Tipuri de scoarță de copac, boli, ciuperci, idei de decorare și multe altele

Copacii și scoarța lor

Copacii servesc drept ecrane de confidențialitate sau furnizori de fructe în grădină. De obicei, scoarța nu este un criteriu de selecție. Dar mulți copaci se caracterizează printr-o scoarță estetică care stabilește accente vizuale în fiecare anotimp. Nu numai structura acestui înveliș natural de protecție variază de la netedă până la mătăsoasă la rugoasă și ridată. Culoarea poate lua, de asemenea, toate nuanțele de la roșu la maro până la verde.

citește și

 • Mărul își pierde scoarța - identifică și combate problemele
 • Bradul Douglas - trăsăturile tipice ale scoarței sale
 • Zada - modul în care anii schimbă aspectul scoarței
speciiColorațiiVarietate de modele
arțarArțar dungat, arțar de coajă de corali, arțar barbă rugină, arțar de piele de șarperoșu coral, portocaliu, galben auriu, verde măslinAșchii de ciocolată, rulouri de scorțișoară, piele de șarpe
mesteacănMesteacăn negru, mesteacăn Himalaya, mesteacăn argintiu, mesteacăn mlaștinăalb ca zăpada, galben-alb, roșiatic, negru-maroniuCoaja se desprinde în benzi largi
fagFag de sânge, fag de piatră, fag plângător, fag Süntelverde închis, negru, gri argintiugropit, crăpat, neted
StejarStejar mlaștină, stejar pufos, stejarroșiatic, cenușiu, verzuicâmp, brazdat, solzos
maxilarPin silvestru, pin negruroșu-maroniu, gri-maroniu, închissolz, brazdat
FrasinCenușă comunăverde deschis, gri, negrunetedă, crăpată, cu nervuri

Vizualizați această postare pe Instagram

Copacii diferiți au lătrături atât de diferite, încât mă fascinează iarăși iarăși

O postare distribuită de Anne (@anneskleinergarten) pe 26 septembrie 2019 la 5:28 PDT

Funcțiile scoarței

Straturile exterioare, care sunt denumite în mod colectiv scoarță, se numesc bast și scoarță. Bastul este folosit pentru transportul compușilor zahărului prin copac, în timp ce scoarța are o funcție de protecție. Este bariera naturală împotriva influențelor mediului, cum ar fi înghețul și focul. Temperaturile extreme sunt tamponate de incluziunile de aer din scoarță. De când celulele scoarței au murit, cu greu au nevoie de energie.

Funcțiile scoarței:

 • Perete de protecție
 • Zona de creștere
 • Centru de informatii
 • Organ de comunicare

Digresiune

Structura portbagajului

O diferență importantă între plantele lemnoase și erbacee este trunchiul unui copac, care nu poate crește doar în sus. Se îngrașă de-a lungul anilor. Cambiumul este responsabil pentru această așa-numită creștere a grosimii. Formează celule bast care cresc în exterior. În plus, acest strat produce celule de lemn spre interior. Are o grosime de doar câteva celule și nu se poate reînnoi chiar dacă este deteriorat. În interior se află gropul, care este înconjurat de duramen și alburn.

Determinați coaja de copac

Recunoașterea copacilor după scoarța lor necesită multă practică. Specii precum mesteacănul, platanul sau fagul au o scoarță inconfundabilă. Alte specii sunt foarte asemănătoare în ceea ce privește culoarea și structura, astfel încât alte caracteristici de identificare trebuie adesea folosite. Forma de creștere și habitatul joacă un rol major în identificare. De asemenea, puteți privi frunzele uscate chiar sub copac, deoarece acestea oferă informații clare despre specie.

Protejați și reparați scoarța

Dacă scoarța a fost deteriorată, arborele trebuie să închidă rapid acele răni. Cambiumul își asumă, de asemenea, această sarcină. Formează așa-numitul lemn înfășurat, care alunecă peste rană și îl închide. Deoarece acest proces durează câteva luni până la ani, arborele trebuie să recurgă la o măsură inițială de relief.

Măsură de urgență

La unii copaci, rășina scapă de rană, care o închide. Alte specii etanșează porii lemnului din exterior, astfel încât să nu poată pătrunde ciuperci sau agenți patogeni. Dacă cambiumul este rănit, acesta nu se mai formează din nou. În acest moment liniile de sevă sunt întrerupte și arborele trebuie să compenseze această pierdere. Prin urmare, este cu atât mai important ca scoarța unui copac să fie protejată, nu deteriorată.

Dacă dezlipiți coaja unui copac viu, îl deteriorați.

De ce se deschide scoarța

Fisurile din copaci pot fi urmărite din diferite cauze. Nu numai deteriorarea mecanică, ci și infestarea cu insecte și ciuperci determină formarea fisurilor. Deteriorarea scoarței de cireș este adesea cauzată de fluctuații puternice de temperatură între zi și noapte. În timpul nopții, partea de nord a trunchiului se răcește mai repede decât partea de sud a trunchiului, care este încă încălzită din zi. Tensiunea rezultată rupe suprafața scoarței.

Curăță scoarța

Arborele va închide crăpături mari în scoarță de-a lungul anilor, crescând peste el. Cea mai importantă măsură este îngrijirea bună. Asigurați-vă că pomul este alimentat în mod optim cu apă și substanțe nutritive. Măsurile active de închidere a plăgii se dovedesc în mod repetat negative.

Ar trebui să evitați:

 • Agenții de închidere a rănilor asigură un mediu favorabil ciupercilor
 • Tăierea marginii plăgii duce la pierderea vitalității
 • Acoperirea cu folie neagră agravează microclimatul

Probleme cu scoarța

scoarta de copac

Dacă scoarța izbucnește și cade, nu vă faceți griji. Cu toate acestea, ar trebui cercetate leziunile mai mari. Fisurile pot fi cauzate de influențe ale mediului sau de mijloace mecanice.

Deteriorarea scoarței fibroase

Veveritele colectează ocazional coaja fibroasă de la anumite conifere pentru a le folosi ca material de amortizare. Trag fibrele scoarței din copacii vii și lucrează plat și orientat vertical. Zonele prelucrate sunt în cea mai mare parte în zona inferioară a trunchiului. Aici scoarța pare fibroasă-aspră până la ascuțită.

Arborii afectați sunt exotici:

 • Sequoia uriașă
 • Semilună japoneză brad
 • Copac uriaș al vieții
 • Redwood chinezesc
 • Chiparos chel

Coaja de copac mâncată, rănită sau deteriorată

Copacii tineri sunt mai des afectați de deteriorarea scoarței decât copacii bătrâni. Cu toate acestea, vârsta nu este un criteriu complet de excludere, deoarece copacii din pădure sunt mai frecvent consumați de animale sălbatice sau deteriorați în alte moduri. Dacă daunele sunt doar sporadice și trunchiul nu a fost decojit în jur, puteți dezinfecta rana cu lichid de urzică. Furnizați copacului apă și substanțe nutritive, astfel încât să se poată regenera singur.

Scoarța s-a dezlipit complet

Căprioarele preferă să mănânce pomi fructiferi tineri și uneori mănâncă întreaga coajă a zonei inferioare a trunchiului. În caz de deteriorare severă, căile de conducere sunt tăiate și arborele nu se mai poate alimenta cu nutrienți. Dacă există unele conducte, puteți sigila zonele deschise cu lut. Dacă conductele sunt complet distruse, puteți încerca să creați căi de suc.

Crearea unui pod de suc ca salvare de urgență:

 1. Tăiați o ramură suficient de puternică
 2. teșit pe ambele părți
 3. Glisați-l sub scoarța trunchiului deasupra și sub buclă
 4. relaxați-vă cu rafia

Boli frecvente

Există unele boli care provoacă leziuni corticale în stadii incipiente sau ulterioare. Simptomele sunt specifice bolii. Pot apărea fisuri în formă de canelură care intră adânc în pădure. Leziunile crăpate în scoarță pot fi însoțite de formarea crustei. Bolile provoacă alte simptome tipice, cum ar fi decolorarea lemnului sau modificări în zona coroanei.

 • Mufa scoarței : fructele de piatră sunt afectate pe timp permanent umed
 • Scoarță de scoarță : atacă plantele de trandafiri deteriorate de secetă și stres
 • Boala scoarței de funingine : apare la arțari care sunt stresați de secetă
scoarta de copac

Tratați infestarea fungică

Ceea ce este aproape normal la copacii bătrâni se poate întâmpla și la copacii tineri: scoarță de fulgi din ciuperci. În timp ce cu putregaiul alb lemnul pare fibros și acoperit de un voal alb-cenușiu, cu putregai maro ajunge la decolorare maro închis până la negru. Lemnul de sub coaja se sfărâmă în cuburi. 30 de tipuri diferite de ciuperci sunt responsabile pentru aceste simptome. Se instalează în răni deschise în care există un microclimat umed.

Primul ajutor:

 • tăiați răni mici în lemn sănătos
 • Dezinfectați cu lichid de urzică
 • Furnizarea arborelui cu apă și substanțe nutritive

Dăunători?

Există niște gândaci care se așează sub scoarță și pot crea sisteme impresionante de conducte. Cu toate acestea, nu toate speciile care trăiesc sub scoarță sunt periculoase pentru copac. Tipul de coridoare poate oferi o indicație a speciilor particulare care trăiesc în pădure.

Simptomedăunător
Gândacul de scoarțăHrănirea tunelurilor între scoarță și lemn cu un culoar central tipicda
Gândacul bijuterieiTuneluri de alimentare în zig-zag între scoarță și lemnNu
furnicăSisteme de conducte și camere în duramenul mortNu

Utilizați și procesați scoarța

Nu îndepărtați scoarța fără un motiv rezonabil pentru a nu adăuga stres nejustificat arborelui. Coaja de copac este ideală pentru artizanat și prelucrare. Pentru a face acest lucru, colectați coaja de pe ramurile moarte pe care le găsiți în pădure. Puteți curăța trunchiul cu un cuțit de tras sau puteți zgâria pătrate în scoarță cu un cuțit și apoi îl puteți dezlipi.

Youtube

Faceți durabil

Cel mai bun mod de a păstra coaja este să o uscați bine. Când piesele sunt încălzite, nu supraviețuiesc microorganisme. Pe lemnul uscat nu se acumulează mucegai, astfel încât tratamentul suplimentar cu conservanți pentru lemn nu este necesar. Țineți întotdeauna cu ochii pe material pe măsură ce se usucă în cuptor pentru a evita o posibilă ardere.

Cum se procedează:

 1. Puneți lemnul pe o foaie de copt acoperită cu hârtie de copt
 2. Se coace la 100 de grade timp de 30 de minute
 3. Apoi lăsați-l să se răcească

sfaturi

Alternativ, puteți lăsa bucățile de scoarță să se usuce în saună sau cuptor cu microunde. De asemenea, scoarța se usucă bine cu uscătorul de păr sau cu încălzitorul.

Idei de bricolaj

Dacă nu doriți să cumpărați decorațiuni, puteți colecta coaja de copac și o puteți folosi într-o varietate de moduri pentru artizanat și decorare. Bucățile de scoarță sunt obiecte recunoscătoare, deoarece nu necesită o pregătire elaborată. Pot fi folosite pentru a face aranjamente sau boluri de flori naturale. De asemenea, puteți folosi bucățile de scoarță pentru a înfrumuseța mobilierul.

Scoarță de plantă

scoarta de copac

Bucățile mari de scoarță pe care le poți găsi în pădure după tăierea copacilor sunt obiecte ideale pentru plantare. Alegeți specii care cresc în pietriș și sol nisipos și au nevoie de apă scăzută. Acest lucru împiedică scoarța să devină prea umedă și durează mai mult. Suculentele sau tillandsia se simt deosebit de confortabile în castronul de scoarță.

Mini grădina:

 • Substrat : amestec de pietriș, piatră zdrobită și nisip
 • Plante : houseleek, barba lui Jupiter, stonecrop
 • Decor : pietre bizare, mini-udă de tablă

sfaturi

Lipiți ouăle și mușchiul pe coaja copacului și convertiți ouăle într-o mini vază de flori. Acest lucru vă oferă un decor individual de Paște.

Decor de vară: oală de scoarță

Textura scoarței de copac creează o atmosferă naturală care se potrivește perfect cu plantele casei, cu ierburile de bucătărie sau cu arbuștii mici. Cu doar câteva resurse, puteți face un ghiveci de flori de vară din scoarță. Coaja de mesteacăn este foarte potrivită și oferă contraste de culoare.

Așa se face:

 • Așezați scoarța în jurul vasului de flori dorit
 • Tăiați coaja la dimensiune și acoperiți-o cu lipici fierbinte
 • Apăsați pe oală și fixați-o cu șnururi

Decor de toamnă: aranjament

O bucată mare de scoarță oferă baza pentru o decorare rustică a mesei. Colectați mușchi, frunze, ghinde și șolduri pentru a decora. Așezați lumânări de stâlp pe tavă și distribuiți materialele naturale pe ea. Ciupercile de copac rotunjesc aranjamentul. Acestea pot fi uscate ușor și vor dura pentru totdeauna.

Decor de Crăciun: pom de Crăciun

Pentru pomul de Crăciun aveți nevoie de mai multe bucăți de scoarță de diferite dimensiuni. Faceți o gaură în centrul fiecărei bucăți de scoarță. Acestea sunt plasate pe o frigăruie de kebab cu dimensiuni descrescătoare, astfel încât să se creeze o formă în formă de brad. Pentru ca arborele să stea în picioare, frigarui de kebab este introdus într-o felie de copac. Îți poți încununa bradul de Crăciun cu o stea de scoarță de mesteacăn pe care ți-o tai singur.

Mai multe decorațiuni naturale pentru Crăciun:

 • Decoratiuni de brad facute din bucati de scoarta in forma de stea
 • Aranjamente de advent cu lumânări roșii, ramuri de brad și figuri de scoarță
 • inima de lemn acoperită cu mușchi

întrebări frecvente

De ce coaja scoate copacii?

Faptul că copacii și-au vărsat scoarța nu are nicio legătură cu seceta. Adesea, după o primăvară ploioasă, apare un puseu de creștere și copacii se eliberează de scoarță. Coaja este formată din celule moarte care sunt reînnoite de bast. Coaja crește odată cu arborele pe măsură ce se îngroașă. Coaja se deschide deoarece tensiunea este prea mare. Această vărsare a scoarței este deosebit de vizibilă în platani.

Ar trebui să elimin orice creștere de pe scoarță?

Pe partea laterală a trunchiului cu față la vreme, există adesea o creștere de licheni și mușchi. Cu toate acestea, astfel de straturi naturale nu afectează arborele. Acestea oferă o protecție suplimentară împotriva intemperiilor și, prin urmare, nu trebuie îndepărtate. Îndepărtarea lichenilor și a mușchilor cu o perie va deteriora coaja și va permite ciupercilor să pătrundă în răni.

De ce cresc ciupercile verzi pe scoarță?

Creșterea excesivă a lichenilor pe ramuri individuale indică faptul că acestea se sting încet. Există diferite tipuri de licheni, a căror culoare poate varia de la galben la portocaliu până la verde și gri. Lichenul galben obișnuit apare adesea pe scoarța copacului și este cunoscut sub numele de ciupercă galbenă sau verde datorită culorii sale. În loc să îndepărtați creșterea, ar trebui să tăiați ramurile afectate de la bază. Acest lucru permite copacului să-și investească energia în dezvoltarea ramurilor proaspete.

Poți mânca scoarță de copac?

Coaja de copac în sine nu este comestibilă, deoarece nu este nici ușor de digerat, nici bogată în nutrienți. Pâinea cu scoarță adăugată are o lungă tradiție în Europa de Nord. Pentru a contracara foametea, făina a fost întinsă cu scoarță de pin măcinată. Astăzi pâinea de scoarță este un bun de lux. Pentru producție, stratul alb de baston este răzuit, uscat și măcinat. Spaghetele comestibile din coajă sunt realizate în mod similar.

Produse cu coajă de copac:

 • Ceai preparat din scoarța copacului lapacho
 • Scorțișoară ca condiment din coajă de copac