Molia arborelui Box Metode de control al plantelor și chimice

esențialul pe scurt

 • Molii de pomi sunt greu de observat devreme
 • Panglica și frunzele consumate sunt indicii ale unei infestări
 • Părțile infectate ale plantei trebuie aruncate cât mai repede posibil - și în niciun caz pe compost
 • Molii arborilor pot fi colectați sau controlați direct folosind mijloace ecologice

Problema infestării cu molii

O infestare cu molii de buș nu este doar enervantă, ci este destul de critică. Deoarece, în afară de faptul că gardurile vii sau pomi sferici sunt îngrijite urât și învârtite cu pânze, de asemenea, nu este ușor să controlați molia arborelui. Pe de o parte, o infestare este de obicei recunoscută numai atunci când coroana a fost deja consumată urât, pe de altă parte, mai multe generații se pot dezvolta într-un sezon.

citește și

 • Cenușa ca îngrășământ - posibilități și pericole
 • Yucca palmier - pericolele bolii petelor de frunze
 • Cele mai bune remedii casnice pentru a combate omida moliei de bușteni

O altă problemă este că, atunci când cumpărați plante noi, puteți negocia din nou dăunătorul enervant. Molia boxului a devenit atât de răspândită în special prin comerțul cu plante.

Este molia arborelui otrăvitor?

În cazul plantelor și insectelor exotice, cineva se întreabă rapid dacă este posibil să nu fie otrăvitoare pentru oameni, păsări sau alte animale. Acest lucru se întâmplă numai indirect cu molia arborelui. La început nu este otrăvitor - dar devine așa pe parcursul ocupației din bușteni. Planta conține unele otrăvuri, în special alcaloizi, pe care larvele le stochează în corpul lor atunci când mănâncă. Drept urmare, prădătorii menționați mai sus absorb și aceste otrăvuri atunci când se sărbătoresc cu omizi. Cu toate acestea, acest lucru nu pare să reprezinte o amenințare serioasă pentru păsările cântătoare.

Buchsbaumzuensler

Ce se poate face împotriva moliei arborelui?

Dacă o infestare este deja în curs, este important să luați contramăsuri cât mai devreme posibil. Dacă sunteți minuțios cu prima generație, este posibil să aveți liniște sufletească pentru restul sezonului.

Practic, de dragul naturii și al propriei sănătăți, ar trebui să încercați întotdeauna să combateți biologic molia arborelui.

Metode mecanice

Mai ales atunci când infestarea nu a progresat foarte departe, este recomandabil să contracarați mai întâi dăunătorul într-un mod mecanic. Motto-ul „lupta natural” este astfel cel mai bine îndeplinit.

Metodele mecanice sunt:

 • Colectare
 • Ejaculare
 • Suflați

Dacă numărul larvelor este ușor de utilizat, puteți folosi o pensetă, de exemplu, pentru a colecta animalele, ceea ce necesită, desigur, o anumită abilitate.

Varianta oarecum mai grosieră este furtunul de grădină sau produsul de curățare la joasă presiune sau suflantul pentru frunze. Puteți să-l utilizați pentru a spăla sau arunca omizile din tufiș și a le prinde pe un film care a fost întins în prealabil sub plantă.

Youtube

Mijloace ecologice: Controlul moliei arborelui fără substanțe chimice

Agenții eficienți fără substanțe chimice sunt:

 • Produse Bacillus thuringiensis
 • Produse petroliere
 • oţet
 • Făină de tei și stâncă

Bacillus thuringiensis - Xentari

Bacteria Bacillus thuringiensis este un mijloc eficient de control biologic al moliei de buș - colonizează omizi parazit și, prin urmare, îi determină să moară. Produsele cu bacil sunt vândute sub numele Xentari, de exemplu de către compania Neudorff „Raupenfrei”.

Neem

Produsele pe bază de ulei de neem cresc în prezent ca pesticide blânde. Ele sunt, de asemenea, un ajutor eficient împotriva dăunătorilor din arborele cutiei. Ingredientul activ azadriachtin din semințele de copac neem este depozitat în frunzele bușului și inhibă năpârlirea și, astfel, dezvoltarea omizilor. Este deosebit de avantajos să încetați imediat să mâncați frunzele. Rețineți că tratamentul cu ulei de neem nu ar trebui să se facă la căldură mare, dacă este posibil. Prin vreme caldă, prin urmare, este mai bine să pulverizați după apusul soarelui.

Pentru a distribui ingredientul activ cât mai bine posibil pe cutie, se recomandă utilizarea unui concentrat. Acesta este diluat cu apă (raportul este indicat pe recipientul produsului) și plasat într-un dispersor. Pentru a reduce tensiunea superficială a amestecului, puteți adăuga o picătură de detergent sau puțină săpun moale (17,27 € pe Amazon *). Acest lucru vă va oferi o acoperire mai amănunțită și rate de succes mai bune.

Ulei Ballistol

Uleiul Ballistol poate fi, de asemenea, utilizat ca antidot împotriva plăgii moliei de bușteni. Avantajul este că agentul este gata preparat în cutii de pulverizare. Acest lucru face aplicația mai ușoară. Uleiul funcționează în principal prin obstrucționarea schimbului de gaze din ouă și înfundarea căilor respiratorii ale larvelor.

oţet

Oțetul este, de asemenea, unul dintre remediile casnice încercate și testate împotriva moliei. Face paginile cărții necomestibile pentru dăunători. Cel mai bine este să combinați oțetul cu alte remedii casnice, adică cu ulei și puțină apă. Acest lucru se adaugă efectului de înfundare a căilor respiratorii și crește efectul general.

praf de copt

Pe lângă aluatul de prăjitură, praful de copt a găsit întotdeauna multe alte utilizări. În plus față de pete, ar trebui să ajute și împotriva moliei. Pentru a face acest lucru, o soluție este amestecată cu apă și pulverizată pe cutie folosind un dispersor.

lămâie verde

Varul de alge sub formă de pulbere este utilizat în mod normal cu succes împotriva bolilor fungice la pomi. Dar varul poate funcționa și împotriva moliei. Frunzele acoperite cu pulberea de tei nu sunt atractive pentru ca larvele să le mănânce. Puteți încerca, de asemenea, calcar de coajă mărunțit fin.

Masă de rocă primară

Un efect similar poate fi obținut cu pulberea de rocă primară. Dacă făina de piatră (14,95 € la Amazon *) este depusă pe frunzele arborelui de cutie, este mai dificil pentru borer să depună ouă.

Remedii casnice cutia molia copacului

Când se injectează

Ar trebui să aplicați un regim de pulverizare cu lichide organice de control imediat ce descoperiți o populație de molii de buș. Este întotdeauna mai bine dacă exterminezi complet prima generație de sonde din sezon și astfel împiedici o generație ulterioară. Pentru a eradica eficient o populație de dăunători, ar trebui să faceți trei pulverizări amănunțite pe o perioadă de aproximativ 3 săptămâni.

Produse chimice

Desigur, agenții chimici nu sunt recomandați din cauza efectelor lor dăunătoare în general asupra biosistemului grădinii și mediului. Cu toate acestea, dacă niciunul dintre remediile ecologice nu ajută și nu vedeți altă cale de ieșire, vă puteți lăsa și pe ele.

Calipso

De exemplu, produsul Bayer „Pest-Free Calypso” este eficient. În afară de caracterul nu tocmai ecologic, aplicația vă poate dăuna. În special, pot apărea reacții alergice în contact cu pielea; agentul nu trebuie să intre niciodată în ochi sau să fie înghițit.

Lizetan

Sub denumirea comercială „Lizetan”, compania Protect Garden vinde un spray pe bază de substanță activă azadriachtin din arborele de ulei neem produs sintetic. De exemplu, pentru molia arborelui de cutie, produsul „Lizetan Pest Free” s-a dovedit a fi foarte eficient. În principiu, are același efect sistemic ca produsele biologice neem, dar este mai puțin blând și poate provoca reacții alergice.

Bi 58

Bi 58 nu este aprobat pentru utilizare în exterior, este permisă numai utilizarea plantelor ornamentale în sere. Bi 58 este un spray gata de utilizare care funcționează cu ingredientele active abamectină și piretrine. Abamectina are un efect dăunător asupra sistemului nervos al dăunătorilor, piretrinele acționează ca o otravă de contact. Insectele pulverizate mor repede, dar agentul are un efect nociv pe termen lung, toxic asupra organismelor acvatice.

Careo

Insecticidul „Pest Free Careo” de la Celaflor este, de asemenea, un spray chimic care poate fi folosit împotriva moliei de buș. Ingredientul său activ este otravă alimentară acetamipridă, care paralizează și provoacă moartea dăunătorilor. Cu toate acestea, concentratul este, de asemenea, toxic pentru organismele acvatice.

Capcane cu feromoni

Capcanele pot fi folosite și pentru combaterea populațiilor de molii de bușteni. Mai presus de toate, capcanele cu feromoni sunt utilizate împotriva dăunătorului.

O capcană cu feromoni folosește atracția parfumurilor în timpul procesului de împerechere a insectelor dăunătoare. Atractanții produși sintetic de insecte femele, feromonii tehnici, sunt fie combinați cu adeziv pe tablete, fie injectați într-un recipient capcană. Cu prima metodă, insectele masculine care sunt atrase pur și simplu se lipesc de ea; cu cea de-a doua, ajung în recipientul capcană, pe care nu-l mai pot părăsi. Prin prinderea fluturilor masculi de buș, rata de împerechere și astfel reproducerea sunt reduse.

Buchsbaumzuensler

funcționalitate

Capcanele pentru containere constau de obicei dintr-un corp de capcană și două camere de depozitare pentru atractiv, un gel cu feromoni, care este umplut cu o seringă. Acest gel este de obicei disponibil și ca pachet de reumplere. Capsele de la Natria (Bayer), von Solabiol sau von Neudorff, de exemplu, funcționează cu acest principiu. Capcana Neudorff este disponibilă sub numele de marcă Neudomon ca variantă specifică de molie de arbore.

Experiență: eficacitate moderată

Metoda capcanei este destul de simplă, deoarece numai capcana trebuie închisă, iar depozitele de atracții trebuie să fie reumplute o dată la câteva săptămâni pe parcursul sezonului. Cu toate acestea, efectul nu este nicidecum la fel de eficient ca în cazul tratamentelor vizate pe Buchs folosind remedii casnice și cure de pulverizare. În cele din urmă, numărul bărbaților este redus doar ușor, dar în niciun caz setat la zero. De regulă, mai rămân indivizi care se pot împerechea cu femele.

Prin urmare, capcanele cu feromoni sunt de fapt mai utilizate în agricultură și silvicultură pentru monitorizare, adică pentru diagnosticarea întinderii populației și mai puțin pentru limitarea efectivă a daunelor. Cu toate acestea, în acest sens, puteți utiliza astfel de capcane pentru inspecție, adică pentru a stabili dacă molii de copac sunt în grădina dumneavoastră. În acest fel vă puteți pregăti pentru o luptă țintită.

sfaturi

Pentru a nu avea probleme cu molia de buș, în primul rând, merită să luați măsuri de precauție. Începe cu achiziționarea fabricii. Înainte de a cumpăra un arbore de cutie, inspectați-l cu un ochi de vultur: dacă vedeți pânze fine sau firimituri mici de fecale, o infestare cu molii de arbore de cutie este destul de sigură.

Întinderea copacilor cu o plasă fină poate fi, de asemenea, utilă, deoarece împiedică molii să depună ouă.

Eliminați copacii infestați

În cele din urmă, un cuvânt despre eliminarea corectă a ramurilor de arborele cutiei infectate sau a plantelor întregi. Deoarece dăunătorul s-a răspândit atât de mult în ultimii ani, fiecare grădinar pasionat are o anumită responsabilitate de a preveni răspândirea în continuare. Deși nu există o cerință oficială de raportare pentru o infestare cu molii de buș, în interesul comunității generale de grădinărit, controlul ar trebui luat cât mai bine posibil.

Compostarea moliei arborelui

Important este:

 • Fără eliminare pe compost
 • Ideal: arde

Materialul vegetal infestat nu aparține compostului!

Deci, dacă aveți de-a face cu o populație puternică, încăpățânată, iar arborii tăi sunt consumați prost, este necesar să îndepărtați cu atenție materialul vegetal infestat nu numai din motive estetice, ci și pentru a preveni răspândirea acestuia. Moliile cu catelus pot sta în continuare pe lăstarii mâncați și morți ai unui Buxus, care se reunesc într-o tăietură radicală. Pentru ca acestea să nu poată provoca alte daune, tăieturile nu trebuie aruncate niciodată pe compost. Acolo se pot dezvolta omizi, iar problemele încep din nou.

Arderea este cea mai bună

Cel mai bine este să aibă ramuri tăiate, infestate de buș ars într-o instalație de reciclare. Acesta este cel mai sigur mod de a ucide dăunătorul. Cel puțin ar trebui să aruncați tăieturile în deșeurile menajere, unde larvele care sunt încă prezente au mai puține șanse de a se transforma în molii.

Zone deosebit de amenințate

În Germania, în special cele din Renania, zona Rhin-Main și din sud-vest sunt foarte grav afectate de ciuma moliei arborelui. Dăunătorul se simte în mod special acasă aici datorită climatului cald. De aceea, Asociația Germană de Horticultură avertizează în mod explicit împotriva plantării de pomi în aceste regiuni.

fundal

Fapte despre molia arborelui

Zoologie, origine și distribuție

Molia arborelui este numită zoologic Glyphodes perspectalis și este un fluture mic. Aparține familiei proboscisului, care se găsește în principal în regiunile tropicale. De asemenea, molia arborelui nu ne este originară din noi. Originar provine din Asia de Est, de unde ne-a fost introdus în Europa Centrală în jurul anului 2007 - probabil prin comerțul cu plante. De atunci, spre dezgustul multor grădinari hobby, răspândirea sa s-a răspândit rapid. Din păcate, nici nu este ușor să lupți. Dar nu trebuie să renunți.

Pentru a putea recunoaște molia arborelui, aveți nevoie și de un ochi atent, deoarece omizile sunt dificil de deslușit în frunzele verzi ale cutiei. Cu toate acestea, cu cât este detectată mai devreme o infestare, cu atât sunt mai mari șansele unui control reușit.

Aspectul moliei

O molie de buș adult are o formă triunghiulară largă, răspândită, de aproximativ 40 mm lățime și 25 mm lungime. Aripile sale sunt albe cremoase și maro. În mijlocul marginii maronii superioare, dacă priviți cu atenție, puteți vedea o mică pată în formă de semilună pe ambele părți. Dar există și exemplare foarte brune.

Buchsbaumzuensler

Aspectul omizilor

Omida moliei de buș este de aproximativ 5 cm lungime și de culoare verde gălbuie. Pe spate trece un model negru-maro-alb, cu dungi. Capul este negru, iar omida este acoperită cu peri albi pe tot corpul.

Daune efective cauzate de larve

Adevărații vinovați care determină distrugerea arborilor de box nu sunt molii adulte, ci larvele. Odată ce o molie de buș a devenit un fluture terminat, are aproape doar sarcina de a avea grijă de descendenți și nu trăiește mult după aceea. Dăunătorul își petrece partea principală a existenței mâncând și pregătindu-se pentru destinația de depunere a ouălor. Ca o molie, apropo, atârnă mai puțin de pomi și mai mult de alte plante.

Pe de altă parte, molia arborelui de cutie își depune întotdeauna ouăle pe arborii de cutie. Aici eclozează larvele și se înfășoară în pânze albe în timpul iernii. Omizele devin active numai atunci când înghețul a trecut clar. Apoi își părăsesc peștera de pânză și încep să se delecteze cu frunzele plantei lor gazdă. Acest lucru le oferă energia de a crește și de a finaliza mai multe etape de dezvoltare.

În cele din urmă, la fel ca toți fluturii, aceștia se retrag într-o pupă pentru a se transforma într-un fluture.

Deteriora

Buchsbaumzuensler

Întrucât omizele moliei de bușteni eclozate iernează în pânze relativ vizibile din buș, puteți vedea deja o infestare în sezonul rece.

Când omizile își încep forțele vorace în martie, planta este defoliată treptat și, fără contramăsuri, oferă în curând o imagine tristă și goală. Așadar, fii cu ochii pe cutia ta cel târziu până în martie - deoarece omizile încep să se hrănească din interiorul coroanei, astfel încât micul copac să arate impecabil la exterior pentru mai mult timp.

Când nu mai rămân frunze suculente, omizile vor ataca și scoarța lăstarilor mai tineri și le vor face să moară. O indicație clară a unei ciume de molii de buș sunt, de altfel, scheletele frunzelor rămase, deoarece acestea sunt respinse de paraziți.

Prădători

Molia de buș a imigrat abia recent la noi și prădătorii săi naturali din China și Co. nu l-au însoțit. Cu toate acestea, unele specii native care sunt dispuse să se adapteze par să se fi adaptat la noua aprovizionare cu hrană și au pus larvele de molii de buș în meniul lor. Acestea includ în principal vrăbiile, fraculele, țâțele mari și unele specii de viespi.

Poate fi rezistent un buș la molia bușului?

În cursul răspândirii masive a moliei arborelui, cererea de soiuri Buxus rezistente la dăunători crește. La urma urmei, arborele de cutie este un bun cultural bine stabilit din istoria grădinăritului local și are o mare pasiune.

Realitatea sobră

Din păcate, nu există soiuri Buxus rezistente până acum. Deci, dacă absolut nu vrei să te descurci fără plantele clasice de gard viu și tăiate cu bile, trebuie să trăiești cu riscul infestării cu sonde și, dacă cel mai rău vine în cel mai rău, acceptă efortul implicat în controlul acesteia.

Punct luminos mic

Cu toate acestea, este un pic reconfortant faptul că există cel puțin variante care par a fi puțin mai puțin sensibile. Acestea includ mai presus de toate soiurile de buș cu frunze mici, botanic Buxus microphylla. Soiurile atractive sunt, de exemplu, „Herrenhausen” sau „Faulkner”.

Dacă doriți să fiți în siguranță și nu sunteți prea atașați de cutia reală, merită, de asemenea, să luați în considerare trecerea la copaci mici similari. Așadar, puteți evita molia enervantă pe termen lung și vă puteți bucura totuși de arbuști compatibili cu tăierea, maleabili și robusti.

Sugestii ar fi:

 • Privet pitic
 • Tisa pitică
 • Rododendron cu frunze mici

Privet pitic

Mai ales soiurile de ligru pitic sunt o alternativă la bușteni. Cu frunzele sale mici, eliptice, este foarte asemănător cu arborele cutiei și are, de asemenea, un obicei foarte comparabil, cu densitate mică. În comparație cu alte specii de ligru, rămâne destul de mic la 70 până la 100 cm înălțime și crește, de asemenea, destul de lent. Este, de asemenea, nesigur, rezistent și veșnic verde.

Tisa pitică

Tisa pitică, de exemplu, are un aspect ceva mai asemănător acului, dar la fel de verde închis și dens. La fel ca arborii de cutie, poate fi cultivat într-o găleată în siluete în formă clară și este la fel de veșnic verde. Lemnul mic este potrivit și ca margine pentru pat. Decorarea fructelor de fructe de pădure roșie este un plus frumos!

Rododendron cu frunze mici

Rododendronul cu frunze mici are frunze ceva mai mari, dar mici pentru genul său. La fel ca tisa pitică, crește compactă și sferică și, prin urmare, este un bun înlocuitor pentru bușteni. De asemenea, este foarte robust și veșnic verde și are flori decorative.