Bambus gigant ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire (Phyllostachys)

origine

Pentru a o spune în avans: în acest articol nu avem de-a face cu adevăratul bambus uriaș, Dendrocalamus giganteus. Acest de fapt cel mai mare tip de iarbă de bambus este de fapt irelevant pentru grădinarul obișnuit. Dendrocalamus giganteus crește la 40 de metri înălțime în zonele sale tropicale din Orientul Îndepărtat și formează tulpini enorme de până la 35 de centimetri - deci nu se potrivește într-o grădină privată germană normală, atât din motive climatice, cât și din motive de spațiu. În această țară poate fi admirat doar în casele tropicale din grădinile botanice.

citește și

 • Cât de mare este bambusul uriaș?
 • Cum să plantați bambusul uriaș - sfaturi și trucuri
 • Este rezistent bambusul uriaș?

Deci, deși în cele ce urmează nu există un bambus uriaș real, vom folosi numele de bambus gigant.

Ceea ce se oferă în centrele de grădină sub termenul generalizat de bambus gigant aparține de obicei genului Phyllostachys. Aceste specii sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de bambus cu tub plat, deoarece tulpinile lor sunt aplatizate pe o parte. Ele au cea mai mare importanță în cultura grădinii din toată Europa Centrală. Deoarece speciile Phyllostachys ating, de asemenea, înălțimi considerabil mari, dar încă ușor de gestionat, care în grădinile private oferă o protecție eficientă a vieții private și în același timp un fler asiatic caracteristic. Cu aspectul lor clar, grafic, ierburile dulci se potrivesc deosebit de bine în grădinile din față cu arhitectură modernă, liniară geometric.

La fel ca majoritatea tipurilor de bambus, bambusul gigant provine din Orientul Îndepărtat. Zonele sale de distribuție se extind din Myanmar prin China până în Thailanda și Indonezia. În general, bambusul are o semnificație culturală foarte mare acolo, deoarece a fost folosit de oameni de mii de ani ca material de construcție, ca materie primă pentru țesături sau instrumente mici și, de asemenea, ca hrană. Speciile mai mari dezvoltă în special tulpini atât de puternice încât au stabilitatea necesară pentru ridicarea grinzilor de acoperiș, a pardoselilor sau a schelelor de susținere.

Conform condițiilor climatice mai moderate ale zonelor sale de distribuție, bambusul gigant din latitudinea noastră poate fi cultivat în aer liber fără probleme. Datorită creșterii sale înalte și dense, este deosebit de potrivit ca ecran de confidențialitate al vecinilor. În plus, evocă în mod natural un fler asiatic caracteristic în grădină. Prin a lui

Originea dintr-o privire:

 • Bambusul uriaș, la fel ca majoritatea speciilor de bambus, provine din Asia de Est
 • Este o plantă foarte definitoare pentru cultură și folosită divers
 • Poate fi ușor cultivat în climatul local
 • Potrivit mai ales ca ecran de confidențialitate

creştere

Bambusul gigant Phyllostachys este una dintre cele mai mari specii din genul său. La noi poate atinge o înălțime de până la 10 metri, ceea ce este enorm pentru o grădină medie. Cu toate acestea, adevăratul bambus gigant Dendrocalamus giganteus este de 4 ori mai mare!

Interesantul despre iarba dulce este că tulpinile ating înălțimea finală într-un sezon și nu se schimbă ani de zile după aceea. Bineînțeles, acest lucru este posibil numai dacă dispar în mod incredibil de repede. Așa că îi poți privi literalmente crescând!

Tulpinile formează noduri la intervale regulate, care asigură structura tipică de bambus segmentată și stabilitatea necesară pentru înălțimea mare. Natura goală și grosimea peretelui de aproximativ un centimetru contribuie, de asemenea, la acest lucru. Tulpinile ating un diametru de aproximativ 7 cm.

Bambusul uriaș crește aglomerat și se răspândește sub pământ prin rizomi cu creștere rapidă - o barieră rizomică eficientă și foarte stabilă este, prin urmare, esențială dacă doriți să preveniți formarea de pădure necontrolată, de neoprit, care să aibă loc în grădina vecină.

Suprafața tulpinilor este înconjurată de un strat neted care protejează iarba de vreme și alte influențe ale mediului.

Caracteristici de creștere pe scurt:

 • Bambusul gigant crește până la 10 m înălțime la noi
 • Culmele ating înălțimea finală într-un sezon
 • Segmentare tipică pe noduri
 • Extindere puternică a rizomului subteran - creați o barieră a rizomului!

Continuați lectură

frunze

Frunzele lungi și sesile cresc pe tulpinile ramificate

flori

Înflorirea bambusului uriaș este - similară, de exemplu, agavelor - de obicei un spectacol unic. Deoarece se dezvoltă de obicei o singură dată în viața unui individ de plantă și nu este neobișnuit să moară. Spre deosebire de Dendrocalamus giganteus, totuși, acest lucru nu este o necesitate. Un bambus Phyllostachys poate supraviețui cu siguranță uneia sau mai multor flori și, de asemenea, le formează la intervale mai scurte, nu după 30 sau 40 de ani.

Care locație este potrivită?

Bambusul uriaș nu solicită în mod special locația sa. Mai presus de toate, poate face față aproape întregii game de condiții posibile ale solului. De exemplu, își asumă un sol argilos, precum și un sol nisipos slab sau slab sau un sol humus turbos. Nici nu are nevoie de un mediu de sol deosebit de acid sau deosebit de calcaros - poate face față ambelor. În ceea ce privește condițiile de iluminare, el preferă un loc însorit și cald, dar este satisfăcut și la umbra parțială.

Desigur, ceea ce trebuie ținut cont atunci când alegeți locația este dimensiunea probabilă și voința plantei de a se răspândi. Dacă este necesar, vorbiți cu vecinul despre umbrele așteptate și acordați o atenție deosebită încorporării unei bariere stabile a rizomului. Cel mai bine este să angajați un specialist pentru a face acest lucru.

Cerințele site-ului dintr-o privire:

 • În ceea ce privește tehnologia solului, bambusul uriaș face cu greu cereri: se descurcă la fel de bine pe solul de argilă, nisip sau turbă
 • De asemenea, valoarea pH-ului este destul de irelevantă
 • Mai degrabă însorită și caldă
 • Țineți cont de înălțimea așteptată
 • Nu uitați de bariera rizomului

Se toarnă bambusul uriaș

Datorită frunzelor sale veșnic verzi, bambusul uriaș este destul de însetat. Așa că udați-l în mod regulat și pe scară largă, dar evitați întotdeauna înmuierea. Udarea este necesară și iarna, dar, desigur, mai puțin din cauza evaporării mai mici. Vara, pe de altă parte, apă numai în dimineața și seara, dacă este posibil, din cauza evaporării mai mari.

De asemenea, este important să îl spălați bine atunci când plantați.

Practica de turnare pe scurt:

 • Bambusul uriaș are nevoie de multă apă datorită frunzelor sale veșnic verzi
 • Apă tot anul
 • Generos vara și de preferință dimineața și seara, mai puțin iarna

Fertilizați în mod corespunzător bambusul gigant

Bambusul uriaș nu trebuie neapărat să fie alimentat cu nutrienți suplimentari. De regulă, este suficient să adăugați o cantitate bună de compost copt sau așchii de corn la sol atunci când plantați (6,39 € pe Amazon *). În anii următori îi puteți oferi întotdeauna niște compost proaspăt. Alternativ, puteți utiliza și îngrășăminte speciale din bambus sau îngrășăminte pentru gazon care furnizează mult azot și potasiu.

Hardy

Bambusul gigant este relativ tolerant la temperaturi geroase. Poate rezista la temperaturi de până la -15 ° C și, prin urmare, poate fi plantat în majoritatea părților țării fără probleme. Cu toate acestea, în primii câțiva ani după plantare, nu strică să îl protejați puțin de frig. Cel mai bine este să acoperiți locul de plantare cu un strat de frunze, mulci sau paie, care trebuie îndepărtate primăvara. Tulpinile pot fi înfășurate cu covorașe de bast, mai ales în cazul bambusului gigant chiar mai tânăr.

Continuați lectură

Propagați bambus gigant

Datorită răspândirii aglomerate a rizomilor, bambusul poate fi propagat bine prin divizare. Pentru a face acest lucru, tăiați o parte din iarbă cu pică în primăvară. O altă variantă, deși consumatoare de timp, este cultivarea semințelor.

Cultivare

Dacă doriți să aveți un bambus uriaș în grădina dvs., dar doriți să economisiți singuri achiziționarea de produse de containere de la centrul de grădină, îl puteți pune pur și simplu pe dvs. Asta costă mai puțini bani, dar, desigur, mai mult timp pentru a ajunge la impunătoarea gard viu de bambus. Semințele pot fi cumpărate în magazine. Cultivarea poate fi efectuată în casă pe tot parcursul anului și nu necesită niciun efort special. Tot ce aveți nevoie este o pereche de ghivece de pământ și un loc luminos și constant cald de aproximativ 25 ° C.

Semințele bambusului uriaș sunt germeni ușori. Deci, așezați-vă pe solul umezit și apăsați-l ușor. Ca alternativă la solul de ghiveci, fibra de nucă de cocos este potrivită și ca bază de semințe. Înainte de plantare, puteți crește germinabilitatea semințelor asemănătoare cerealelor, permițându-le să se înmoaie în apă timp de 24 de ore.

Acoperiți recipientul de cultivare cu folie pentru a asigura un microclimat umed și cald. Dacă aveți la dispoziție o mini-seră (6,96 € pe Amazon *), este bineînțeles chiar mai bună. Mai presus de toate, puteți furniza apoi aerisirea necesară mai confortabil. Primele răsaduri trebuie să apară după aproximativ una până la trei săptămâni.

Înainte de a planta bambusul uriaș în aer liber, ar trebui să îl păstrați în interior pentru o vreme și să vă obișnuiți cu condițiile mai dure din exterior. El ar trebui să primească „protecție pentru pui” cel puțin un an întreg. Dacă l-ați semănat la începutul anului, lăsați-l într-o zonă închisă pentru iarnă după următoarea. Se recomandă o fază de tranziție în camera frigorifică. După aceea, planta este bine pregătită pentru viața din grădină.

A nota:

 • Semănatul este simplu și poate fi efectuat în casă pe tot parcursul anului
 • Așezați în recipiente cu sol de ghiveci sau fibră de cocos într-un loc ușor, cald de 25 ° C
 • Germeni ușori - deci nu acoperiți cu sol
 • Germinarea sub folie sau într-o mini-seră după 1-3 săptămâni
 • Păstrați-l în casă cel puțin încă un an
 • Faza de tranziție într-o casă rece, apoi plantați în aer liber

Continuați lectură

sortează

Phyllostachys vivax "Aureocaulis"

Acest tip de bambus cu tub plat încântă cu o structură atractivă, cu dungi verzi și atinge o înălțime impunătoare de până la 8 metri.

Phyllostachys bissetii

Bissetii este cea mai tolerantă îngheț a soiului de bambus cu tub plat și, prin urmare, este potrivit pentru părți deosebit de reci ale țării. Tulpinile sale sunt de un verde intens și formează o plantație densă, potrivită pentru gard.

Phyllostachys nigra

După cum sugerează și numele, particularitatea acestui soi rezidă în culoarea sa neagră, violetă, care apare atunci când este expusă la lumina soarelui. Când sunt tineri, tulpinile sunt încă verde deschis. Negrul violet arată foarte decorativ, mai ales în contrast.

Bambus interior 6,82 EUR Cumpără la baldur Colecția de rarități din bambus 29,42 EUR Cumpără la baldur