Tăierea arborelui trompetei - tutorial cu instrucțiuni și imagini

Cel mai bun moment este iarna

Cel mai bun moment pentru a tăia un trompet este iarna târzie . La alte date, cele mai frumoase atribute ale arborelui casei tale sunt victime foarfecelor sau te ciocnești cu reglementările Legii federale pentru conservarea naturii. Următoarea prezentare generală rezumă toate argumentele pentru un timp de iarnă:

 • Ora de iarnă fără frunze permite o imagine de ansamblu perfectă asupra coroanei
 • Decorațiunile decorative din fructe realizate din păstăi lungi sunt păstrate mult timp
 • Vedere neobstrucționată a mugurilor florali
 • Blând pe copac în odihnă de sevă
 • Niciun efect nociv asupra păsărilor cuibăritoare

citește și

 • Tăierea arborelui trompetei - când este cel mai bun moment?
 • Arborele trompete iubește o locație însorită și caldă
 • Arborele trompete impresionează cu o floare asemănătoare orhideei

Alternativ, tăiați un copac de trompetă după perioada de înflorire din august. În acel moment, copacul nu a plantat încă mugurii florali pentru anul următor. Dacă îngrijirea tăierii este limitată la creșterea din acest an , este permisă tăierea în perioada de grație de vară .

sfaturi

Nu vă tăiați niciodată copacii la temperaturi sub -5 grade Celsius. Alte criterii de excludere atunci când alegeți o dată sunt căldura de vară și seceta, precum și ploaia. Condițiile meteorologice extreme de toate tipurile pot torpila rezultatul tăierii până la eșec total.

Instrucțiuni pentru curățarea tăieturii

Un copac de trompetă își dezvoltă statura reprezentativă fără tăietură. Subțierea ocazională este încă un avantaj, astfel încât coroana este inundată de lumină și prosperă cu frunziș dens. Figura de mai jos ilustrează cum arată un copac de trompetă care a fost expus la lumină înainte și după. Cum se finalizează tăierea perfectă de curățare:

 • Diluarea coroanei la fiecare 5 până la 6 ani iarna
 • Tăiați lemn mort pe astring
 • Îndepărtați ramurile care cresc în direcția greșită
 • Tăiați-i pe cei mai slabi din lăstari paraleli, fără mute lungi
 • Tăiați sau rupeți lăstarii din trunchi sau din felia de copac

Aveți îndoieli dacă un instinct a murit sau nu? Apoi, faceți un test de vitalitate simplu. Răsturnați o bucată de scoarță cu o miniatură sau vârful unui cuțit. Dacă apare țesut suculent, luminos sau verde, viața pulsează în lăstar și va continua să crească. Țesutul întunecat, uscat, pe de altă parte, indică faptul că creșterea sa oprit în acest moment și ramura ar trebui să fie subțiată.

Curățarea arborelui trompete tăiat

Digresiune

Pregătirea expertului - evitați riscurile de siguranță

Pentru ca grădinarul și arborele trâmbiței să supraviețuiască în siguranță măsurii de tăiere, este esențială pregătirea corectă. Echipamentul de bază include o scară stabilă, mănuși de lucru și ochelari de protecție. Dispozitivele sunt disponibile pentru tăierea ramurilor cu diametrul de până la 4 cm, opțional cu un mecanism de bypass sau nicovală. Puteți stăpâni ramuri groase cu un ferăstrău japonez. Pentru grădinarii care nu se tem de înălțimi, vă recomandăm o foarfecă de tăiat Combisystem, care poate tăia până la 5 metri înălțime fără a urca scara. Lame de foarfecă și lame de ferăstrău trebuie să fie ascuțite, scârțâite, curate și dezinfectate. Dacă vă așteptați la un munte întreg de tăieturi, o tocătoare de grădină se va ocupa de eliminare.

Topiarul reglementează problemele spațiale

Creșterea expansivă a coroanei trompetelor este adesea subestimată. Cu o înălțime de 10 până la 15 metri, coroana se extinde pe un diametru impresionant de 8 până la 12 metri. Acest lucru poate cauza probleme de spațiu chiar și într-o grădină mare. Cel mai frecvent motiv pentru o formă tăiată pe arborele trompete comun este reducerea profesională a coroanei. După o tăiere completă a clearance-ului, procedați după cum urmează:

 • Cel mai bun moment este în ianuarie / februarie într-o zi ușoară și acoperită
 • Scurtați ramurile de schele excesiv de lungi cu o treime sau jumătate
 • Începeți tăierea cu 5-10 mm deasupra unei perechi opuse de muguri
 • Lăstari ramificați masiv, drepți, subțiri până la un lăstar lateral tânăr

Faceți câțiva pași înapoi după fiecare tăiere pentru a planifica cum să procedați. Puteți evita găuri mai mari în modelul coroanei, preferând o tăietură de scurgere, mai degrabă decât o simplă scurtare. Dacă vă simțiți obligat să îndepărtați o ramură groasă, vă rugăm să continuați în etape. La o distanță de aproximativ 40 de centimetri de trunchi, am văzut ramura de jos. Trageți ferăstrăul și deplasați următoarea tăietură cu 10 centimetri la dreapta sau la stânga. Acum am văzut până când ramura se rupe. În cele din urmă, a văzut butonul de astring.

fundal

Derivarea a perfecționat topiarul

Vă rugăm să nu vă lăsați lăsați să plasați o coroană masivă. Rezultatul devastator este un copac de trâmbiță cu aspectul unui salciu. Discret reușiți reducerea coroanei , dacă sunteți familiarizat cu tehnica secțiunii de derivare . Pentru a face acest lucru, aruncați o privire la o unitate de schelă extra-lungă. Căutați o ramură inferioară, înclinată, spre exterior. Aplicați ferăstrăul sau foarfeca exact acolo unde ambii lăstari se bifurcă. În mod ideal, tăiați câțiva milimetri în lemnul vechi. Tragerea laterală anterioară crește în ierarhia ramurilor și preia poziția de conducere locală cu efect imediat.

Tăiați trompeta cu bile

Un copac de trompetă cu bilă cunoaște foarfecele de tăiere mai des decât fratele său mai mare. Acest lucru se aplică cel puțin unui exemplar mai vechi atunci când coroana sferică își pierde forma armonioasă. Figura de mai jos ilustrează modul în care se poate realiza o formă abilă și o tăietură liberă la intervale de 2 până la 3 ani. Cum se tund corect Catalpa bignonioides „Nana”:

 • Cel mai bun moment pentru tăiere este la sfârșitul iernii
 • Tăiați toate ramurile principale cu până la două treimi
 • Important: lăsați cel puțin un butuc lung de 15-20 cm
 • Alegeți interfețe la mică distanță de un ochi dormit

Tratarea plăgilor cu suprafețe tăiate mai mari s-a dovedit a fi dezavantajoasă. În loc să sigilați complet tăieturile cu ceară de copac, purtați pur și simplu marginile plăgii. În acest moment există lemn de cambium valoros, care este responsabil pentru vindecarea rănilor proprii a copacului și ar trebui protejat de îngheț.

Recutere moderată

O coroană radicală tăiată cu până la două treimi reduce efortul de tăiere în următorii ani. Dacă prescrieți o nouă tăiere de formă pentru arborele dvs. de trompetă cu minge după câțiva ani, scopul este limitat la ramurile care au fost alungate de atunci. Tăiați ramurile la tăierea anterioară înapoi la rădăcini. Această incizie lasă o structură a coroanei puțin mai mare, care își păstrează forma sferică armonioasă.

Topiar cu trompetă cu bile

întrebări frecvente

Este un arboret de trompetă otrăvitor?

Experții clasifică arborele trompetei ca fiind puțin toxic. Specia de arbori nu se află pe lista oficială a plantelor otrăvitoare a Ministerului Federal pentru Mediu, Conservarea Naturii și Siguranța Nucleară. Conform unei evaluări generale realizate de GIZ (Centrul de Informare otrăvurilor din Nord), există un risc minim de otrăvire dacă părțile plantelor sunt înghițite în cantități mari. Pentru grădinari, sunt relevante ingredientele chinoide din lemn, care pot declanșa reacții alergice dacă intră în contact direct cu pielea.

Mi-am cumpărat noul copac de trompetă cu 3 trunchiuri subțiri care au crescut la 3 metri. Cum pot forma o coroană?

Dacă doriți să ridicați un arbore de trompetă ca o singură tulpină, selectați cea mai stabilă tulpină și echipați-o cu o tijă de susținere. Tăiați restul de tulpini subțiri la nivelul solului. Dacă vârful lăstarului este de 4 până la 6 muguri deasupra atașamentului dorit al coroanei, tăiați vârful mugurelui. Apoi răsare ramuri laterale, care formează ramurile conducătoare pentru a forma coroana.

Protecția de iarnă este recomandată pentru un copac de trompetă proaspăt plantat. Ce zone de copaci trebuie protejate? Ce material este potrivit?

În principal, zona rădăcinii și trunchiul trebuie protejate de condițiile meteorologice de iarnă. În toamnă, acoperiți felia de copac cu un strat gros de frunze și tufișuri sau mulci de scoarță. Înfășurați portbagajul cu panglici din lână sau iută.

Arborele nostru de trompetă a stat în pat de un an și a crescut rapid. Cu toate acestea, multe ramuri sunt slabe și continuă să se rupă. Ce sa fac?

Catalpa bignonioides este ușor predispusă la rupere la o vârstă fragedă. Puteți contracara acest neajuns cu o decupare și o formă obișnuite. În primii ani, îndepărtați în mod regulat lăstarii morți și deteriorați. Prin tăierea coroanei cu o treime la sfârșitul iernii, încurajați creșterea ramurilor tinere, sănătoase și rezistente. Fiecare tăietură creează o acumulare de sevă în lemnul cu creștere rapidă, care are un efect benefic asupra unei coroane compacte, dense și ramificate uniform.

Cele mai frecvente 3 greșeli

Grădinarii prudenți acționează conform devizei atunci când vine vorba de tăiere: pericolul recunoscut este un pericol evitat. Tabelul următor atrage atenția asupra celor mai frecvente trei erori de tăiere cu imagini deteriorate și oferă sfaturi pentru prevenire:

Erori de tăiereDeterioraprevenirea
niciodată tăiatCoroana răspândită, la bătrânețe vârfurile ramurilor căzute ca turnurileSubțierea și tăierea în formă la fiecare 5 până la 6 ani
coroană supradimensionată tăiată radicalcreșterea greșităDerivați unități de schelă excesiv de lungi
tăiat toamnafara decoratiuni de fructe iarnaSe amestecă în ianuarie sau februarie
Youtube

sfaturi

Consolidarea rezistenței la iarnă este o problemă importantă în îngrijirea trompetei. Pentru ca arborele casei dvs. să fie bine pregătit pentru îngheț sever, primește un îngrășământ pe bază de potasiu toamna. Gunoiul de odihnă îndeplinește această sarcină în grădina naturală. Alternativ, acordați Thomaskali, Patentkali sau Kalimagnesia cel târziu la sfârșitul lunii august / începutul lunii septembrie.