Colorarea măslinelor negre - cum și de ce se face?

Măslinele negre conțin mai mulți acizi grași nesaturați

Măslinele verzi și negre nu sunt soiuri diferite, ci diferite grade de coacere. Cu cât o măslină este mai coaptă, cu atât devine mai întunecată și mai moale - iar gustul este mai blând și mai aromat. Măslinele verzi, pe de altă parte, au un gust acru, iar carnea lor este mai fermă și mai suculentă. Cu toate acestea, măslinele verzi și negre diferă nu numai prin aspect și gust, ci și prin valoarea lor nutritivă. Măslinele coapte conțin mult mai mult ulei decât cele necoapte, ceea ce, pe de o parte, le face mai valoroase pentru o dietă sănătoasă, dar, pe de altă parte, le face și mai bogate în calorii. Pentru comparație: 100 de grame de măsline verzi conțin în medie aproximativ 140 de kilocalorii, în timp ce aceeași cantitate de măsline negre are aproximativ 350 de kilocalorii.

citește și

  • Măsline - aromate, sănătoase și versatile
  • Recolta de măsline - tradițională și modernă
  • Conservarea corectă a măslinelor - așa funcționează

De ce producătorii colorează măslinele în negru

Mulți consumatori apreciază gustul mai blând și valoarea sănătății mai ridicate a măslinelor negre și, prin urmare, preferă să le cumpere. Cu toate acestea, recoltarea măslinelor coapte nu este ușoară, iar fermierul nu trebuie să rateze momentul potrivit de recoltare. În timp ce măslinele verzi - care sunt foarte ferme - pot fi scuturate cu ușurință de pe copac, măslinele negre moi trebuie să fie culese din greu cu mâna. Asta costă timp și, prin urmare, bani. Din acest motiv, mulți producători de măsline pur și simplu colorează fructele verzi în negru pentru a putea satisface cererea. Conform legilor aplicabile, vopsirea este legală și nu trebuie marcată special.

Măslinele colorate nu sunt dăunătoare sănătății

Măslinele verzi sunt colorate în negru cu gluconat de fier (II) sau lactat de fier (II). Aceste săruri de fier sunt obținute din acid lactic convențional și nu sunt considerate periculoase pentru sănătate. Cu toate acestea, măslinele verzi colorate nu au niciun gust ca măslinele negre coapte la soare, ci pur și simplu pentru ceea ce sunt: ​​măsline verzi. Ca rezultat, măslinele colorate sunt tarte și mai ferme la gust decât fructele din ulei recoltate când sunt coapte.

Cum să distingem măslinele colorate de cele coapte

  • Pentru mărfurile ambalate, merită să aruncăm o privire la lista ingredientelor: E 579 și E 585 sunt numerele de identificare pentru sărurile de fier colorante
  • măslinele colorate prezintă o culoare închisă uniformă, ceea ce nu este cazul măslinelor coapte
  • măslinele coapte sunt colorate foarte diferit
  • măslinele coapte au un miez închis la culoare, măslinele colorate unul deschis
  • măslinele coapte au un gust mai aromat și sunt mai moi decât cele verzi

Sfaturi și trucuri

Dacă doriți să crească singur un măslin, pur și simplu aduceți un proaspăt (adică nu murat sau altfel conservat!) Măslin negru complet copt din următoarea călătorie în regiunea mediteraneană. Cu toate acestea, semințele sunt disponibile și în magazinele specializate.