Fertilizarea în măslin - cum funcționează?

Polenizarea încrucișată de un arbore secundar genetic diferit

Deși florile măslinului sunt hermafrodite, adică sunt flori duplex, polenizarea funcționează cel mai bine printr-un al doilea sau mai mulți măslini. Motivul pentru aceasta rezidă în diversitatea genetică necesară, deoarece copacii cu o structură genetică diferită fertilizează mai bine decât copacii cu același ADN. Autofertilizarea este posibilă în anumite circumstanțe (de exemplu, cu ajutorul unei perii), dar nu aduce randamentul dorit. De altfel, acest lucru se aplică și măslinilor cu același ADN pe măsură ce sunt crescuți prin propagare cu butași - acești copaci se fertilizează reciproc doar moderat sau deloc.

citește și

  • Tradiție din Andaluzia: Măsline din soiul „Hojiblanca”
  • Măslinele au nevoie de soare - în fiecare anotimp
  • Măslinele sunt rezistente?

Polenizarea în măslini

Măslinii sunt rar fertilizați de insecte, ci mai degrabă de polenizarea vântului. Vântul transferă polenul masculin în inflorescența feminină a celuilalt copac. Cu toate acestea, deoarece măslinii din latitudinile noastre ar trebui păstrate mai bine pe balcon sau terasă din motive climatice, polenizarea vântului este dificil de aplicat. Cu toate acestea, puteți ajuta manual: Cu ajutorul unei pensule, puteți transfera polenul de la un copac la altul. De asemenea, puteți scutura puțin copacii pentru a imita polenizarea vântului. Măslinii înfloresc de obicei între aprilie și iunie, iar mai târziu la temperaturi mai reci.

Soiuri autopolenizate

Câteva soiuri sunt capabile să se autofertilizeze. Dar chiar și cu acestea, auto-fertilizarea aduce doar un randament foarte scăzut, polenizarea încrucișată rămâne de succes și, de asemenea, mai productivă. Cu toate acestea, dacă nu aveți spațiu pentru mai mulți copaci, dar doriți totuși să recoltați propriile măsline, puteți trece la aceste soiuri:

  • Leccino
  • Frantoio
  • Cailletier
  • Aglandou

Pentru o recoltă mai mare, totuși, ar fi recomandabil cel puțin un al doilea măslin în imediata vecinătate a primului.

Sfaturi și trucuri

În funcție de soi, măslinele au flori de culoare albă până la galben-verzui, care, totuși, apar doar atunci când iernează. Pentru a stimula înflorirea unui măslin, ar trebui să ierneze într-un loc ușor la aproximativ 8-10 ° C. Este posibil să nu fie fertilizat sau udat foarte puțin în această perioadă de odihnă.