Balsam de ficat ∗ Cele mai bune 10 sfaturi și tipuri de îngrijire

Origine și distribuție

Balsamul de ficat (bot. Ageratum houstonianum sau A. mexicanum) provine inițial din Mexic, unde apare sălbatic în regiuni umede, împădurite sau stufoase, precum și în pajiști și pășuni până la altitudini de până la 1000 de metri. Planta drăguță, iubitoare de căldură, poate fi găsită și în multe locuri din Guatemala, Belize și sudul Statelor Unite. În patria sa tropicală până la subtropicală, balsamul de ficat, care aparține familiei Asteraceae, este o plantă perenă, dar de obicei este cultivat aici doar anual.

citește și

 • Balsamul hepatic este otrăvitor?
 • Balsamul hepatic este anual sau peren?
 • Există diferite tipuri de balsam hepatic?

utilizare

Utilizarea intenționată a balsamului hepatic depinde în esență de înălțimea acestuia. Soiurile de cultură reduse și compacte arată deosebit de frumoase în cutii de ferestre (106,25 EUR pe Amazon *) și ca margini sau subplant de paturi și chenare. Ele sunt, de asemenea, deseori potrivite ca acoperire de sol perenă cu înflorire, care acoperă inteligent zonele goale inferioare în marginile arbustului și arbustului sau servesc drept umpluturi de goluri. Soiurile superioare sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru plantarea în grup, cu florile tipic albastru-violet, în special în combinație cu tagete și galbenele (calendula) înflorite galbene, dar și cu verbene, ochi de soare, rudbeckia sau coreopsis (ochiul fetei). De asemenea, flori de boschet (Nemophila), snapdragons (Antirrhinum majus),Clopotii Mariei (Campanula medium) și tutunul decorativ (de ex. Nicotiana x sanderae) sunt tovarăși atrăgători.

În plus, formele de creștere mai ridicate ale balsamului hepatic (de exemplu „miracolul tăiat” înflorit în albastru) sunt flori tăiate populare pentru vază.

Aspect și statură

Din punct de vedere botanic, balsamul hepatic este un semi-arbust sau chiar un arbust pitic care are o înălțime de numai 30 și 60 de centimetri și se lignifică în zona tulpinii inferioare. Majoritatea soiurilor cresc destul de compacte și formează tampoane dense. Frunzele, care au între cinci și șapte centimetri lungime, sunt ușor pufoase și au o formă frumoasă de inimă. Marginea frunzei este de obicei crestată sau ondulată.

Flori și perioadă de înflorire

Capetele fine, de până la 14 milimetri mari, sunt extrem de numeroase între mai și octombrie și formează clustere dense cu până la 40 de flori tubulare individuale. Florile cu tulpini scurte stau direct deasupra frunzelor și sunt de obicei de culoare albastră, albastru-violet sau violet. Dar există și soiuri albe, roz și chiar violete care aduc varietate patului de flori. Când florile s-au estompat, se formează achene (fructe care se închid) minuscule, discret, care conțin numeroasele semințe.

Toxicitate

Toate părțile plantei din balsamul hepatic sunt otrăvitoare și, dacă sunt consumate, pot declanșa simptome tipice de otrăvire, cum ar fi dureri de cap, amețeli și greață, crampe, vărsături și diaree. Nici frunzele, nici florile (sau orice alt ingredient) nu pot fi folosite la mese, oricât de atractive ar fi. În plus, copiii și animalele de companie trebuie ținute departe de plante.

Care locație este potrivită?

Pentru ca balsamul de ficat să crească sănătos și viguros și să dezvolte numeroase flori, are nevoie de o locație cât mai însorită și caldă posibil. Dacă primește cel puțin cinci ore de lumină directă a soarelui pe zi, îl puteți plasa și în penumbra ușoară. Floarea dezvoltă flori numai atunci când este suficient de strălucitoare. Cu toate acestea, este destul de insensibil la ploaie și vânt.

Sol / substrat

Balsamul de ficat își dezvoltă abundența magnifică de flori în solul potrivit. Acesta trebuie să fie bogat în substanțe nutritive, humus și bine drenat. Planta prosperă deosebit de bine în soluri argiloase, libere și proaspete. Valoarea ideală a pH-ului este neutră până la ușor acidă între 5,5 și 6,6. Cel mai bine este să plantați balsam de ficat cultivat în ghivece într-un sol de înaltă calitate pe bază de compost pe bază de compost pentru flori. Asigurați-vă că atât în ​​patul de grădină, cât și în jardiniere există un drenaj bun, de exemplu, folosind pietriș sau argilă expandată (17,50 € la Amazon *), deoarece balsamul de ficat este foarte sensibil la înfundare.

plantare

Pentru o creștere deosebit de compactă și densă, ar trebui să așezați balsam de ficat în grupuri de cinci în pat. Slăbiți bine zona de plantare și săpați găurile de plantare la intervale regulate. Acestea ar trebui să fie de aproximativ două ori mai mari decât rădăcinile plantelor. Amestecați excavarea cu compost, așchii de corn și, dacă este necesar, nisip pentru a slăbi solurile destul de grele.

Timp de plantare

Deoarece balsamul de ficat își are casa în regiunile calde ale acestei planete, nu poate tolera înghețul. Prin urmare, ar trebui să-l plantați numai după sfinții de gheață, de îndată ce înghețurile nocturne nu mai sunt de așteptat. Cu toate acestea, puteți prefera planta în ghivece pe pervaz.

Distanța între plante

Distanța optimă de plantare depinde de soiul selectat și este cuprinsă între zece și 40 de centimetri.

Se toarnă balsam de ficat

În ceea ce privește aprovizionarea optimă cu apă, balsamul hepatic are nevoie de multă atenție, deoarece formează doar câteva flori dacă este alimentat insuficient. Prin urmare, ar trebui să udați planta în mod regulat, ceea ce este deosebit de important în locuri destul de uscate, precum și pe vreme caldă și pe soluri bine drenate. În același timp, însă, balsamul hepatic este, de asemenea, sensibil la îmbătrânirea apei, motiv pentru care trebuie asigurat un drenaj bun, în special cu plantele în ghivece. Nu lăsați planta să se usuce, dar nici nu o inundați.

Fertilizați balsamul hepatic în mod corespunzător

Pe lângă un aport adecvat de apă, balsamul hepatic are nevoie și de un aport adecvat de substanțe nutritive pentru o înflorire luxuriantă. Fertilizați plantele în ghiveci aproximativ la fiecare două până la patru săptămâni cu un îngrășământ lichid pentru plantele cu flori pe care le aplicați cu apa de irigare. Balsamul de ficat din pat este furnizat cu un îngrășământ adecvat cu eliberare lentă la plantare, dar puteți amesteca și compostul de coajă în excavație și apoi mulci plantele cu compost copt.

Tăiați corect balsamul de ficat

Pentru ca timpul de înflorire al balsamului hepatic să fie prelungit cât mai mult posibil, trebuie să îndepărtați în mod regulat lăstarii morți. Dacă acest lucru nu se întâmplă, planta va dezvolta fructe de închidere cu conținut de semințe și va opri înflorirea prematură. Cu toate acestea, puteți lăsa lăstari individuali în picioare pentru producția de semințe.

Înmulțiți balsamul hepatic

Puteți semăna cu ușurință balsam de ficat pe pervazul ferestrei începând cu februarie. Și așa funcționează:

 • Umpleți o tavă de semințe cu un mediu de semințe sărac în nutrienți, amestecat cu nisip. (9,05 € la Amazon *)
 • Răspândiți semințele pe substrat și presați-le ușor.
 • Cu toate acestea, nu acoperiți semințele cu sol, deoarece este un germinator ușor.
 • Umeziți substratul cu ajutorul unei sticle de pulverizare.
 • Acoperiți tava pentru semințe cu folie alimentară sau cu o glugă translucidă.
 • Așezați recipientul într-un loc ușor și cald, la cel puțin 20 ° C.
 • În primele câteva zile, nava ar trebui să fie cât mai caldă la cel puțin 25-28 ° C.
 • Ventilați zilnic și păstrați întotdeauna substratul ușor umed.

Primele răsaduri apar după câteva săptămâni și pot fi smulse după aproximativ patru săptămâni și plantate în grupuri de trei în ghivece mici (cel puțin nouă centimetri în diametru). Păstrați plantele tinere calde la temperaturi cuprinse între 16 și 20 ° C și luminoase, dar nu direct însorite. După sfinții de gheață, plantați balsamul de ficat în aer liber, fie în patul de grădină, fie pe balcon. Înainte de a face acest lucru, obișnuiți-vă încet plantele cu locația mai ușoară.

Alternativ, propagarea prin butași este de asemenea posibilă, dar este practicată rar din cauza iernării dificile a balsamului hepatic.

Iernarea

Deoarece balsamul de ficat nu este rezistent la îngheț la noi, de obicei nu este iernat. Cea mai ușoară cale este de a cultiva arbuștii mici doar ca anual și de a le semăna în fiecare an primăvara.

Boli și dăunători

Principala problemă a balsamului hepatic este umezeala excesivă sau chiar înghițirea apei, care devine curând evidentă sub formă de flori care lipsesc sau se rumenesc, frunze brune și ofilire generală. Pentru a evita acest lucru, un drenaj bun este extrem de important atât în ​​pat, cât și în oală. Cu toate acestea, frunzele brune indică adesea o infestare cu dăunători, alveolele frunzelor, acarienii păianjen și afidele fiind deosebit de frecvente. Întăriți plantele și preveniți infestarea prin udarea plantelor de așternut cu stoc de urzică din când în când. Acest lucru oferă, de asemenea, nutrienți valoroși. În plus, părțile maronii sau cu aspect neplăcut ale plantei trebuie îndepărtate cât mai curând posibil.

sfaturi

Dacă frunzele balsamului hepatic apar pete, de obicei nu există nicio boală fungică în spatele acestuia. În schimb, planta dezvoltă astfel de simptome atunci când este prea frig sau când este prea întuneric. În acest caz, transplantarea într-o locație mai însorită va ajuta.

Specii și soiuri

Există multe tipuri diferite de balsam de ficat disponibile în magazine, fie ca hibrizi F1, fie ca o variantă cu semințe adevărate. Numai din acestea din urmă puteți colecta semințele și le puteți folosi pentru a semăna din nou. Aceste soiuri sunt potrivite în special pentru grădini și balcoane:

 • „Arielle Blue”: Înălțime între 20 și 30 de centimetri, flori albastru-violet
 • „Dunărea albastră”: devine flori albastre de aproximativ 20 de centimetri înălțime
 • „Câmpuri albastre”: flori albastre închise, cu creștere redusă
 • „Capri”: Înălțime între 20 și 30 de centimetri, flori albastru-violet
 • „Madison”: obicei de creștere redusă, flori albastre medii
 • „Vechiul gri”: înălțime de creștere de până la 50 de centimetri, flori gri-albastre
 • „Pacific”: obicei de creștere redusă, flori violet-violet strălucitoare
 • „Royal Hawaii”: flori de culoare albastru închis, cu creștere redusă
 • „Perla tăiată”: între 50 și 70 de centimetri înălțime, flori mari, de culoare albastru închis
 • „Minune tăietoare”: flori albastre adânci între 50 și 80 de centimetri înălțime
 • „Tăiere albă”: înălțime de creștere până la aproximativ 60 de centimetri, flori albe pure
 • „Hawaii alb”: flori albe cu creștere redusă

În plus, există plante perene native cu nume similare, care sunt, de asemenea, potrivite pentru plantarea grădinii. Cu toate acestea, acestea au cerințe diferite în ceea ce privește locația și întreținerea:

 • Hepatica (Hepatica nobilis): creștere redusă de până la 15 centimetri înălțime, flori albastru-violet, perene, rezistente, pentru locații parțial umbrite până la umbroase
 • Balsam de ficat alpin (Erinus alpinus): de asemenea, balsam alpin, cu creștere mică până la 20 de centimetri înălțime, formând pernă, flori roșii, roz sau albe, pentru locații uscate și însorite

Flori destul de albastre, asemănătoare, dar și perene și mai robuste decât balsamul hepatic, este și pervința mică (Vinca minor), care înflorește continuu între aprilie și septembrie, acoperă rapid pământul cu un covor gros și este, de asemenea, perenă și rezistentă.