Tăierea gardului viu de fag - instrucțiuni de tăiere cu ilustrații

Tăiați gardul de fag din prima zi - tipuri de tăiere și curmale

Fagii se află în partea de sus a listei de dorințe atunci când grădinarii de casă creează un gard viu de foioase. Plantați la rând, arbuștii de foioase nativi formează un ecran de confidențialitate opac în câțiva ani, funcționează ca un gard decorativ sau se fac utili ca separatori de cameră verde. Echipate cu o toleranță robustă la tăiere, plantele lemnoase iau aproape orice formă - într-o singură condiție: Tunderea începe în ziua plantării și continuă fără probleme în anii următori. Următoarea prezentare generală rezumă când se efectuează ce tăiere:

citește și

 • Momentul potrivit pentru tăierea gardului viu din fag
 • Iarna tăiați puternic un gard viu de fag
 • Cât de rapidă este creșterea gardului de fag?
Tipuri de tăiereţintăOpțiunea de programare I.Opțiunea de numire II
Tunderea plantelorramificare densă de la bază la vârfimediat după plantareîn februarie după anul plantării
EducațieConstrucție pas cu pas până la înălțimea finală cu ramuri opaceDe la jumătatea lunii februarie până la începutul lunii martieÎnceputul lunii iunie până la sfârșitul lunii iulie
Topiar / tăietură principalăgard viu de fag inundat de lumină, bine ramificatDe la jumătatea lunii februarie până la începutul lunii martieNu
Îngrijire tăiatăMenținerea unui gard viu în formă sănătoasă fără cheliela scurt timp după 24 iunie (Sf. Ioan)până cel târziu la sfârșitul lunii iulie
Tăiere conicăRevitalizează gardul viu de fag în vârstăSfârșitul lunii noiembrie până la începutul lunii martieNu

Tăiați gardul viu de fag iarna dacă nu îngheață prost la data aleasă. Temperaturile până la -5 grade Celsius se încadrează în intervalul de toleranță. Dacă tăiați la temperaturi mai scăzute, există riscul ca seva eliberată la interfețe să înghețe, să se extindă și să rupă țesutul scoarței.

fundal

Când va fi tăiat?

La alegerea unei date pentru tipul de tăiere ales, trebuie luate în considerare cerințele legale. Nu există alternative pentru o tăiere subțire și întinerire în timpul iernii, deoarece Legea federală pentru conservarea naturii stabilește orientări precise în acest moment. Pentru a proteja păsările de reproducție și cuiburile de animale sălbatice, numai tăierile de întreținere sunt permise pe copaci în perioada 1 martie - 30 septembrie, care se limitează la creșterea din acest an. De la 1 octombrie până la 1 martie puteți întineri și subția un gard viu, cu condiția să se fi asigurat în prealabil că nu există animale sălbatice în hibernare.

Tunderea plantelor stabilește cursul - instrucțiuni pas cu pas

Toamna este cel mai bun moment pentru a planta un gard viu de fag. În această perioadă a anului, pepinierele cu arbori oferă plante tinere cu rădăcină goală la un preț de achiziție de 1 euro. Fagii plantați în septembrie și octombrie prind rădăcini în timp util înainte de primul îngheț și încep primul sezon cu un avans vital de creștere. Când toate tufișurile de fag sunt aliniate, lucrările de plantare sunt rotunjite de o tăiere puternică. Acesta este modul în care procedați profesional atunci când tăiați plantele:

 • Ascuți și curăță foarfecele
 • Tăiați lăstarii neramificați la jumătate, așa cum se arată în ilustrația de mai jos
 • Îndepărtați complet ramurile deteriorate sau scurtați-le la lemn sănătos

Dacă un grădinar hobby se dedică pentru prima dată tăierii plantelor, tăierea puternică din prima zi îi rănește sufletul. Cu toate acestea, ar trebui să vă hotărâți să faceți acest lucru, deoarece beneficiul rezultat va avea un impact asupra creșterii de ani de zile. La fiecare interfață apare un gem de suc de lungă durată . Apoi creșterea tuturor lăstarilor de mai jos este stimulată, astfel încât arbustul de foioase se ramifică stufos și compact de la bază. Plantarea unui gard viu de fag ar trebui să fie finalizată cel târziu la sfârșitul lunii februarie a anului următor.

Pregătiți corect tunderea gardurilor vii - ar trebui să acordați atenție acestui lucru

Cel mai bun instrument pentru tăierea unui gard viu de fag este un dispozitiv de tuns gard viu electric. (135,56 € la Amazon *) Dacă gardul viu este foarte lung, cablul de alimentare devine un obstacol. De la o lungime mai mare de 10 metri, se recomandă utilizarea unui tăietor de gard viu cu motor pe benzină. Modelele cu baterii sunt potrivite în primul rând pentru garduri mici, datorită performanței lor limitate. Tăietorii de gard viu manual s-au demodat pentru tăierea unui gard viu de fag datorită utilizării transpirate asociate. Indiferent de modelul de tuns gard viu utilizat, următoarele lucrări pregătitoare nu trebuie neglijate:

 • Verificați toate măsurile de siguranță ale tăietoarelor de gard viu electrice și pe benzină
 • Tăietoare de gard viu manuale pentru ascuțit
 • Curățați cu atenție lamele și barele de tăiere și dezinfectați-le cu alcool
 • Puneți ochelari de protecție și mănuși de lucru

În timpul lucrărilor pregătitoare, vă rugăm să rețineți că tăietorii de gard viu murdari sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale răspândirii bolilor și dăunătorilor plantelor. Dacă curățați lamele de tăiere înainte și după tăiere, agenții patogeni nu au nicio șansă.

Ridicarea conică a unui gard viu de fag - instrucțiuni pentru tăierea de creștere

Având în vedere o rată de creștere de până la 50 de centimetri pe an, nu vi se va permite să faceți o pauză de la tăierea gardului viu după tăiere. Pentru ca noul dvs. gard viu de fag să se transforme într-un sărbătoare elegantă și armonioasă pentru ochi, tăierea părintească este în program de la sfârșitul iernii din al doilea an de stat. Pe drumul spre înălțimea dorită, dați gardului dvs. de fag o formă conică cu coroană îngustă și bază largă, așa cum se arată în ilustrația de mai jos. În acest fel, frunzele și lăstarii inferiori prind, de asemenea, suficientă lumină solară, astfel încât gardul viu să nu devină chel. Astfel reușește creșterea:

 • Pentru orientare, întindeți cablurile între știfturi din lemn
 • Marcați baza mai largă în partea de jos și coroana mai îngustă în partea de sus cu un cablu întins
 • Cu cât gardul viu este mai înalt, cu atât baza este mai largă
 • De asemenea, tăiați laturile în funcție de acest model

Ridicați gardul viu în mai multe etape la înălțimea dorită. În acest scop, lăsați 5 până la 10 centimetri din creștere cu fiecare tăietură. Această tăietură încetinește curgerea sevei și o direcționează mai departe în lăstarii laterali. Un gard viu de 200 de centimetri înălțime prosperă în mod fiabil opac dacă folosiți foarfece de două ori pe an în timpul fazei de antrenament .

sfaturi

Dintr-o tăietură, pulverizați gardul de fag cu apă. Puțină umiditate pe frunze și lăstari reduce acumularea de praf, optimizează tăierea și menține tăietorul de gard viu ascuțit mai mult timp.

Tăierea gardului viu de fag în februarie - instrucțiuni pentru tăierea topiară

În practică s-a constatat că un gard viu de fag crește mai dens și mai uniform atunci când are loc topiarul în februarie. Avantajele acestui punct de tăiere timpuriu sunt evidente. Tufișurile nu sunt încă complet sapă, așa că pot face față cu ușurință unei tăieturi puternice. Datorită regenerării mai durabile, creșterea nu începe până în mai, astfel încât gardul viu este prezentat cu precizie și bine îngrijit până atunci. Cum să tăiați cu îndemânare un gard viu de fag în formă:

 • Cabluri de tensiune pentru orientare și păstrarea formei trapezoidale
 • Partile gardului viu: Țineți bara de tăiere paralelă și scoateți-o din umeri cu brațele drepte
 • Tăiați: de jos în sus
 • Coroana de gard: rotiți bara de tăiere înainte și înapoi de la spate într-o poziție orizontală
 • Incizie: de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga

Poziționați-vă întotdeauna astfel încât privirea dvs. să fie îndreptată către zonele de gard viu netăiate. Cu cât vă mișcați mai mult brațele în timp ce tăiați, cu atât tăierea va fi mai inegală.

Digresiune

Tăiați plantele vecine

Umbrele aruncate de plantele învecinate pot crea, de asemenea, goluri inestetice într-un gard viu de fag tăiat în mod regulat. Prin urmare, ar trebui să tundeți orice vecini prea mari și să vă puneți gardul la umbră. Puteți închide găuri mari cu un simplu ajutor de construcție. Utilizați bețișoare subțiri de bambus și legături de plante pentru a conecta ramurile adiacente, astfel încât golurile să fie acoperite. În același timp, tăiați puțin vârfurile de împușcare din jur. Din moment ce fagii răsar vesel din lemnul vechi, găurile se închid rapid. Apoi puteți elimina din nou podurile temporare.

Îngrijit fără cusur în toamnă și iarnă - așa funcționează tăietura de îngrijire

Fereastra de timp ideală pentru a doua tăiere a anului se deschide în mod tradițional pe 24 iunie, St. Tăiați gardul dvs. de fag din nou până la sfârșitul lunii iulie, astfel încât aspectul îngrijit să fie păstrat toamna și iarna. Înainte de a vă dedica tăierii de întreținere, vă rugăm să examinați gardul viu pentru a cuibări păsările. Dacă găsiți ceea ce căutați, amânați data până când locuitorii de gard viu cu pene și-au încheiat activitatea de reproducere.

Tăierea diferă de topiară iarna prin faptul că nu tăiați cel puțin o treime din creșterea din acest an . Tăierea de întreținere estivală are ca scop eliberarea gardului viu de fag în toamnă și iarnă cu un aspect impecabil.

Nu întrerupeți întreaga creștere anuală. Unele dintre frunzele proaspete asigură că gardul dvs. de fag are suficiente rezerve de nutrienți pentru un frunziș dens și sănătos și pentru anul următor.

Revitalizarea gardului viu de fag îmbătrânit - instrucțiuni pentru întinerirea tăierii

Dacă tăierea și tăierea eșuează de-a lungul mai multor ani, fiecare gard viu de fag se transformă într-un exfoliant vechi, inestetic. Acesta nu este un motiv pentru compensare. Cu o tăietură conică, întoarceți timpul și readuceți peretele verde în formă. În mod ideal, ar trebui să procedați în etape , așa cum este ilustrat în figura de mai jos. Datorită acestei îngrijiri, arbuștii de foioase se pot regenera între tăieturi. Cum se face corect:

 • Cel mai bun moment: sfârșitul lunii noiembrie până la sfârșitul lunii februarie / începutul lunii martie într-o zi fără îngheț
 • Prima etapă: tăiați o parte a gardului viu, cu excepția lăstarilor scurți cu cel puțin o ramură
 • A doua etapă: scurtați vârful la jumătate sau o treime și tăiați radical ambele flancuri
 • A treia etapă: tăiați a doua parte a gardului viu, cu excepția buturugelor mici, cu una sau două ramuri laterale
 • După fiecare etapă, fertilizați gardul viu de fag organic cu compost

Alternativ, puteți anula o etapă tăind partea de sus în prima etapă și flancurile în legătură cu etapa următoare. Scurtarea la două niveluri are în vedere dacă gardul viu de fag nu este foarte vechi. În acest caz, depinde de dvs. să decideți dacă de fapt trebuie să tăiați înălțimea la jumătate sau să o lăsați la o treime. Acționați aici conform regulii generale: cu cât este mai mare proporția de lemn mort, cu atât este mai extinsă tăierea de întinerire.

Tăiat conic de gard viu de fag

întrebări frecvente

Ce plante pot planta sub gardul meu de fag? O fâșie de 50 de centimetri lată se află în vizor în fața gardului viu.

Cu un gard viu de fag cu jumătate de metru de spațiu în față, puteți desena pe deplin atunci când proiectați un subplant. Se recomandă o combinație naturală de flori cu bulbi pentru aspectul de primăvară, arbuști de vară înfloriți și arbuști cu frunze decorative. Ghiocei, lalele și narcisele deschid buchetul, urmate de albastru-deschis Caucazul să nu-mi uite și florile roșii elfe. Imposante hostas, clopote violete colorate și bergenii magnifice completează impresionant pașii florali pentru gardul viu de fag.

Ce tip de fag este cel mai bun ca plantă de gard viu?

Fagul nativ european (Fagus sylvatica) se află în partea de sus a listei plantelor de gard recomandate. Fagii europeni tolerează umbra și tăierea, au frunze dese și pot trăi până la 400 de ani. Tufele de foioase înrădăcinează adânc prin solul superior, ceea ce garantează o stabilitate fiabilă. Soiul premium este fagul de cupru „Purpurea”, care impresionează prin frunzele sale roșii intens.

Cele mai frecvente 3 greșeli la tăierea gardului viu

Dacă un gard viu de fag nu îndeplinește așteptările, există de obicei 3 erori tipice de tăiere responsabile. Cele mai frecvente greșeli atunci când tăiați un gard viu cu sfaturi pentru rezolvarea problemelor sunt rezumate în următoarea imagine de ansamblu:

eroarerezultat enervantcorecţie
tăiat prea târziu toamnalăstari proaspeți cu daune semnificative la înghețTăiați lăstarii înghețați la sfârșitul lunii februarie
formă de gard viu de sus, cu o coroană largă și o bază îngustăscalare rapidă de dedesubt din cauza lipsei de lumină la bazăRidicarea gardului viu la o formă trapezoidală
margini de gard viu strâmbformă de gard viu strâmbde acum înainte întindeți corzile pentru orientare

Experții de la Institutul Horticol Cultural Saxon atrag atenția asupra unei alte omisiuni. Odată cu tăierea de vară din jurul zilei de vară, grădinarii de casă tăiau prea mult gardurile vii, ca un gard viu de fag. Cel puțin o treime din creșterea din acest an ar trebui să rămână. Frunzele proaspete aduc o contribuție importantă la construirea rezervelor de nutrienți pentru creșterea anului viitor.

Youtube

sfaturi

Preferați să vă tăiați gardul viu de fag cu un tăietor electric de gard viu? Apoi așezați cablul de alimentare peste umăr. În acest fel, în căldura momentului, cablul nu poate fi tăiat accidental.