Păduchii de pe cireș - recunoaște și luptă

Explicația termenilor

Sub denumirea de „afid de cireș negru” - cunoscut și sub numele de „afid de cireș negru” sau pur și simplu „afid de cireș” - se combină două tipuri din această specie: afid de cireș negru (Mycus pruniavium) și afid de cireș negru (Mycus cerasi). Diferența este de mică importanță pentru un grădinar, întrucât ambele specii infestează atât cireșii dulci, cât și cei acriși și trec prin aceeași dezvoltare.

citește și

  • Infestarea în iederă prin boli și spori fungici
  • Mai mult decât enervant: afidele invadează sera
  • Cireșii sunt ușor de îngrijit

Imagini deteriorate

Afidele de cireșe atacă preferențial frunzele tinere la vârfurile lăstarilor. Diferența constă în daunele provocate de diferitele afide. În timp ce frunzele sunt puternic ondulate când sunt atacate de afide de cireșe dulci și vârfurile lăstarilor se ofilesc și, eventual, se sting, infestarea afidelor de cireșe acre are un efect de inhibare a creșterii asupra noilor lăstari, frunzele se umflă doar ușor.

Afidele secretă un lichid zaharat. Așa-numita miere în legătură cu roua de funingine care se formează pe ea contaminează și lipeste frunzele și fructele. Afidele migrează spre plantele sălbatice între mijlocul lunii mai și începutul lunii iunie și mai târziu se întorc la cireși pentru a-și depune ouăle. Infestarea cu afide de cireșe este deosebit de îngrijorătoare pentru copacii tineri; copacii mai bătrâni supraviețuiesc, de obicei, fără daune majore.

Luptă

În lupta împotriva afidelor, măsurile preventive ar trebui să fie pe primul plan. Aceasta include examinarea noilor lăstari și frunze în timpul și imediat după înflorire. Cockchaferul și alte insecte din grădină controlează în mod natural coloniile de afide mâncând afidele. Aceste insecte benefice trebuie protejate și încurajate. Când ajungeți la spray-uri, ar trebui să optați pentru preparate care sunt ușoare pentru organismele benefice.

Sfaturi și trucuri

Dacă pulverizarea nu poate fi evitată, trebuie să se țină seama de faptul că acest lucru este util numai înainte de a înfășura frunzele.