Arțar - otrăvitor sau inofensiv pentru oameni și animale?

Arțar - frumos și inofensiv în grădina familiei

Arțarul este unul dintre primii copaci pe care copiii îi pot numi după nume. Frunzele în formă de mână, culoarea unică de toamnă și fructele înaripate fac din arțar inconfundabil. De generații, tineri și bătrâni s-au distrat cu semințele, care navighează prin aer ca niște elicoptere mici și se lasă fixate pe nas.

citește și

  • Ranuncul este otrăvitor pentru oameni și animale
  • Poinsettia este otrăvitoare pentru oameni și animale
  • Floarea triplă nu este otrăvitoare pentru oameni sau animale

Arțarul sicor (Acer pseudoplatanus), arțarul norvegian (Acer platanoides) și arțarul câmpului (Acer campestre) sunt răspândite în sălbăticie. Soiurile decorative au ieșit din speciile pure, care sunt impresionante în grădină, cum ar fi popularul arțar cu minge Globosum sau arțarul dramatic sângele Crimson King. Aici nu există nicio urmă de otrăvire pentru copii și adulți.

S-a dovedit că acești arțari sunt toxici pentru animale

În 2012 au apărut primele suspiciuni în SUA că arțarii conțin o otravă periculoasă pentru animale. Oamenii de știință de la Universitatea din Minnesota au descoperit că arțarul nativ de frasin este cauza unei boli mortale care a ucis nenumărați cai și măgari. În 2015, un grup de cercetare german a confirmat suspiciunea că arțarul sicomor conține și otravă mortală.

Oamenii de știință de la Facultatea Olandeză de Medicină Veterinară din Utrecht au vrut să știe exact. Rezultatele au confirmat descoperirile pe sicomor și arțar frasin, dar au dat totul clar pentru alte specii de arțar. Starea actuală a cunoașterii poate fi rezumată după cum urmează:

  • Arțar sicar și arțar frasin: otrăvitor pentru cai și măgari, eventual alte specii de animale
  • Cea mai mare concentrație de toxine în semințe și germeni
  • Arțar norvegian, arțar de câmp, arțar despicat și alte specii: ne-otrăvitoare