Crizanteme ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire și plantare

Plantarea crizantemelor în mod corespunzător

Pentru a planta în mod corespunzător o crizantemă, sunt relevante doar câteva aspecte. Urmați acești pași:

 • Puneți planta tânără în ghiveci în apă timp de 10-20 de minute
 • În solul slăbit, cu buruieni, creați o groapă cu volumul de două ori mai mare decât cel al rădăcinii
 • Optimizați pământul excavat cu compost și conuri de corn
 • Ghiveci floarea și plantează-o până la gâtul rădăcinii
 • Legați soiurile în creștere înalte de o tijă de sprijin

citește și

 • Ornament înflorit de toamnă - plantarea crizantemelor
 • Crizanteme - îngrijirea corespunzătoare a plantelor tinere
 • Aveți grijă în mod corespunzător de crizanteme de balcon

Apăsați ferm solul cu mâinile și turnați cu o înghițitură bună de apă. În cele din urmă, întindeți un strat de mulci, cu frunze de ferigă, frunze, tăieturi, mulci de scoarță sau urzici. În ghiveci folosiți sol de plante în ghiveci pe bază de compost ca substrat și folosiți bucăți de ghivece pentru a răspândi un canal de scurgere peste canalul de apă.

Continuați lectură

Sfaturi de îngrijire

Pietrele de temelie ale îngrijirii profesionale includ un echilibru echilibrat între apă și nutrienți, tăierea potrivită și o iernare atentă. Toate detaliile importante dintr-o privire:

 • Udați floarea imediat ce substratul s-a uscat
 • Din mai până în septembrie, fertilizați organic la fiecare 14 zile sau aplicați un îngrășământ cu eliberare lentă în mai și iulie
 • De la o înălțime de 50 cm, scurtați-l o dată la jumătate pentru a optimiza stabilitatea
 • Curățați regulat florile ofilite
 • Nu tăiați frunzele retrase lângă pământ până la sfârșitul iernii

Îngrămădiți specii și soiuri de crizanteme rezistente după înflorirea toamnei cu frunze, paie sau crenguțe de conifere. Răspândiți cârpe de iută sau o glugă de pâslă peste tufișuri. Puneți plante în ghivece în spațiile de iarnă fără îngheț. Nu permiteți plantelor să se usuce sau să le fertilizeze în timpul iernii.

Care locație este potrivită?

Floarea bogată în specii favorizează o locație însorită până la parțial umbrită, fără căldură acumulată vara. Cu cât crește crizantema, cu atât locația ar trebui să fie mai protejată. Cultivată ca plantă de casă, floarea împodobește un pervaz de iarnă într-un loc însorit la temperaturi de 15-18 grade Celsius.

Continuați lectură

Distanța corectă de plantare

O măsurare generală a spațiului perfect între plante nu este posibilă, având în vedere marea varietate de specii și soiuri. Pentru a determina distanța adecvată față de planta vecină, aruncați o privire la înălțimea așteptată și împărțiți această valoare la 2.

De ce sol are nevoie planta?

Pentru ca crizantemele să-și organizeze spectacolul de înflorire, acestea ar trebui să aibă următoarele proprietăți ale solului:

 • Bogat în nutrienți și humic
 • Proaspăt și umed și fără riscul de îmbătrânire
 • Nisip-argilos, permeabil

Dacă aveți dubii, pregătiți solul cu aditivi simpli pentru sol, astfel încât floarea să se simtă confortabil. Optimizați solul nisipos cu compost matur, în timp ce solul greu este îmbunătățit cu nisip.

Care este cel mai bun moment pentru plantare?

Cel mai bun moment pentru plantarea crizantemelor este primăvara și începutul verii până la mijlocul / sfârșitul lunii iunie. În acest moment acordați florii suficient timp pentru a se stabili în substrat și pentru a supraviețui iernii cu o sănătate bună. Exemplarele trase în containere pot fi plantate în pământ toamna, cu condiția ca soiul să fie rezistent.

Când este timpul de înflorire?

Perioada de înflorire începe în august / septembrie, când zilele se scurtează. În funcție de tipul și soiul ales, înflorirea se extinde în lunile septembrie și octombrie până în noiembrie. Crizantemele pe jumătate înălțime înfloresc în scaunul luminos al ferestrei la 15-16 grade Celsius pe tot parcursul iernii ca plante de interior.

Tăiați crizantemele corect

Dacă tăiați în mod regulat florile moarte, această măsură vă va ajuta să prelungiți perioada de înflorire. Odată ce un tufiș de crizantemă a atins înălțimea de 50 de centimetri pentru prima dată, tăiați toți lăstarii la jumătate. Acest truc îmbunătățește stabilitatea fără a afecta floarea. Cu toate acestea, nu tundeți aproape de sol până la sfârșitul iernii, astfel încât frunzele să poată proteja planta de îngheț și umezeală rece.

Continuați lectură

Udarea crizantemelor

Udați floarea în mod regulat și temeinic, fără a provoca apariția apei. Udați un tufiș de crizantemă densă chiar și după un duș cu ploaie, deoarece picăturile de ploaie nu ajung la pământ. Dacă floarea își lasă frunzele să cadă, ar trebui udată imediat.

Continuați lectură

Fertilizați crizantemele în mod corespunzător

Cerințele nutriționale ale crizantemelor sunt medii până la mari. Fertilizați floarea la fiecare 14 zile din mai până în septembrie cu un preparat organic sau mineral-organic. Se recomandă mulcirea repetată cu compost. Fertilizați plantele de casă cu înflorire de iarnă până la sfârșitul înfloririi cu un îngrășământ lichid, pe care îl adăugați în apa de irigație la fiecare secundă de udare.

Boli

Crizantema este predispusă în primul rând la infecții fungice. Cele mai importante două boli dintr-o privire:

 • Făinarea: luptați cu peluza de apă cu lapte-apă, cu un raport de 1: 9
 • Rugina crizantemelor: îndepărtați frunzele bolnave de pe petele verzui-gălbui și luptați cu agenții patogeni cu un preparat de ulei de canola

Asigurați-vă că evitați udarea frunzelor și florilor atunci când udați. Această prudență servește ca o prevenire eficientă împotriva bolilor.

Dăunători

Protejați crizantema împotriva următoarelor dăunători:

 • Zbura minerului de frunze: colectați insectele de 3 mm, tăiați frunzele infectate, luptați cu preparate neem
 • Frunzele frunzelor: scuturați dăunătorii înaripați, de 5-10 mm, dimineața devreme pe un covor și luptați cu semințe de neem
 • Gărgărița neagră: acționați împotriva gândacilor și larvelor negre adulte cu capcane pentru momeli și nematode

Dacă afidele omniprezente atacă floarea, puteți scăpa de ciumă cu o soluție de săpun de 15 ml săpun moale, (17,27 euro la Amazon *) 1 strop de alcool și 1 litru de apă.

Iernarea

Unele specii și soiuri de crizanteme au potențialul de a supraviețui iernii în pat. Asterul de iarnă înflorit roz „Julchen” este unul dintre ele, la fel ca și soiurile cu flori albe „White Bouquet” și „Poesie”. Cu toate acestea, plantele nu pot supraviețui sezonului rece fără a lua măsuri de protecție. Cum se face corect:

 • Înainte de primul îngheț, îngrămădiți floarea groasă cu frunze, paie, compost sau ace de pin
 • În plus, protejați tufișurile cu ziar, bandă de iută sau lână de grădină
 • Lăsați frunzele ofilite pe plantă până la începutul primăverii și apoi tăiați-le

În cutia cu găleată sau balcon, crizantemele se mută în mod ideal în spații de iarnă luminoase, unde temperaturile sunt cuprinse între 5 și 10 grade Celsius. Udați floarea suficient încât să nu se usuce mingea rădăcinii și opriți aplicarea îngrășământului.

Continuați lectură

Propagați crizanteme

Pentru a vă propaga cea mai frumoasă floare în funcție de varietate, utilizați metoda de tăiere simplă. În perioada mai-iunie, tăiați butași de cap cu lungimea de 10-15 cm, fără înflorire. Acesta este modul în care descendenții au succes:

 • Faceți tăietura chiar sub un ochi
 • Defoliază ramura, cu excepția perechii superioare de frunze
 • Plantați în ghivece mici, umplute cu pământ

În locația protejată parțial umbrită, mențineți substratul în permanență umed. Dacă apare primul film, rădăcinile subterane rulează după cum se dorește. Pentru a forța procesul, puneți o hota transparentă peste tăiere, care este ventilată zilnic.

Continuați lectură

Cum transplantez corect?

Replantarea perenei la fiecare 3-5 ani ajută la menținerea vitalității și a dorinței de a înflori. În același timp, această măsură servește la o creștere fără complicații. La începutul primăverii, dezgropați rădăcina și tăiați-o cu pică. Cu cât rădăcinile sunt mai puțin deteriorate, cu atât mai bine pentru floare. Plantați segmentele în locația nouă sau anterioară fără alte întârzieri.

Crizanteme în oală

Crizantemele din ghiveci împodobesc balconul, terasa și intrarea în casă. De asemenea, pun accentele atrăgătoare pe pervazul parțial umbrit. Pentru ca florile să se extindă fără restricții timp de 20 până la 40 de zile, această îngrijire este esențială:

 • Păstrați substratul constant ușor umed
 • Aplicați îngrășământ lichid la fiecare 14 zile în perioada de creștere și înflorire
 • Curăță florile moarte
 • Tăiați frunzișul aproape de sol numai când acesta s-a ofilit complet

Când iarna bate la ușa grădinii, crizantemele din ghivece se mută în cartierele de iarnă luminoase, fără îngheț. Pericolul ca mingea rădăcină să înghețe este prea mare datorită locației sale expuse. Soiurile cu înflorire de iarnă trebuie udate și fertilizate într-o locație însorită la temperaturi care nu depășesc 20 de grade Celsius.

Continuați lectură

Crizantemele sunt otrăvitoare?

În ceea ce privește toxicitatea unei crizanteme, totul poate fi dat pentru oameni. Cu toate acestea, pentru animalele de companie, în special pentru câini și pisici, floarea pune viața în pericol. Chiar și cantități mici de flori și frunze provoacă cele mai grave simptome de otrăvire. Prin urmare, nu includeți planta ornamentală în planul de plantare dacă doriți să vă protejați colegii cu patru picioare.

Continuați lectură

Crizantemele nu înfloresc

Dacă crizantema cultivată manual nu vrea să înflorească, primește prea multă lumină de zi. Ca plantă tipică de zi scurtă, inducerea florilor este strâns legată de durata zilei și a nopții. Puteți simula procesul natural pentru a anima floarea să înflorească. Pentru a face acest lucru, transportați planta într-o cameră întunecată la începutul serii sau puneți o acoperire opacă peste ea. Dacă floarea primește mai puțin de 10 ore de lumină pe zi pe o perioadă de 6 săptămâni, florile dorite de flori se desfășoară.

Frunze brune

Frunzele brune indică faptul că floarea nu se simte bine. Dacă este vorba în principal de frunze mai vechi, există o lipsă de substanțe nutritive. Fertilizați cu un îngrășământ lichid pentru plantele cu flori, deoarece acesta este absorbit mai repede. Dacă toate frunzele devin maronii, floarea suferă de stres de secetă. Udați crizantemele în mod regulat și abundent, chiar și după un duș cu ploaie.

Cum fac să înflorească crizantemele?

În creșele profesionale, este o practică obișnuită să controlați înflorirea crizantemelor cu un simplu truc de oprire. Deoarece floarea este o plantă de zi scurte, așteaptă să înflorească până când zilele devin mai scurte. Dacă simulați acest proces, veți atrage floarea în consecință devreme. Așa funcționează trucul horticol:

 • Puneți o găleată neagră peste floare la începutul serii
 • Lăsați capacul la loc până când crizantema este în lumină mai puțin de 10 ore

Dacă faceți acest lucru timp de 6 săptămâni, mugurii se vor deschide indiferent de data calendaristică. Simularea zilei scurte funcționează pe deplin satisfacția dvs. numai dacă floarea nu este acoperită de un singur fascicul de lumină în timp ce este întunecată.

Soiuri frumoase

 • Magia focului: crizantema de grădină magnifică cu flori violete, duble din august până în octombrie
 • Lebada Havel: înflorire albă și bombată, floarea încântă din octombrie până în noiembrie; Înălțime de creștere 80 cm
 • Albine: captivează cu flori de pompon galben intens la sfârșitul toamnei; Înălțimea de creștere până la 90 cm
 • Rubin de toamnă: crizantemă maiestuoasă cu roșu rubiniu, flori duble; Înălțimea de creștere 100-110 cm
 • Mary Stoker: varietate istorică cu flori simple de culoare galben bronz și inimă galbenă; Înălțimea de creștere 60 cm