Viespile în zidărie - Sunt o problemă?

Așezări problematice și fără probleme

Dacă cuibărirea viespilor în zidărie este esențială pentru oameni sau structura clădirii depinde de locația respectivă. Diferitele specii de viespi care apar la noi necesită condiții de cuiburi diferite și, prin urmare, se așează în diferite tipuri de zidărie. De exemplu, ceea ce consideră ascunzătorile binevenite sunt:

  • Lacune în pereții de piatră naturală
  • Cavități între zidăria fundației și placarea exterioară

citește și

  • Cum pot fi ținute viespile departe de balcon?
  • Cum pot fi atrase viespile?
  • Cu ce ​​viespi se poate hrăni

Pentru decalaje mai mici între pereții de piatră naturală grosieră care nu sunt sau doar la jumătate mortari, speciile de viespi solitare trebuie încălzite. Acestea includ, de exemplu, viespile din lut sau ghiveci. În crăpăturile pereților din piatră naturală găsesc condiții ideale de spațiu și protecție pentru cuiburile lor relativ mici, care constau doar dintr-o mână de camere pentru puiet.

În acest caz, cel mai bine este să așteptați pur și simplu faza de reproducere, care oricum durează doar din primăvară până în toamnă. Zidul de piatră nu are de obicei vătămări semnificative din cuib și cele câteva animale ale unei viespi solitare și timide nu ar trebui să fie o perturbare majoră.

Situația este diferită cu speciile de viespe sociale, în special cu viespile germane și comune. De asemenea, aceste specii sunt cele pe care majoritatea dintre noi le cunoaștem drept viespi tipice, deoarece, spre deosebire de speciile mari de viespi rămase, caută apropierea de oameni. Aceste viespi sociale formează state mari și, în consecință, necesită mai mult spațiu pentru cuiburile lor. Deoarece sunt și așa-numitele niste de peșteri întunecate, spațiile goale prevăzute pentru izolare între zidăria fundației și placarea exterioară a clădirilor rezidențiale le oferă cele mai bune condiții de cuibărit.

Dacă viespile se cuibăresc aici, asta e mai mult o problemă. Pentru că dacă cuibul este mare și viespile sunt deranjante, este dificil să ajungi la el. Materialul de izolare și zidăria sunt deteriorate destul de neglijabil și după un sezon colonia a dispărut. Dacă vechiul cuib rămâne în cavitate, aproape nici o altă viespe nu se va așeza acolo în anul următor.

Ce nu ar trebui să facă este să conecteze găurile de intrare. Viespile vor fi torturate inutil și vor încerca, de asemenea, să-și mănânce ieșirea prin materialul izolant - daunele materiale tind să crească ca urmare și puteți închide orificiile de ventilație care sunt importante pentru construcția pereților.