Rubarba este toxică - Totul despre ingrediente dăunătoare

Acid oxalic - vinovatul inofensiv

Pe lângă multe vitamine și nutrienți valoroși, rubarba conține acid oxalic. Această substanță împiedică organismul să absoarbă fierul, ceea ce reprezintă o preocupare pentru copiii mici și persoanele cu boli de rinichi. În plus, acidul oxalic atacă smalțul dinților și leagă calciul din organism.

citește și

  • Rubarba este un fruct sau o legumă?
  • Violetele sunt otrăvitoare? Credință sau fapt?
  • Este necesar să tăiați rubarba toamna?

Ceea ce pare dramatic la prima vedere, desigur, se aplică numai în doze mari și în condiții neobișnuite.

  • 100 de grame de rubarbă proaspătă conțin 180 până la maxim 765 miligrame de acid oxalic
  • Oamenii de știință presupun doar că acidul oxalic este toxic de la 5 grame, adică 5000 de miligrame

Dacă rubarba este gătită, proporția de acid oxalic scade din nou comparativ cu produsele proaspete. Aproximativ vorbind, o persoană care cântărește 60 de kilograme ar trebui să consume 36 de kilograme de rubarbă proaspătă pentru a-și face rău.

Prima recoltare cu mai puțin acid oxalic

Conținutul de acid oxalic din rubarbă se acumulează lent doar în cursul fazei de vegetație. Coaja este deosebit de afectată. Drept urmare, recolta din aprilie arată doar o cantitate minimă de substanță toxică.

Este recomandabil să curățați cu atenție tulpinile la sfârșitul sezonului de rubarbă. În mod tradițional, nu există recoltă după ziua de vară, 24 iunie. Acest lucru protejează vitalitatea plantei și previne consumul de tulpini stresate.

Nicio influență a florii asupra conținutului de otravă

Există un zvon persistent în rândul grădinarilor amatori că rubarba nu ar trebui consumată după înflorire. Faptul este că frumoasa floare și acidul oxalic pe care le conține nu au nicio legătură una cu cealaltă.

  • îndepărtarea florii de rubarbă îmbunătățește randamentul culturilor
  • planta mamă își investește energia în dezvoltarea unor tije suplimentare

Ca urmare, nimeni nu trebuie să se descurce fără rubarbă proaspătă după înflorire. Ar fi o adevărată rușine să restrângem sezonul deja scurt din cauza informațiilor incorecte.

Sfaturi și trucuri

Bucurați-vă de rubarbă cu produse lactate, cum ar fi un sos ușor de vanilie. Calciul din lapte leagă cantitatea deja foarte mică de acid oxalic ca oxalat de calciu insolubil și îl excretă complet.

GTH