Ierburi ornamentale ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire și plantare

Plantați ierburi ornamentale corect

În aprilie, se deschide fereastra de timp pentru momentul ideal pentru plantarea ierbii ornamentale. Ca parte a lucrărilor pregătitoare, puneți rădăcina în ghiveci în apă până când nu mai cresc bule de aer. Între timp, slăbiți bine solul în locul adecvat pentru a îndepărta rădăcinile, pietrele și buruienile. Săpați o groapă de plantare care este puțin mai mare decât bila de rădăcină. Puneți pământul într-o roabă pentru a-l amesteca cu compost și cozi de corn (6,39 EUR pe Amazon *). Acum puneți rădăcina îmbibată și poziționați-o în mijlocul gropii astfel încât să se mențină adâncimea de plantare anterioară. Umpleți cavitățile cu substratul, apăsați totul în jos și turnați. Un strat de mulci din frunze, tăieturi de iarbă sau mulci din scoarță oferă protecție naturală pentru înrădăcinarea rapidă.

Continuați lectură

citește și

 • Plantarea de ierburi ornamentale: sfaturi pentru începători
 • Ierburile ornamentale se împart ca un profesionist
 • Fertilizați ierburile ornamentale, dar cum, cu ce și când?

Sfaturi de îngrijire

Indiferent de speciile selectate de iarbă ornamentală, trebuie stabilite următoarele priorități în îngrijirea profesională a tuturor speciilor:

 • Nu lăsați niciodată minge de rădăcină să se usuce sau nu o înecați în ape
 • Fertilizați organic patul în martie / aprilie și la începutul perioadei de înflorire
 • Toamna, legați ochiul liber în cap și acoperiți discul rădăcinii cu frunze
 • Înainte de lăstari proaspeți la începutul primăverii, tăiați la 10 cm deasupra solului

Udați mai regulat în ghivece, deoarece substratul se usucă rapid. Din martie până în august, la fiecare 3-4 săptămâni se fertilizează cu un îngrășământ lichid pentru plantele verzi, care se diluează la jumătate cu apă. Este un avantaj dacă iarba ornamentală din cadă poate trece iarna într-o zonă ușoară, fără îngheț. Alternativ, înfășurați vasul cu folie cu bule sau panglici colorate din iută și glisați un bloc de lemn izolator la rece dedesubt. Rețineți că speciile și soiurile de iarbă ornamentală veșnic verde continuă să evapore umezeala atât în ​​pat, cât și în oală. Dacă bila de rădăcină este amenințată de stresul secetei, apă în zilele blânde.

Continuați lectură

Care locație este potrivită?

Ierburile ornamentale sunt întotdeauna satisfăcute de o locație parțial umbrită. Specii de iarbă ornamentale selectate, cum ar fi iarba pampasului sau iarba argintie, se dezvoltă în plin soare. Mama Natură are chiar și exemplare frumoase pentru locul umbros, cum ar fi rogozul de ciuperci sau iarba mlaștină. În ceea ce privește natura solului, se poate afirma în general că este de dorit un sol proaspăt, bine drenat. Cu foarte puține excepții, ierburile ornamentale știu cum să facă față mai bine secetei pe termen scurt decât apei.

Distanța corectă de plantare

În ceea ce privește diferitele înălțimi și lățimi ale ierburilor ornamentale, nu se pot face informații generale despre cea mai bună distanță de plantare. Ca regulă generală, utilizați lățimea de creștere așteptată ca bază pentru o iarbă ornamentală ca plantă solitară. În grup, reduceți această valoare cu 5-10 cm. Pentru distanța corectă de vecin, se aplică cerințele locale ale legii vecinătății. Contactați biroul de ordine publică responsabil pentru a nu mai avea probleme cu vecinul mai târziu.

Care este cel mai bun moment pentru plantare?

Pentru a oferi o iarbă ornamentală o fereastră de timp adecvată pentru înrădăcinare, recomandăm plantarea de primăvară. Până la primul îngheț, ierburile ornamentale s-au stabilit astfel încât să poată trece prin sezonul rece cu o sănătate bună. Dacă alegeți timpul tipic de plantare erbacee din toamnă, un strat gros de frunze și ramuri de conifere va proteja tânărul rădăcină de deteriorarea înghețului.

Continuați lectură

Când este timpul de înflorire?

Perioada centrală de înflorire se extinde de la sfârșitul verii până până toamna. Acest lucru se aplică în special speciilor de iarbă ornamentală imigrate, cum ar fi iarba mai curată de pennon, stuf chinezesc sau iarbă pampas. Ierburile ornamentale native din noi, pe de altă parte, sunt deja în centrul atenției primăvara cu flori delicate, subtil colorate. Inima tremurând iarba cu o perioadă de înflorire din mai până în iulie este un prim exemplu. Iarba ornamentală este depășită de rogozul de munte nativ, care pune accente decorative încă din martie.

Tăiați corect ierburile ornamentale

Fiecare specie de iarbă ornamentală are nevoie de frunzele sale ca un scut protector împotriva frigului și umezelii iernii. Prin urmare, nu tăiați planta la sfârșitul perioadei de înflorire sau înainte de primul îngheț. Cum se face corect:

 • La sfârșitul toamnei, legați eyrie cu frânghii pentru a forma un cap slăbit
 • Îndepărtați tulpinile ofilite la începutul primăverii înainte de lăstarii noi
 • Verificați în prealabil animalele care iernează pentru a amâna data, dacă este necesar
 • Prindeți iarba cu o mână și tăiați-o aproape de pământ cu foarfeca în cealaltă mână

Pieptănați prin iarbă ornamentală veșnic verde cu o greblă sau smulgeți tulpinile ofilite. Nu încercați această lucrare până nu ați îmbrăcat mănuși rezistente. Marginile ierbii sunt uneori ascuțite și pot provoca tăieturi adânci.

Continuați lectură

Se toarnă iarbă ornamentală

Reglați echilibrul apei la soiul de iarbă ornamentală selectat. Soiurile care iubesc seceta sunt satisfăcute de precipitațiile naturale. În cazul în care accentul este pus de la început pe o locație proaspătă până la umezeală, udați perena de fiecare dată când suprafața pământului s-a uscat. Acesta este mai puțin cazul paturilor decât al găleților. În timp ce ierburile ornamentale tolerează în cea mai mare parte seceta pe termen scurt, înfundarea cauzează putregai ireparabil în rădăcină.

Fertilizați iarba ornamentală în mod corespunzător

Fertilizați iarba ornamentală la începutul sezonului și din nou când începe perioada de înflorire. Îngrășămintele organice, cum ar fi compostul, așchii de corn, granulat de guano sau humus de scoarță, sunt potrivite pentru furnizarea de substanțe nutritive. În cultura ghiveciului, aplicați un îngrășământ lichid pentru plantele verzi la fiecare 2-3 săptămâni din martie până în august.

Continuați lectură

Iernarea

Iarba ornamentală aduce cea mai importantă protecție de iarnă cu ea, deoarece tulpinile protejează rădăcina de frig și umed. Deci, nu tăiați perena toamna. Mai degrabă, legați firele de iarbă împreună într-una sau mai multe smocuri libere. Cu panglici colorate din iută, rezultatul este un aspect complet decorativ. Apoi acoperiți discul rădăcinii gros cu frunze de toamnă sau tufă. Iarba ornamentală din găleată se mută în mod ideal în spațiile de iarnă luminoase, fără îngheț. În cazul în care acest plan eșuează din cauza spațiului insuficient, așezați vasul pe lemn și înfășurați-l cu lână, iută sau folie.

Ierburile ornamentale se propagă

Pentru a crește compania existentă a ierburilor tale ornamentale preferate, împarte rizomul. Cum se face corect:

 • După tăiere primăvara, ridicați rădăcina din pământ
 • Folosiți un cuțit, pică sau ferăstrău pentru a tăia iarba ornamentală
 • O secțiune optimă are cel puțin 3-4 frunze sau muguri

În timp ce mențineți adâncimea de plantare anterioară, așezați segmentele în solul pregătit în noua locație. Acolo, adăugați compost la săpături pentru a promova înrădăcinarea. O aprovizionare suficientă cu apă este cea mai importantă grădinărit în următoarele zile și săptămâni.

Cum transplantez corect?

Constituția robustă a ierbii ornamentale permite o schimbare de locație fără probleme. Acest lucru este valabil mai ales în primii 5 ani. Pentru acțiune, alegeți o zi de primăvară când solul este complet dezghețat. Munca este mai ușoară atunci când a fost efectuată tăierea necesară. Dezgropați rădăcina cu cât mai mult sol posibil. În noua locație, orificiul de plantare ar trebui să fie deja pregătit, iar excavarea să fie îmbogățită cu compost. Păstrați adâncimea de plantare anterioară, călcați solul și apa.

Ziergraeser în oală

Unele dintre cele mai frumoase soiuri de iarbă ornamentală pun accente atrăgătoare în ghivece pe balcon, terasă sau pervaz. Utilizați sol de plante de înaltă calitate, stabil în structură, cu o proporție redusă de turbă. Adăugarea de nisip, granulat de lavă și argilă expandată (17,50 EUR la Amazon *) asigură o permeabilitate bună. În plus, drenajul din cioburi sau pietriș previne deteriorarea apei. O umiditate constantă cu faze de uscare intermitentă reglează echilibrul apei. Se asigură o cantitate suficientă de substanțe nutritive, oferind în fiecare lună un îngrășământ lichid diluat pentru plantele verzi. Dacă nu sunt disponibile camere de iarnă fără îngheț pentru sezonul rece, așezați oala pe lemn în fața peretelui sudic al casei. În plus, acoperiți substratul cu frunze și înveliți recipientul cu folii sau benzi de iută.

Iarba ornamentală este otrăvitoare?

Nu veți găsi ierburi ornamentale în listele lungi de plante ornamentale otrăvitoare. Având în vedere diversitatea exuberantă de specii și soiuri, nu se poate exclude cu certitudine că una sau alta iarbă ornamentală ușor otrăvitoare se numără printre ele. Dacă aveți dubii, întrebați exact când cumpărați pentru a fi în siguranță.

Soiuri frumoase

Pentru inspirația dvs., am realizat următoarea selecție de soiuri de iarbă ornamentale magnifice, selectate cu atenție dintre sute de specii și mii de hibrizi.

 • Girafa: stuf chinezesc frumos, ornamental, datorită tulpinilor cu dungi orizontale într-un galben delicat; 180-250 cm
 • Pumila: Iarbă maiestuoasă de pampas cu torțe opulente, de culoare alb-argintiu, pentru locații însorite; 90-250 cm
 • Karl Foerster: Iarbă frumoasă de călărie, strâns verticală, floare roz-argintie și aspect frumos de iarnă; 100-150 cm
 • Hänse Herms: iarbă impresionantă cu culori spectaculoase de toamnă în roșu aprins; 70-120 cm
 • Focuri de artificii: Iarbă uimitoare de curățat pennon, cu tulpini purpurii și flori de culoare crem; 60-100 cm
 • Transparent: filigran, iarbă de țevi ramificată exuberant, cu eleganță transparentă pentru locații parțial umbrite; 60-180 cm
 • Voal de bronz: pădure opulentă Schmiele cu flori galbene-aurii în fântâni furioase până bine în toamnă; 60-120 cm
 • Elijah Blue: păiuș albastru cu tulpini de oțel-albastru și copaci galben-maronii pentru locații însorite și fierbinți; 15-25 cm
 • Iarba diamantată: Iarba ornamentală ideală pentru cadă pentru a împodobi balconul de toamnă cu flori roz-argintii; 70-80 cm
 • The Beatles: Ciupercă compatibilă cu umbra, cu tulpini deasupra și înflorire timpurie din aprilie; 20-30 cm