Aechmea fasciata ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire (rozetă de lance)

Origine și distribuție

Rozeta lancei (bot. Aechmea fasciata) este una dintre cele aproximativ 180 de specii diferite din genul Aechmea, care la rândul său aparține familiei de bromelii și ananas (bot. Bromeliaceae). Planta populară de casă este răspândită în pădurile tropicale și subtropicale din Brazilia, dar se găsește și în alte regiuni din America Centrală și de Sud. Acolo planta epifită prosperă la altitudini cuprinse între 700 și 1300 de metri deasupra nivelului mării, departe de pământ și pe gigantii gigantici din junglă. Importată în Anglia încă din 1826, rozeta de lance este una dintre cele mai frecvent cultivate bromelii din camera de zi de astăzi. Acest lucru nu se datorează numai creșterii lor interesante și înfloririi de lungă durată, ci și simplității lor.

citește și

 • Îngrijirea rozetei lancei este atât de ușoară
 • Trageți rozeta lancei ca o ramură
 • Creșteți rozeta lancei - Cum să scoateți ramurile

Aspect și statură

Specia Aechmea fasciata este o așa-numită bromelie de pâlnie sau cisternă. Acestea sunt plante cu creștere epipitică („plante epifite”), ale căror frunze formează o rozetă largă. La rândul său, aceasta servește ca o pâlnie (4,63 € pe Amazon *) în care se colectează apa. Bromeliade de pâlnie sunt veritabile biotopuri mici, deoarece găzduiesc specii de animale mai mici (cum ar fi broaștele de copac) și diverse plante acvatice. Rozeta de lance - care își datorează numele german formei de frunze asemănătoare lancei, așa cum indică cuvântul grecesc antic aechme pentru „vârf de lance” - are o lățime de până la 50 de centimetri și o înălțime de 60 de centimetri.

De altfel, tipul este cunoscut și de unii tâmplari sub numele de „vază de argint”, deoarece frunzele argintii formează o pâlnie care amintește de o vază.

frunze

Rozeta de frunze este formată din aproximativ zece până la 20 de frunze grosiere, dure, cu spini de-a lungul marginilor. Acestea au până la 50 de centimetri lungime și până la zece centimetri lățime. Tipic pentru Aechmea fasciata este desenul interesant al frunzei, care poate fi bandat sau marmorat. Desenul este creat de solzi de aspirație alb-argintiu (așa-numiții tricomi) distribuiți diferit pe părțile superioare și inferioare ale frunzelor, care fie apar pe întreaga suprafață, fie formează benzi transversale. Există, de asemenea, soiuri cu frunze galbene pestrițe.

Flori și perioadă de înflorire

Între iulie și noiembrie, se pot admira inflorescențele Aechmea fasciata, cu dimensiuni de până la 35 de centimetri. Acestea constau din bractee roz înarmate cu numeroase spini - botanistul vorbește despre bractee - care se ridică ca o rozetă pe un arbore deasupra pâlniei de frunze, precum și florile propriu-zise. La rândul lor, acestea ating o lungime de până la aproximativ 3,5 centimetri fiecare și sunt de trei ori. Petalele sunt inițial de culoare albastră și devin roșii doar pe măsură ce se ofilesc. Florile mici se estompează foarte repede.

fructe

După înflorire, rozeta de lance formează fructe de pădure asemănătoare ananasului dacă florile hermafrodite sunt polenizate. Pentru reproducere, totuși, numeroasele Kindel au o importanță mai mare.

Toxicitate

Atât frunzele, cât și florile aechmea conțin toxine care pot irita pielea. Dar nu acesta este singurul motiv pentru care ar trebui să purtați întotdeauna mănuși atunci când faceți lucrări de întreținere: destul de mulți grădinari s-au rănit pe planta puternic spinoasă.

Care locație este potrivită?

Plantele epifite, cum ar fi rozeta de lance, au o cerință foarte mare de lumină, până la urmă din acest motiv cresc pe copacii junglei - și nu în zona umbroasă a pădurii tropicale. Prin urmare, ar trebui să plasați Aechmea fasciata într-o locație luminoasă, dacă este posibil lângă o fereastră, și să vă asigurați că există cât mai multă lumină posibilă. Lumina directă a soarelui nu dăunează plantei atâta timp cât este protejată de soarele arzător din amiază în lunile de vară.

Specia de bromelie este planta perfectă pentru camera de zi, deoarece are nevoie de temperaturi de cel puțin 18 ° C pe tot parcursul anului - mai bine în jur de 20 ° C - și, de asemenea, tolerează aerul uscat de încălzire destul de bine în lunile de iarnă. Este important doar să se evite fluctuațiile puternice ale temperaturii. Vara, rozeta lancei se simte ca acasă într-o locație luminoasă, dar nu direct însorită, pe balcon sau terasă.

Substrat

Spre deosebire de orhideele epifite, Aechmea poate fi, de asemenea, cultivată foarte bine în sol bun de plante în ghivece (fără turbă, pe bază de humus). Acesta ar trebui să aibă o valoare de pH 5 și să fie amestecat cu perlit, (32,90 € la Amazon *) argilă expandată (17,50 € la Amazon *) sau un alt material adecvat pentru o mai bună permeabilitate. Desigur, puteți utiliza și bromeliadele disponibile în comerț.

Dezlegarea

Alternativ, este posibilă și o cultură fără substrat pentru rozeta lancei, mai ales că corespunde mediului natural. Pentru a face acest lucru, legați planta de o bucată de lemn fie cu sârmă, fie cu colanți. O bază din mușchi de sfagn nu este necesară și nu este recomandată din cauza riscului de putregai. Aechmea nu este foarte solicitant în ceea ce privește baza din lemn și poate manipula aproape orice tip de lemn. Lemnul de stejar, molid sau robinia, de exemplu, este foarte potrivit.

Plantarea și replantarea

Dacă Aechmea urmează să fie cultivată într-un plantator, alegeți unul din cel mai greu material posibil. O oală de lut sau ceramică este mai bună decât o oală de plastic, deoarece oferă plantei, care este destul de grea în perioada de înflorire, mai multă stabilitate. Mașina de plantat ar trebui să aibă, de asemenea, o gaură mare de drenaj în partea de jos a vasului, prin care excesul de apă se poate scurge. Preveniți înfundarea orificiului de drenare prin umplerea materialului anorganic grosier (de exemplu, bucăți de ceramică, pietricele) ca strat inferior. După plantare, bromelia trebuie udată viguros.

Deoarece epifitul dezvoltă doar câteva rădăcini, nu are nevoie de o oală deosebit de mare și nici nu trebuie să fie repotat frecvent. Cu toate acestea, la fiecare doi până la trei ani, este logic să-l transferați pe substrat proaspăt, prin care solul vechi aderent trebuie îndepărtat cât mai mult posibil.

Se toarnă Aechmea

Aechmea fasciata obține umezeala de care are nevoie din două surse: În timp ce trebuie să udați planta doar cu apă cu conținut scăzut de var, pâlnia din inima rozetei frunzelor trebuie întotdeauna umplută cu apă. Furnizați întotdeauna plantei cu apă de ploaie colectată sau apă de robinet veche, atunci când substratul s-a uscat la suprafață. În lunile de iarnă dintre noiembrie și martie, reduceți udarea.

umiditate

Deși rozeta lance poate face față aerului interior uscat, se simte mai confortabil ca o plantă tipică de pădure tropicală cu un nivel mai ridicat de umiditate. Prin urmare, pulverizați-le cu apă fără var de câteva ori pe săptămână la temperaturi mai mari de 18 ° C. Evitați inflorescența, altfel s-ar putea să putrezească.

Fertilizați corect Aechmea

Ca epifit, Aechmea are doar o cerință nutrițională scăzută, motiv pentru care furnizați plantei doar un îngrășământ lichid foarte diluat pentru plantele cu flori la fiecare două săptămâni între aprilie și septembrie. Aplicați întotdeauna îngrășământul cu apa de irigație, pe care o puneți direct în pâlnia frunzelor - bromelia nu absoarbe substanțele nutritive din substrat sau doar cu mare dificultate din cauza puținelor rădăcini. Fertilizați exemplarele legate de lemn adăugând agentul în apa pulverizată. În lunile de iarnă nu există fertilizare.

Nu este nevoie să fecundați în anul după repopulare.

Tăiați corect aechmea

Măsurile speciale de tăiere nu sunt nici necesare, nici utile pentru rozeta lancei. Numai inflorescența înflorită poate fi îndepărtată cu un cuțit ascuțit și curat. Asigurați-vă că nu vă uitați mănușile!

Aechmea se înmulțește

Cea mai ușoară modalitate de a înmulți rozeta cu lance este cu așa-numitul Kindel, care se formează în număr mare în zona rădăcinii imediat după înflorire. Acestea sunt trucuri secundare care asigură supraviețuirea plantei - la urma urmei, planta mamă moare după înflorire. Dacă este posibil, lăsați micul Aechmea să stea până în primăvara viitoare și separați-le doar atunci când au aproximativ jumătate din mărimea plantei mamă. Din aprilie expuneți lăstarii în substrat, separați copiii și plantați-i separat în ghivece noi.

Iernarea

Între noiembrie și martie trebuie să respectați următoarele reguli de îngrijire:

 • Amplasare suficient de luminoasă chiar și în sezonul rece (și slab luminat)
 • udati incet mai putin din octombrie
 • Din noiembrie numai apă cu o rată redusă
 • Nu mai fertilizați din noiembrie
 • Asigurați temperaturi între 18 și 20 ° C pe tot parcursul anului
 • Evitați fluctuațiile puternice de temperatură (de exemplu, în timpul ventilației de iarnă)
 • fără proiecte
 • Creșteți încet cantitatea de udare din martie
 • fertilizați din nou din aprilie

Boli și dăunători

În ceea ce privește bolile și dăunătorii, rozeta lancei se dovedește a fi plăcută de robustă, prin care apar de obicei probleme legate de erorile de îngrijire:

 • frunze maronii: frunzele arde dacă locația este prea însorită, umiditatea prea scăzută, temperatura prea scăzută
 • Putrefacție (frunze sau flori putrezite, miros putrefactiv de pe substrat): prea multă apă, înfundare, temperatura camerei prea scăzută
 • Acarienii de păianjen sau cocoșii și insectele solzi: apar mai ales atunci când umiditatea este prea mică

Dăunătorii menționați pot fi combătute foarte bine cu un preparat auto-făcut dintr-un litru de apă (fără var), 15 mililitri de săpun de caș și 15 mililitri de alcool (opțional). Este esențial să izolați planta infectată pentru a evita infecția și să o pulverizați cu remediu casnic descris la fiecare câteva zile.

sfaturi

Dacă aechmea nu vrea să înflorească, următorul truc ajută uneori: tăiați un măr copt în două, goliți rezervorul de apă al plantei și așezați mărul în el timp de câteva zile. Fructul emite etilenă, un gaz care favorizează înflorirea și coacerea fructelor.

Specii și soiuri

Pe lângă „forma sălbatică” descrisă aici, există diverse soiuri ale speciei Aechmea fasciata, care, de exemplu, au culori diferite de flori - pe lângă roz există și soiuri cu flori galbene-portocalii - și frunze multicolore. „Variegata”, de exemplu, dezvoltă frunze izbitor de colorate cu dungi verticale largi, galbene. Cei cărora nu le place coloana vertebrală pot alege soiul „Primera”, ale cărui inflorescențe sunt neîntărite și netede.