Flori de smochin - merită cunoscut

Inflorescențe bine protejate

Această formă de floare apare deoarece axa inflorescenței smochinelor crește în sus într-un inel. Numeroasele flori mici individuale prosperă în interiorul acestei cupe axiale. O mică deschidere rămâne în partea de sus a inflorescenței. Aceasta este închisă liber de bractee. Când smochinul se coace, frunzele se retrag și închid fructul aproape complet.

citește și

  • Fructele smochinului
  • Îngrijirea smochinului
  • Înmugurirea destul de târzie a smochinului

Când deschideți o smochină coaptă, veți vedea numeroase nuci mici înconjurate de pulpa gustoasă. Fiecare miez este un fruct de piatră independent care s-a format dintr-una din florile mici.

Viespea și smochinul - o simbioză inseparabilă

Adevăratul smochin este de un singur sex și are atât flori masculine, cât și flori feminine. Aceste smochine sunt fertilizate de viespea de bilă de smochine, care are o dimensiune de doi până la trei milimetri. Animalul își depune ouăle în ovarul masculin al florilor și locuiește acolo în stadiul larvelor. Viespile biliare femele ingeră polenul atunci când clocesc. Îl transportă în ciorchinii feminini de smochin în căutarea unui loc potrivit pentru depunerea ouălor.

Datorită biologiei florii complicate a smochinului, viespea își poate depune ouăle numai în florile masculine. Fructele aromate se dezvoltă din florile feminine fertilizate.

Smochine care nu depind de polenizare

Întrucât viespea de bilă de smochine este originară doar din sudul Alpilor, smochinele pot fi cultivate doar în latitudinile noastre, deoarece creșterea smochinilor care dau roade fără polenizare încrucișată a avut succes. În funcție de varietate și locație, florile se formează de până la trei ori pe an pe lemnul anual.

Deci, puteți distinge smochinele în trei tipuri principale:

  • Tipul Smirna: smochinele se coc după ce au fost fertilizate de viespe
  • Tipul adriatic: fructele se dezvoltă fără fertilizare. Deoarece randamentele sunt mai mari, această smochină este preferată să fie cultivată astăzi.
  • Tipul San Pedro: o generație de flori produce fructe fără polenizare, în timp ce a doua generație de flori produce fructe cu fertilizare.

Sfaturi și trucuri

Formele sălbatice ale smochinului din zona mediteraneană nu produc niciun fruct în latitudinile noastre. Prin urmare, trebuie să vă abțineți să nu dezgropați un smochin ca suvenir atunci când sunteți în vacanță. Acest lucru vă va salva dezamăgirea de a avea grijă de un smochin care nu va aduce niciodată roade.