Zambila de struguri este otrăvitoare? - Riscuri și măsuri

Un risc scăzut pentru oameni

Zambilele de struguri nu sunt foarte periculoase pentru oameni. Sunt considerați a fi ușor toxici. Dar părinții copiilor mici ar trebui să aibă grijă. Copiilor mici le place să-și pună plante în gură și frumoasele flori ale zambilului de struguri fac semn.

citește și

  • Zambila strugurilor: este otrăvitoare pentru pisici?
  • Plantați și îngrijiți zambila de struguri
  • Cum abordați propagarea zambilelor de struguri?

Fie nu plantați deloc zambile de struguri, fie nu vă lăsați niciodată copiii nesupravegheați în jurul lor. O intoxicația puternică este în mod normal destul de puțin probabilă, deoarece această plantă perenă are un gust neplăcut și doar cantități mai mari pot duce la simptome de otrăvire.

Simptomele otrăvirii

În timp ce contactul cu mâinile sau alte părți ale corpului poate provoca iritații ale pielii (roșeață, mâncărime) la persoanele sensibile, consumul unor cantități mai mari are consecințe mai grave, cum ar fi vărsături, dureri de stomac, crampe și dificultăți de respirație. Sunt responsabile saponinele și oxalatrafidele toxice.

Animalele de companie sunt expuse riscului

În timp ce oamenii sunt de obicei mai puțin expuși riscului, animalele de companie precum pisicile sunt mult mai expuse riscului. Animalelor tinere, în special, fără experiență, le place să ciugulească plante ciudate. Fie că sunt flori, frunze, semințe sau bulbi - toate părțile sunt otrăvitoare.

Zambila strugurilor este extrem de toxică pentru pisici. Strategia de evitare (nu plantați deloc) este cea mai bună. În caz contrar, trebuie să consultați imediat un medic veterinar în caz de otrăvire. Intoxicația animalului poate fi observată prin următoarele simptome:

  • Căderea
  • letargie
  • diaree
  • Tremura
  • Sângerarea din orificii

Sfaturi și trucuri

Pentru a evita iritarea pielii, trebuie să purtați mănuși ca măsură de precauție atunci când manipulați zambile de struguri, de exemplu atunci când tăiați și plantați. Puteți ameliora iritația pielii prin spălarea zonelor afectate și răcirea acestora.