Bumblebee de pe Pământ - caracteristici, înțepături și trivia

esențialul pe scurt

 • Bunicii de pe pământ sunt bondari care trăiesc în pământ, rude ale albinelor
 • La fel ca majoritatea insectelor, bondarii din pământ sunt pe lista roșie, astfel încât sunt amenințați cu dispariția
 • Prin urmare, bondarii de pământ din grădină ar trebui să fie cu siguranță protejați și nu controlați în niciun caz

Ce sunt bondarii de pământ?

Bondarii din Pământ aparțin genului de bondari (în latină: Bombus), care la rândul lor sunt atribuiți albinelor reale (în latină: Apidae). La fel ca acestea, este vorba despre insecte care construiesc statul, care constau dintr-o regină, colonia de bondari, care este în jur de 50 până la 600 de muncitori, în funcție de specie, și dronele masculine. Există 36 de specii diferite de bondari în Germania, dintre care 16 sunt deja pe lista speciilor pe cale de dispariție.

citește și

 • Albină din lemn: albina sălbatică neagră și albastră
 • Soare, dar nu prea fierbinte - trandafirii cățărători preferă o locație protejată
 • Construiți un cuib pentru bondari într-un ghiveci de flori

Se estimează că 250 de specii diferite sunt cunoscute în întreaga lume, dintre care cele mai multe se găsesc în regiunile temperate din climat din emisfera nordică. Acolo unde este mai cald, aparițiile sunt limitate la zonele montane mai reci. În plus față de speciile care formează starea, există așa-numitele bondari cuc, care, totuși, sunt paraziți. La fel ca pasărea care îi dă numele, își depun ouăle în cuiburile unor specii ciudate de bondari și le înlocuiesc.

specii

Una dintre cele mai comune și mai mari specii de bondari este bondarul întunecat (latină: Bombus terrestris). Generalistul apare în aproape toate peisajele din Germania și este adesea văzut în grădini. În plus, datorită importanței sale mari pentru polenizarea plantelor, această specie este crescută și utilizată în agricultură aproape în întreaga lume. În plus, există și alte specii care sunt de mare importanță pentru cultura grădinii și pe care am dori, prin urmare, să vi le prezentăm în acest moment.

Nume germanDenumirea latină a speciilorAparițiehabitatTrasaturi caracteristiceDimensiune reginăDimensiunea lucrătorilor
Bumblebee întunecatBombus terrestrisinițial Europa, Africa de Nord, Asia MicăPăduri, pajiști, câmpuri, grădini, atât în ​​zonele joase, cât și în munțiculoare de bază neagră, două bare transversale galbene, abdomen alb20 - 30 milimetri9-10 milimetri
Bumblebee mareBombus magnusEuropa Centralămai ales în câmpiile joase: arici, pajiști, pământ, lunci, terasamente. Câmpuri, grădiniculoare de bază neagră, două benzi transversale galbene, abdomen alb, caracteristică distinctivă: banda frontală se extinde dincolo de baza aripii19 - 22 milimetri11-17 milimetri
Bondar galben deschisBombus lucorumîn principal Europazone deschise în zonele joase și în munțiculoare de bază neagră, prima bandă orizontală deschisă la galben lămâie, a doua bandă orizontală întunecată, abdomen alb18 - 21 milimetri9-15 milimetri

În ceea ce privește modul lor de viață și alte proprietăți, bondarii menționați aici sunt foarte asemănători.

Bunicii pe cale de dispariție

Din multe motive, bondarul de pământ și alte specii de bondari sunt pe cale de dispariție. În plus față de inamicii naturali, cum ar fi păsările flămânde, arici sau șopârle, condițiile meteorologice și disponibilitatea hranei disponibile pe tot parcursul anului joacă, de asemenea, un rol major în dezvoltarea populației. Agricultura industrială nu numai că distruge habitate valoroase pentru bondari și asigură, de asemenea, că bondarii mor în sălbăticie prin utilizarea de materiale toxice de pulverizare, cum ar fi diferite insecticide.

Nu scoateți cuibul de bondari

Este cu atât mai important să protejăm bondarii din grădină și să nu îndepărtăm cuiburile, de exemplu. Nu vă temeți de animale: acestea nu vă vor face rău, ci în schimb vă vor vizita cu sârguință plantele. În orice caz, îndepărtarea cuiburilor de bondari este interzisă prin lege, deoarece speciile în cauză sunt amenințate și protejate. Specialiștii îl pot îndepărta numai în cazuri absolut excepționale - de exemplu dacă cuibul este în casă și vi s-a dovedit că sunteți alergic.

Vizualizați această postare pe Instagram

Descoperit astăzi în timp ce curățam plăcile vechi 😌🐝 Nu am văzut niciodată un cuib de bondar atât de aproape. Desigur, l-am pus din nou cu grijă pe tatăl Brett pentru a nu mai deranja animalele. Pur și simplu frumos ❤ #hummel #erdhummel #nest #discovered #funddestages #nature # beautiful #kleinehelfer #garten # pollinate # important #nectar #futter #insects #ilovemygarden #picoftheday #instaday #stunning #happy

O postare distribuită de Meike F. (@missfees) pe 23 iulie 2019 la 3:51 PDT

Pot să se înțepe bondarii?

Practic, toate speciile de bondari sunt animale destul de pașnice care rareori înțepă. În orice caz, numai bondarii de sex feminin au un dispozitiv de perforare corespunzător, în timp ce dronele rămân fără îndoială. Spre deosebire de albine sau viespi, bondarii din pământ amenință și ei înainte de a-și înțepa presupusul atacator. Făcând acest lucru, ridică mai întâi un picior - pe care oamenii îl interpretează adesea ca un „val” - și, în cele din urmă, fredonează la un volum vizibil și se întorc pe spate. Bunicul își întinde abdomenul înainte gata să atace - și ar trebui să vezi repede că scapi.

Chiar dacă nu sunteți suficient de repede și vă înțepați, nu contează: bondarii eliberează mai puțină otravă decât albinele atunci când înțepă, iar înțepătura lor nu are barbă și, prin urmare, nu se blochează în piele. Drept urmare, intepatura unui bondar este mai putin dureroasa decat a albinei. Următoarele simptome sunt caracteristice unei intepaturi de bondar:

 • Înroșirea pielii
 • Umflarea punctului de cusătură
 • Formarea unei curți albe
 • Prima arsură a plăgii
 • Mâncărimea nu începe decât mai târziu

În general, simptomele menționate sunt mai puțin pronunțate decât în ​​cazul unei intepături de albină sau viespe și ar trebui să dispară după aproximativ o săptămână.

Comportament corect

bondar

Nu vă fie teamă dacă un bondar se apropie de dvs.: insecta, de obicei, vă confundă doar cu o floare, de exemplu pentru că purtați un parfum cu miros dulce sau haine colorate. În acest caz, rămâneți calm, mișcați-vă încet și în niciun caz nu loviți animalul - insecta își va observa rapid greșeala și va continua să zboare. Bunicii pașnici înțepează doar atunci când se simt amenințați, de exemplu, de mișcări agitate din partea lor.

Ajutoare utile în grădină

Nu vă speriați dacă observați un cuib de bondari în grădina dvs. și nu încercați să-l îndepărtați. Minunile zumzăitoare ale zborului sunt animale extrem de utile, responsabile de polenizarea numeroaselor plante de grădină, cum ar fi roșiile, castraveții, dovleceii și dovleceii. Bomboanele pot poleniza mult mai multe flori decât albinele, de exemplu, deoarece proboza lor este mai lungă și, prin urmare, mai ușor de ajuns.

În plus, datorită blănii lor groase - în care polenul este prins - polenul se distribuie mai uniform pe stigme - iar fructele cresc mai târziu mai uniform și simetric. O roșie sau o căpșună cultivată frumos este de obicei rezultatul polenizării bondarului. Bomboanele sunt primele care zboară în an și, prin urmare, sunt indispensabile pentru polenizarea pomilor fructiferi cu înflorire timpurie - de exemplu cireșe, caise sau piersici.

Bumblebees zboară și când este frig

Spre deosebire de albinele și alte tipuri de albine, bondarii zboară foarte devreme în an - și chiar și atunci când este încă mult prea rece pentru alte insecte polenizatoare. Regina de iarnă a bondarului întunecat se găsește în aer liber la temperaturi de aproximativ doi grade Celsius, în timp ce albina zboară doar între 12 și 15 grade Celsius. Acest lucru este posibil datorită părului gros care protejează în mod fiabil „albinele din blană” de frig.

Din acest motiv, unele specii de bondari apar chiar la altitudini de până la 6000 de metri și asigură polenizarea florei alpine de acolo - acestea sunt înălțimi la care o albină nu începe nici măcar să îndrăznească să urce. În plus, bondarii sunt incredibil de muncitori: semenii plini de viață zboară înainte și înapoi până la 18 ore pe zi, parcurgând mulți kilometri. Polenizează multe mii de flori. Și aici, nu numai bondarii de pe pământ își băteau rudele apropiate, culegătoare de miere.

Digresiune

Bumblebees în agricultură

Așadar, nu este de mirare că bondarul întunecat în special este special crescut și utilizat în agricultură. Coloniile întregi găsesc un nou habitat în diferite culturi de seră, de exemplu pentru căpșuni sau roșii, unde sunt folosite pentru polenizarea fructelor și legumelor - pe care le putem cumpăra ulterior în supermarket. Următorul videoclip arată exact cum funcționează acest lucru:

Youtube

Aspect

Bondarii grași au păr negru și sunt ușor de recunoscut prin cele două benzi galbene. În funcție de specie, acestea sunt colorate diferit. Bunicul întunecat, de exemplu, are bare transversale de culoare galben închis, galben deschis oarecum mai deschis. Cu toate acestea, trebuie să te uiți foarte atent pentru a observa diferența. Ultimele două segmente abdominale sunt la rândul lor colorate în alb la toate speciile. Comparativ cu alte specii de bondari, bondarii de pământ au o proboză puțin mai scurtă, care, de exemplu, în cazul bondarului întunecat, au doar aproximativ jumătate din lungimea corpului.

De altfel, această specie este cea mai mare specie de bondari din Germania, ale cărei regine pot avea până la 30 de milimetri lungime. Celelalte bondari din stat ating doar jumătate din această lungime și ating o lungime maximă de 17 milimetri.

Digresiune

Acesta este motivul pentru care bondarii pot zbura

Multă vreme știința și-a făcut creierul cu privire la motivul pentru care pot să zboare deloc bondarii, care sunt destul de grei în comparație cu alte insecte. La urma urmei, aripile lor sunt prea scurte în raport cu corpurile lor mari și grele - deci cum rămân animalele în aer? Oamenii de știință au intrat pe urmele secretului în urmă cu doar 50 de ani în urmă: aripile extrem de flexibile ale bondarului băteau de până la 200 de ori pe secundă, creând vârtejuri de aer - care, în cele din urmă, oferă animalului ascensiunea necesară. Prin urmare, bondarii nu sunt la fel de calmi pe cât apar la prima vedere, ci sunt adevărați artiști de zbor.

Habitat și distribuție

Mai ales bondarii de culoare închisă și galben deschis sunt (încă) destul de obișnuiți în Europa, unde preferă să trăiască în peisaje deschise și păduri deschise. Animalelor le place, de asemenea, să se cuibărească într-o grădină prietenoasă cu bondarii, deoarece găsesc o mulțime de hrană aici - în sălbăticie, acest lucru devine din ce în ce mai dificil datorită agriculturii industriale, monoculturilor și utilizării insecticidelor toxice.

Bunicul întunecat construiește cuiburi deosebit de mari, ale căror colonii pot conține până la 600 de indivizi. După cum sugerează și numele lor, bondarilor de pământ le place să-și construiască cuiburile în subteran și preferă să folosească cuiburi abandonate de șoareci, dar și alte oportunități, cum ar fi peșteri în ziduri de piatră uscată construite corespunzător, grămezi de piatră sau altele asemenea.

Ciclu de viață

Bumblebees-urile pământului care bâzâie în jurul valorii de o singură cifră de la sfârșitul lunii februarie / începutul lunii martie sunt întotdeauna regine tinere de anul trecut. Acestea au iernat în subteran și caută acum hrană - proviziile au fost epuizate de mult timp. În plus, animalele au nevoie de multă energie pentru a construi un cuib și au găsit o nouă stare de bondar, deoarece spre deosebire de albinele de miere, numai reginele iernează. Acestea au fost deja împerecheate de drone în anul precedent și încep să depună ouă după ce și-au construit cuiburile. Din acestea primele muncitori eclozează, mai târziu dronele și, la final, noile regine tinere. La rândul lor, acestea iernează singure, în timp ce vechea regină și starea ei mor la sfârșitul verii.

Apare o stare de bondar

Youtube

Tinerele regine care se trezesc la sfârșitul iernii zboară imediat ce primele raze de soare de primăvară încălzesc pământul. Ei caută hrană, precum și potențiale locuri de cuibărit, în care se află în special

 • Găuri de șoareci
 • Coloane de piatră
 • Pereți de piatră uscată
 • Morman de lemne moarte
 • sau cutii speciale de cuibărit

găsi. Dacă se găsește o astfel de oportunitate, bondarul aduce material pentru construirea cuiburilor, de exemplu iarbă, mușchi sau frunze. Ea zdrobește acest lucru și, cu ajutorul salivei sale, formează o mică bilă goală din ea. În acest sens, regina creează mai întâi celule de ceară umplute cu nectar sau polen, care servesc drept hrană. Apoi sunt construite celulele de puiet, în care sunt depuse primele ouă fertilizate. Aici bondarul este o adevărată găină mamă, deoarece încălzește și protejează ambreiajul până când eclozează primele larve.

Acestea se hrănesc cu aprovizionarea cu alimente stabilite anterior, se înmulțesc și se transformă în lucrători finisați în aproximativ trei săptămâni. Aceștia preiau acum căutarea hranei și îngrijirii puietului, deoarece regina este acum responsabilă doar de depunerea ouălor. În acest fel, populația de bondari crește foarte repede la 400 până la 600 de animale, cu condiția ca vremea să fie favorabilă.

Spre sfârșitul verii, dronele masculine se dezvoltă din ouă nefertilizate, în timp ce noile matci izvorăsc din unele ouă fertilizate datorită unei diete speciale. Acestea se împerechează cu dronele, își umplu recipientele de depozitare numite vezici de miere cu alimente și merg în cartierele lor de iarnă. Acest lucru se găsește adesea în rădăcinile copacilor, fisuri în pereți sau în grămezi de frunze, unde animalele cad în cele din urmă în rigiditate rece. Cu toate acestea, restul oamenilor Hummel, inclusiv a bătrânei regine, moare.

fundal

Pericole în timpul iernii

Cu toate acestea, pericolele iernii sunt problematice și unul dintre motivele morții bondarilor. Se estimează că 80 la sută din tinerele regine de bondari nu supraviețuiesc sezonului rece, ci sunt victime ale paraziților sau animalelor flămânde, cum ar fi arici, șopârle sau alunițe. Este cu atât mai important ca dvs., în calitate de grădinar, să oferiți spații sigure pentru iernare.

Protejați bondarii din grădină

bondar

Există multe modalități de a crea un spațiu de locuit confortabil pentru bondari în propria grădină și astfel contribui semnificativ la protecția acestor animale, care sunt atât de importante pentru noi toți.

Ce plante ar trebui să crești?

Cea mai simplă metodă de protecție a bondarului este creșterea plantelor prietenoase cu bondarul. Practic, bondarii nu sunt deosebit de pretențioși în privința plantelor furajere - dar au totuși plante preferate, care sunt de obicei caracterizate printr-un conținut deosebit de ridicat de nectar și polen. Asigurați-vă că grădina dvs. înflorește tot anul, astfel încât semenii flămânzi să poată găsi întotdeauna mâncare. Spre deosebire de albine, bondarii nu depozitează provizii și, prin urmare, depind de o masă întotdeauna bine așezată.

O prezentare generală a plantelor furajere adecvate

Flori timpurii importanteVara bogată în nectar și înfloritori pe termen lungCopaci bogați în nectar
Crocus, alunecă fără tulpină, columbină, plămădeală pătată, zambilă de struguri, iernat, squillTrifoi roșu și alb, trifoi de corn, cap de vipera, mureș, floarea de porumb, păpădie, nalbă, gundermann, dost, roșii, căpșuni, clematisBătrân negru, trandafir de câine și alți trandafiri sălbatici, pomi fructiferi, zmeură, păducel, con de eu, mure, coacăze, agrișe

Întreținerea grădinii ecologice

Pentru ca bondarii să se simtă confortabil în grădina dvs., ar trebui să aibă câteva opțiuni pentru construirea cuiburilor. Pentru a face acest lucru, pur și simplu instalați o cutie de bondari, care este de obicei foarte populară, lăsați grămezi de piatră și lemn mort în locuri potrivite și, probabil, construiți un zid de piatră uscată, cu flori înflorite de lungă durată, cu goluri mai mari între pietre. Cu toate acestea, mult mai important decât opțiunile adecvate de cuibărit este gestionarea grădinii: nu utilizați spray-uri chimice, în special insecticide, pesticide și alte otrăvuri. Acestea nu doar ucid bondarii, ci și numeroși alți locuitori utili ai grădinii.

Hrăniți bondari

Doar datorită dimensiunii lor, bondarii au cerințe enorme de energie. Mai ales la scurt timp după hibernare, când rezervele de hrană sunt epuizate și bondarul nu găsește suficiente plante cu flori, este adesea prea slab și amenință să moară de foame. Un bondar care se târăște pe pământ sau pe altă suprafață care se mișcă încet și nu zboară poate primi o soluție de zahăr pentru ao întări și a o salva.

Și așa hrănești bondarul pământului:

 1. Se amestecă o jumătate de linguriță de zahăr cu puțină apă.
 2. Folosiți apă rece.
 3. Se amestecă energic amestecul până când zahărul se dizolvă complet.
 4. Scoateți o soluție de zahăr pe o linguriță.
 5. Ține-l pe cel de la bondar.
 6. În timp ce faceți acest lucru, rămâneți liniștiți și încercați să nu vă agitați.
 7. Alternativ, trageți o soluție de zahăr pe o seringă (fără ac).
 8. Scurgeți o parte din soluție chiar lângă animalul slăbit.

întrebări frecvente

Este adevărat că bondarii nu trebuie hrăniți?

Unii experți adoptă o perspectivă critică asupra hrănirii bondarilor slăbiți și susțin că, ca urmare, animalele bolnave se reproduc. Bolile și infestarea cu paraziți s-ar răspândi și, în cele din urmă, ar face mai mult rău decât bine. Faptul este, totuși, că bondarii din pământ sunt o specie de animale pe cale de dispariție și protejată - și hrănindu-vă nu numai că salvați un singur bondar, ci - mai ales la sfârșitul iernii / primăvara - o întreagă stare de bondar. În plus, animalele nu sunt doar slăbite de boli sau paraziți, ci adesea pur și simplu din cauza lipsei plantelor furajere adecvate.

Există, de asemenea, flori pe care pământului bondar nu-i place să zboare?

În general, toate tipurile de flori cu flori duble nu sunt potrivite pentru bondari și alte insecte ca plante furajere. Multe soiuri hibride au flori frumoase, dar niciun nectar sau bondarul pământului nu le poate atinge. Prin urmare, este mai bine să cultivați specii cu flori simple. Teiul de argint și wisteria sunt, de asemenea, inadecvate pentru bondari. Totuși, problema ambelor specii este că acestea atrag multe dintre animale - și apoi practic mor de foame în fața mesei. În fiecare an, numeroși bondari morți sub plantele corespunzătoare mărturisesc acest lucru.

Îți poți construi singur o cutie de bondari?

Varianta cu ghiveciul de flori cu capul în jos, cu gaura de scurgere săpată în pământ, este foarte veche și este adesea încă promovată în revistele de grădinărit. Din păcate, această metodă este complet nepotrivită ca un cuib de bondari, deoarece ghiveciul de flori nu oferă nicio protecție împotriva ploii - umezeala pătrunde în gaură în cuib și o face practic mucegăită, iar bondarii nu se pot târî în el printr-o intrare laterală. Cu toate acestea, mult mai elegantă este următoarea soluție:

Youtube

Cuiburile normale de bondari, în special cele situate deasupra solului, pentru care NABU a publicat instrucțiuni de construcție pe site-ul său, nu sunt acceptate de bondarii de pământ.

sfaturi

De asemenea, puteți cultiva plante furajere adecvate pentru bondar pe balcon și astfel contribuiți eficient la protecția bondarului. În special, florile de vară, cum ar fi capriciile, stonecress, gălbenele, flori veșnice și cosmea, ierburi înflorite, cum ar fi salvie (de exemplu, salvie de făină) și arpagic, precum și zmeură de balcon și roșii de balcon atrag multe animale, precum și alte albine și fluturi.