Cultivarea unui măslin - așa funcționează cu semințe sau butași

Măslin în creștere din semințe

Desigur, aveți nevoie de semințele potrivite pentru această primă variantă de cultivare. Puteți comanda semințe uscate de la magazine specializate sau online, sau le puteți lua din fructe proaspete (adică neprelucrate!) Și din fructe complet coapte. Puneți semințele cu o adâncime de aproximativ un centimetru în sol special pentru ghiveci, mențineți-l uniform umed și așezați ghiveciul într-o locație caldă și luminoasă. Răsadul își va scoate capul verde din pământ în decurs de patru până la douăsprezece săptămâni.

citește și

  • Cultivarea aloe vera nu este dificilă
  • Propagarea unui măslin - așa vă puteți crește propriul copac
  • Cultivarea kiwi nu este dificilă

Trageți măslinul din butași

A doua variantă promite un succes mai rapid, deoarece măslinii crescuți din butași nu numai că cresc mai repede, ci și rodesc cu câțiva ani mai devreme - un copac crescut dintr-o sămânță are nevoie de cel puțin 10 ani până la primul rod, un copac crescut din butași durează în medie șase până la șapte ani . Ca tăiere, puteți utiliza pur și simplu o ramură subțire de măslin care cade atunci când tăiați un copac existent, de exemplu. Fie așezați această ramură într-un pahar cu apă (schimbați apa zilnic!), Fie plantați-o într-o oală cu sol de ghiveci. În funcție de luminozitate și temperatură, poate dura câteva luni până când ramura de măslin dezvoltă rădăcini.

Substratul potrivit

Măslinele nu au multe cerințe, au nevoie doar de solul potrivit, mult soare și puțină apă. Solul de măsline perfect are următoarele proprietăți:

  • Se compune din aproximativ o treime până la jumătate de nisip sau pietriș
  • de asemenea, din două treimi sau jumătate din solul de ghiveci convențional
  • stratul inferior este cioburi sau pietricele în oală (drenaj)
  • poți folosi și pământ de lămâie ca alternativă

Când este în sfârșit timpul să vă repotați, vă puteți da seama de rădăcini: dacă vârfurile delicate ale rădăcinii deja aruncă o privire din gaura de drenaj, ar trebui să vă tratați măslinele într-o oală mai mare. Aceasta ar trebui să fie cu aproximativ o treime mai mare decât vârful copacului.

Tăierea potrivită

De fapt, o tăiere este necesară numai dacă doriți să recoltați fructe din propriul copac. În acest scop, ar trebui să vă antrenați puieții astfel încât să aibă un trunchi de aproximativ 1,50 metri înălțime și să aibă doar trei până la patru lăstari principali. Lăstarii principali, la rândul lor, dezvoltă lăstari secundari de-a lungul anilor, pe care se vor coace măslinele. Dacă este posibil, nu tăiați copacul cu o coroană rotundă / sferică, deoarece acest lucru nu este favorabil formării florilor și, prin urmare, a fructelor. În schimb, coroana ar trebui să rămână deschisă. Îndepărtați întotdeauna lăstarii în creștere verticală.

Sfaturi și trucuri

Nu vă repetați măslinul prea des și, de asemenea, nu în ghivece prea mari, deoarece acest lucru împiedică creșterea optimă a rădăcinilor. Este suficient să puneți copacul într-o oală nouă cam la fiecare doi-trei ani.