteți să le propagați din nou și din nou din semințe. Pentru înflorirea verii, preferați florile începând din februarie, prin care trebuie mai întâi să rupeți inhibarea germenilor - verbenele sunt germeni reci și, prin urmare, trebuie păstrate la frigider pentru o perioadă de aproximativ patru săptămâni. Și așa scoți plantele mici din semințe:

 • Răspândiți semințele pe o suprafață ușor umedă (de ex. Hârtie de bucătărie convențională)
 • Rulați rogojina și puneți-o la frigider timp de aproximativ patru săptămâni
 • Păstrați întotdeauna hârtia și semințele ușor umede
 • Semințele trebuie păstrate la rece, dar nu trebuie expuse la temperaturi sub 0 ° C
 • Acum plantați semințele sau răsadurile în ghivece mici sau într-un castron cu un mediu de creștere. (9,05 € la Amazon *)
 • Acum crește răsadurile la temperaturi reci între 10 și 15 ° C până când pot fi plantate de la mijlocul până la sfârșitul lunii mai și obișnuite cu creșterea temperaturilor.

Este mai ușor dacă semănați semințele într-un cadru rece toamna și le preferați acolo. Asigurați-vă că umezeala rămâne constantă și aruncați plantele tinere în timp util.

Plantați verbene corect

Așezați întotdeauna verbena în sol excavat îmbogățit cu compost copt, în timp ce plantele în ghivece sunt plasate în sol proaspăt de ghiveci. Amestecați-le cu granule de lut și așezați un strat de drenaj din lut expandat pe fundul vasului (17,50 € pe Amazon *). După plantare, zona rădăcinii ar trebui să fie mulcită - de exemplu cu un amestec de mulci din scoarță și compost - pentru a menține umezeala în sol mai mult timp și pentru a preveni uscarea florilor.

Care este cel mai bun moment pentru plantare?

Practic, puteți planta verbene pe tot parcursul sezonului, dar nu ar trebui să puneți florile cele mai delicate în exterior până la sfârșitul lunii mai. Multe specii și soiuri sunt foarte sensibile la îngheț și, prin urmare, nu ar trebui expuse niciunui îngheț târziu.

Distanța corectă de plantare

În funcție de specie și obicei, verbenele au nevoie de o distanță de plantare între 25 și 50 de centimetri. Florii permanenți sunt plantați cel mai bine în tufe dense, unde în curând dezvoltă covoare dense de flori.

Se toarnă verbena

Verbena cu înflorire permanentă are o cerință ridicată de apă, astfel încât solul nu trebuie să se usuce niciodată complet. Udarea regulată este, prin urmare, utilă pentru florile în ghivece și în timpul fazelor calde și uscate chiar și pentru exemplarele plantate. În același timp, totuși, planta nu tolerează apariția apei, astfel încât solul să fie doar moderat umed, dar niciodată să nu picure umed. Verbene în pat sunt, de asemenea, mulci cu scoarță, tăieturi de gazon și / sau compost, astfel încât solul să nu se usuce în zilele toride.

Fertilizați verbena în mod corespunzător

Verbele nu sunt doar de-a dreptul sete, ci au și nevoi nutriționale ridicate. Începând din aprilie, furnizați exemplarelor cultivate în plantatoare un îngrășământ lichid pentru plantele cu flori o dată pe săptămână, în timp ce florile care au fost plantate primesc fertilizare organică cu compost o dată pe lună sau, alternativ, sunt, de asemenea, furnizate cu îngrășăminte pentru plante cu flori disponibile în comerț. La plantare, are sens și îmbogățirea săpăturii cu compoziție de compost și corn sau gunoi de grajd.

Verbele tăiate corespunzător

Deoarece verbene sunt cultivate de obicei anual, tăierea nu este necesară. Doar umbelele de flori decolorate trebuie curățate în mod regulat pentru a stimula planta să dezvolte noi bile de flori din nou și din nou.

Continuați lectură

Verbena se înmulțește

Verbene pot fi reproduse folosind semințe pe care le-ați colectat sau cumpărat, deși acest proces este puțin consumator de timp din cauza stimulului rece necesar. Înmulțirea butașilor nu este, de asemenea, simplă, la urma urmei, butașii tăiați în august trebuie să ierneze într-un mediu răcoros, dar ușor și fără îngheț. Plantați verbena propagată vegetativ numai în jardiniere sau în pat în primăvara viitoare.

Continuați lectură

Iernarea

Unele tipuri de verbene sunt oricum anuale și dispar după ce semințele se coc. Altele, pe de altă parte, sunt în general perene, dar trebuie să fie iernate fără îngheț și ușoare - doar câteva verbene, cum ar fi verbena nativă, sunt rezistente la îngheț și pot rămâne și în afara iernii. Soiurile hibride cu înflorire abundentă, de obicei disponibile în centrele specializate de grădină, pe de altă parte, au nevoie de multă căldură și nu trebuie cultivate sub 0 ° C. Hibernarea acestora nu merită adesea, deoarece plantele de-a lungul anilor sunt adesea destul de leneșe pentru a înflori. Este mai bine să tăiați butași și să iernăm.

Continuați lectură

Boli și dăunători

Întrucât verbenele preferă locații calde, trebuie adesea să se lupte cu acarienii păianjen (de asemenea: păianjenul roșu), muștele alb sau afidele, mai ales atunci când este prea uscat. Aici ajută la menținerea florilor uniform umede și, dacă este necesar, pulverizați-le ocazional cu un atomizor fin. Exemplarele plantate trebuie protejate de melci, de exemplu printr-o barieră, mulcirea cu rumeguș sau paie sau aplicarea de pelete de limac. Mai mult, ajută socializarea cu plante care la rândul lor nu sunt în mod special plăcute de melci, cum ar fi garoafele, mușcate, flox, maci, aster sau begonii.

Unele soiuri de verbene sunt, de asemenea, destul de sensibile la făinare, care apare adesea în locuri calde și însorite. Cu toate acestea, multe dintre rasele mai noi au fost deja crescute pentru rezistență. Frunzele galbene, pe de altă parte, sunt adesea o indicație a unei deficiențe nutritive, care apare în primul rând în solurile calcaroase și pe care le puteți elimina cu un îngrășământ de fier.

Verbele nu înfloresc, ce să faci?

Dacă verbenele nu vor să înflorească, ele sunt fie prea întunecate, fie nu sunt suficient de fertilizate. Înflorirea continuă între mai și octombrie îi costă plantei multă putere, motiv pentru care are o cerere mare de apă și substanțe nutritive. În special, plantele în ghiveci trebuie să fie alimentate continuu cu un îngrășământ bun, echilibrat pentru plante cu flori din aprilie și pe tot parcursul sezonului de creștere.

sfaturi

Soiurile înalte, în special, sunt ideale ca flori tăiate pentru vază. Pot fi chiar uscate și utilizate pentru buchete frumoase uscate. Cel mai bine este să tăiați verbene destinate florilor tăiate atunci când mugurii nu s-au deschis încă complet. Puneți vaza cu florile într-o lumină puternică și schimbați apa în fiecare zi, apoi vă puteți bucura de splendoare și mai mult.

Specii și soiuri

Există mii de soiuri diferite de verbene, ale căror flori și forme de creștere sunt foarte diferite. Spectrul de culori este imens, deși există și multe variante în două și în mai multe culori. Florile pot fi, de asemenea, simple sau duble, cu o margine zimțată sau zburlită sau fără.

În niciun caz nu trebuie să confundați popularul balcon și floarea patului cu verbena de lămâie sau verveina (Aloysia citrodora), cunoscută și sub numele de tufă de lămâie. Deși această specie aparține și familiei de plante verbene, nu este o plantă de fier. Spre deosebire de acestea, verbena de lămâie conține un ulei esențial care are un gust intens de lămâie și, prin urmare, este adesea folosit pentru ceaiuri și parfumuri.

Cele mai frumoase verbene pentru balcoane și paturi:

 • „Stacojiu”: floare stacojie, lăstari agățați
 • „Starfight”: flori de două culori, roz, cu o margine albă, lăstari agățați
 • „Tapien”: flori mov, lăstari agățați
 • „Piersici și cremă”: flori de culoarea piersicii cu un gradient
 • „Lila Luzi”: flori de două culori, albastre, cu un centru alb în formă de stea, creștere compactă
 • „Bright Rose”: floare roz

Foarte atractivă este și așa-numita verbena lance (Verbena hastata) cu lumânările sale colorate în culori vii în roșu sau violet. Aceste soiuri ating înălțimi de aproximativ 100 până la 120 de centimetri. Cu o înălțime de creștere de până la 150 de centimetri, verbena patagonică (Verbena bonariensis) este, de asemenea, foarte înaltă. Specia formează bile mari, de la albastru la albastru-violet.