Deci, lavanda nu se lignifică - cum să o întineri

Lavanda se lignifică odată cu înaintarea în vârstă

Lavanda se caracterizează printr-o perioadă de înflorire relativ lungă și abundentă și, de asemenea, tinde să crească destul de mare foarte repede. Tufișurile plantate în grădină, în special, pot trăi până la 20 sau chiar 30 de ani cu o bună îngrijire, deși cu cât îmbătrânesc, cu atât devin mai mult sau mai puțin lignificate. Acesta este un proces normal, deoarece lăstarii mai vechi de lavandă se lignifică de jos. Cu toate acestea, din acest lemn nu ies nici frunze, nici flori, motiv pentru care lavanda devine chel cu vârsta.

citește și

  • Nu tăiați lavanda decolorată prea târziu
  • Lavanda crește splendid cu îngrijirea adecvată
  • Întineriți lavanda - cum să o faceți?

Întineriți lavanda prin tăiere regulată

Această chelie poate fi evitată doar prin tăiere regulată, dar nu prevenită complet. De aceea este extrem de important să tăiați lavanda în fiecare an, deși ar trebui să acordați atenție momentului potrivit. Dacă este posibil, tăiați plantele la jumătate în primăvară, înainte ca primii lăstari noi să înceapă să plouă. Ramurile vechi care au fost tăiate nu mai pot deveni lignificate, dar tufișul este stimulat cu atât mai mult pentru a forma lăstari noi, tineri. Cu toate acestea, aveți grijă să nu tăiați lemnul vechi.

Nu se pot împărți plantele mai vechi

Tufele de lavandă vechi, puternic lignificate, nu pot fi întinerite sau împărțite, așa cum ar fi altfel posibil la majoritatea plantelor perene. O tăiere radicală de întinerire sau o diviziune are ca rezultat pierderea plantei. Puteți încerca doar să tăiați tufișul vechi, astfel încât doar câțiva centimetri de lemn verde - adică lăstari mai tineri - să rămână pe părțile lemnoase. Lignificarea în sine nu trebuie înlăturată. Tufișurile tăiate astfel încolțesc de obicei viguros.

Sfaturi și trucuri

Dacă aveți în grădină o lavandă veche, foarte lignificată, tăiați niște butași și plantați-le. În multe cazuri, tufișul vechi nu mai poate fi salvat, dar poate fi folosit ca plantă mamă pentru lavanda tânără.

IJA