Dovleacul - este un fruct sau o legumă?

În mod clar ambiguu - refuzul ferm de a atribui

Cel mai târziu, când dovleacul cultivat acasă trebuie încorporat într-un plan de nutriție echilibrat, apare întrebarea: dovleacul este un fruct sau o legumă? Deci, aduceți definițiile științifice pentru a le atribui corect:

  • Definiția fructelor: Fructele care apar din florile plantelor perene, sunt consumate crude și prosperă pe copaci sau arbuști
  • Definiția legumelor: componente comestibile ale plantelor care poartă odată, care sunt consumate gătite și cresc pe sol

citește și

  • Ce este boia - fructe sau legume?
  • Ce sunt castraveții - fructe sau legume?
  • Porumb - Fructe sau legume? Sau ceva complet diferit?

Cireșele, pere și mere sunt în mod clar fructe. Există, de asemenea, claritate cu morcovii, prazul sau conopida. Și dovleac? Pulpa se consumă în principal crudă. Cu toate acestea, un dovleac prosperă pe o plantă anuală la sol.

O ultimă încercare de categorizare clară se bazează pe tipul de consum. Ne bucurăm de fructe cu zahăr, de legume pe care le pregătim cu sare și piper. Sincer, soiuri de dovleac precum „micuțul dulce” sau „mandarina” cu sare și piper? - nu multumesc.

Un compromis salomonic: legume cu fructe

Oamenii de știință au găsit o cale de ieșire din această dilemă atunci când au reconciliat definiția botanică pentru fructe cu definiția alimentară pentru legume. Rezultatul ingenios este: legume cu fructe.

Deoarece un dovleac provine dintr-o floare polenizată, este un fruct conform definiției botanice. Întrucât este cultivată anual doar în pat și pe balcon, este o legumă conform definiției alimentelor - concluzia logică: legume cu fructe.

Și dovleci decorativi? - Doar fără cârcote

În ceea ce privește dovlecii ornamentali, sarcina cade în sfârșit. Ceea ce se înțelege sunt soiurile de dovleac de mare valoare ornamentală, în același timp necomestibile. Deoarece conțin o substanță amară dăunătoare, consumul provoacă greață severă și tulburări de stomac. Din acest punct de vedere, sunt mai susceptibile de a fi clasificate ca plante otrăvitoare.

Dovlecii ornamentali, pe de altă parte, compensează mai mult decât inedibilitatea lor cu un aspect încântător până la bizar. Soiuri precum „Coroanele Shenot” viu colorate sau „Aripa de toamnă” cu gâtul lung de gâscă merită, fără îndoială, să crească în grădină.

Odată cu cultivarea dovlecilor decorativi, grădinăritul hobby se transformă în arta grădinăritului, care este sărbătorită cu mult angajament. Ce altceva mai contează că nu este nici fructe, nici legume?

Sfaturi și trucuri

Alocarea în două direcții a dovleacului la fructe și legume ca legume fructe nu înseamnă că planta este compatibilă cu toți membrii ambelor categorii. O cultură mixtă cu cartofi, mărar sau castraveți este la fel de nefavorabilă ca un cartier cu pepeni. Dacă, pe de altă parte, plantați dovleac cu un inel de ceapă și mazăre, ambele culturi beneficiază una de alta.