Copaci care nu pierd frunze - grădina dvs. va fi întotdeauna verde

De ce arborii de foioase și-au aruncat frunzele toamna - și nu coniferele

Dacă arborii de foioase ar păstra frunzele deseori mari și subțiri peste iarnă, ar îngheța până la moarte în ger. Frunzele sensibile nu au nicio protecție împotriva înghețului, dar trebuie să fie alimentate cu apă și substanțe nutritive de către copac. Practic, căderea frunzelor în toamnă servește la protejarea copacului: dacă și-ar păstra frunzele, nu ar putea să-l hrănească și nici să-l protejeze de frig și ar fi inevitabil deteriorat. În schimb, scoate nutrienții din frunze - motiv pentru care frunzele își schimbă culoarea - și apoi le aruncă. Coniferele, pe de altă parte, au dezvoltat o strategie diferită: frunzele lor, acele, sunt foarte mici și, de asemenea, înconjurate de un strat protector de ceară. Prin urmare, nu pot îngheța până la moarte iarna și rămân pe copac.

citește și

  • Copacii sferici sunt atrăgători în grădină: cele mai frumoase soiuri
  • Cei mai frumoși copaci pentru păsări
  • Cei mai frumoși copaci pentru balcoane și terase

Care copaci nu pierd frunzele?

Majoritatea coniferelor, cu excepția zada europeană, sunt, prin urmare, veșnic verzi. Există și copaci foioși verzi, pe care îi puteți recunoaște după frunzele lor foarte mici și groase. Un exemplu tipic este bușul. Cu toate acestea, există și alte variante în care copacii își păstrează frunzele în timpul iernii.

Copaci veșnic verzi

Copacii veșnic verzi își păstrează frunzele tot anul, înlocuind pur și simplu frunzele vechi. În funcție de speciile de copaci, frunzele rămân pe copac între trei și zece ani. În plus față de conifere, există puțini arbori de foioase veșnic verzi, dar nu sunt copaci. De exemplu, veșnicele sunt:

  • Bambus (Nandina domestica)
  • Laur cu cireșe (Prunus laurocerasus)
  • Firethorn (Pyracantha)
  • Holly (Ilex)
  • Boxwood (Buxus sempervirens)

Plante semi-veșnic verzi

Semi-veșnicele sunt copaci care rămân verzi în ierni blânde și își aruncă frunzele doar la temperaturi foarte înghețate. Acest grup include, de exemplu, Akebia (Akebia quinata, de asemenea castravete urcător) și ligerul cu frunze ovale (Ligustrum ovalifolium). Nici aceste specii nu sunt copaci, ci o plantă cățărătoare și o plantă de gard viu.

Copaci veșnic verzi

Plantele de iarnă, pe de altă parte, își păstrează frunzele (adesea uscate din toamnă și, prin urmare, brune) și le aruncă în primăvară numai când frunzele noi trag. Acest grup include câțiva arbori de foioase nativi, cum ar fi carpenul, stejarul sau fagul comun.

sfaturi

Bambusul poate avea câțiva metri înălțime și este adesea folosit pentru plantarea de gard viu, dar din punct de vedere botanic este o iarbă și nu un lemn.