Boxwood - recunoaște și tratează bolile

Boli

Când vine vorba de boli, domină problemele cauzate de diverse ciuperci, dintre care multe au crescut doar de câțiva ani și amenință stocurile valoroase. Combaterea lor este adesea dificilă.

citește și

 • Dăunători de bușteni: recunoaște puricii și combate-i eficient
 • Cele mai frecvente boli ale buștilor din 2017
 • Boli frecvente și dăunători la trandafiri cățărători

Moartea împușcatului de bușteni (Cylindrocladium buxicola)

Probabil cea mai temută boală a buștilor este moartea împușcatului de buș cauzată de ciuperca Cylindrocladium buxicola, care se manifestă inițial ca pete maronii întunecate, care cresc rapid pe frunze. În același timp, pe partea inferioară a frunzelor se formează paturi de spori albi, care sunt un semn clar de identificare lângă dungile negre de pe lăstari. Mai târziu, frunzele cad, lăstarii și părți întregi ale plantei mor. Prevenirea bolii luând următoarele măsuri:

 • Alegeți o locație aerisită cât mai strălucitoare posibil.
 • Asigurați-vă că aveți un aport adecvat și echilibrat de apă și substanțe nutritive.
 • Udați întotdeauna bușonul de jos, nu udați niciodată frunzele.
 • Nu tăiați bușul pe vreme caldă și umedă, deoarece aceasta promovează atacul fungic.

Soiurile „Suffruticosa” și „Blauer Heinz” sunt deosebit de sensibile la această boală, în schimb puteți planta soiuri mai puțin sensibile ale bușului cu frunze mici (Buxus microphylla), cum ar fi soiul popular „Faulkner”.

Crab de bușteni (Volutella buxi)

Tunderea incorectă sau utilizarea instrumentelor de grădinărit și a instrumentelor de tăiere contaminate răspândesc agentul patogen fungic Volutella buxi, care provoacă așa-numitul cancer de buș. Recunoașteți o infecție

 • frunzele inițial alăturate și răsucite
 • Acestea devin mai întâi maronii și apoi cad.
 • Ramurile întregi se vor usca ulterior.
 • Se dezvoltă și pustule portocalii.
 • Paturile de spori pot fi văzute pe partea inferioară a frunzelor și a lăstarilor.

În caz de boală, ar trebui să tăiați planta afectată adânc în lemnul sănătos și să aruncați tăieturile infecțioase cu deșeurile menajere.

Ofertă de bușteni (Fusarium buxicola)

Spre deosebire de alte boli fungice, ofilirea bușului cauzată de ciuperca Fusarium buxicola este limitată în principal la părțile individuale ale plantei. Acestea prezintă inițial o decolorare galbenă și apoi se sting. De obicei, pete întunecate și moi pot fi văzute și pe scoarță. De obicei, este suficient să tăiați zonele afectate.

Rugină de bușteni (Puccinia buxi)

Rugina care apare destul de rar afectează în principal populațiile mai vechi din bușul comun (Buxus sempervirens). O infecție rămâne inițial vizibilă pentru o lungă perioadă de timp, deoarece ciuperca cauzală Puccinia buxi este inițial limitată la interiorul plantei. Țesutul frunzelor prezintă inițial doar îngroșarea, paturile de spori vizibile, de culoare roșie, pe de altă parte, apar doar luni mai târziu. Apar mai ales toamna. Părțile infectate ale plantei sunt extrem de infecțioase și trebuie îndepărtate și eliminate imediat.

Dăunători

Păduchii care aspiră seva frunzelor, acarienii și puricii sunt frecvente pe buș. Pentru a preveni o infestare, ar trebui să vă asigurați o locație optimă și condiții de creștere. Dăunătorii colonizează în principal exemplarele slăbite. Multe dintre animalele enumerate aici iernează direct pe plantă, mai ales sub formă de ouă sau larvă. Controlul eficient include, prin urmare, tăierea arborilor cu cutii infestate înainte ca larvele să clocească primăvara. Acest lucru ar trebui făcut până cel târziu la jumătatea lunii mai.

Molia arborelui (Glyphodes perspectalis)

Molia arborelui box, care a fost introdus din Asia de Est, a fost activă de câțiva ani, dar reprezintă o amenințare masivă pentru arborele box. Larvele fluturelui mic, care trăiește doar câteva zile, dăunează în mod deosebit plantelor și mănâncă plantele chel în scurt timp. Deoarece omizele verzi trăiesc în interiorul tufișului, o infestare este adesea observată doar foarte târziu. Este dificil de controlat, deoarece numeroase generații eclozează în fiecare an, iar plantele sunt infestate din nou și din nou chiar și după tratamentul cu succes. În special, următoarele măsuri s-au dovedit eficiente:

 • Îndepărtați omizile folosind un aspirator de înaltă presiune (89,00 EUR la Amazon *) suflantă pentru frunze sau aspirator
 • Răspândirea bacteriei Bacillus thuringiensis, care ucide omizi
 • Cu toate acestea, este necesară o sincronizare bună, deoarece acest lucru nu va funcționa tot timpul.

Praful întregii plante cu var de alge arată, de asemenea, rezultate bune pe termen scurt.

Purice din frunze de buș (Psylla buxi)

Dacă frunzele tinere se rostogolesc ca o coajă la vârfurile lăstarilor - așa-numita „frunză lingură” - aceasta este o caracteristică tipică a unei infestări de puriciul frunzelor comune de buș. Vara adulții își depun ouăle în frunzele de buș, unde iernează și larvele eclozează în primăvara următoare. În cazul unei infestări, părțile infectate ale plantei trebuie tăiate la sfârșitul verii sau toamna.

Acarian de păianjen de buș (Eurytetranychus buxi)

Acarianul păianjenului de buș, care a apărut și el de câțiva ani, apare doar în verile uscate și fierbinți. Poate fi combătut bine cu acarieni prădători și cu preparate pe bază de ulei de neem sau de rapiță. Gallurile clar recunoscute, gălbui în frunze, pe de altă parte, sunt semnul unei infestări cu acarianul biliar (Monarthropalpus buxi), care ar trebui tăiată viguros primăvara.

sfaturi

Pentru a vă salva bătăile și dăunătorii, în locul bușului puteți alege, de asemenea, plante similare, cum ar fi afine sau șiret.