Cattleya ∗ Cele mai bune 10 sfaturi și soiuri de îngrijire

Origine și distribuție

Orhideele Cattleya își au casa în pădurile tropicale tropicale din America de Sud, unde cresc fie epifit (adică trăind pe copaci), fie litofitic (adică pe roci). Genul a fost primul dintre marea familie de orhidee exotice (Orchidaceae) care a venit în Europa în secolul al XIX-lea. Aici s-au bucurat în curând de o mare popularitate, astfel încât în ​​cercurile aristocratice era considerat șic să poarte o floare Cattleya în butonieră. Genul poartă numele lui William Cattley, un colecționar de orhidee englez. În 1818 a fost primul care a reușit să cultive frumoasa femeie exotică din Europa.

citește și

 • Ajutor, cattleya mea nu înflorește!
 • Specia orhideelor ​​Cattleya
 • Orhideele dvs. se vor bucura de această îngrijire după înflorire

Aspect și statură

Forma de creștere a orhideelor ​​Cattleya este caracteristică multor specii de orhidee care apar ca epifite în natură și astfel se gestionează aproape în întregime fără sol. Baza este un rizom târâtor, din care se dezvoltă adesea lăstari îngroșați în timpul sezonului de creștere. Această îngroșare, cunoscută sub numele de pseudobulbus, servește plantei ca rezervor pentru apă și nutrienți. De asemenea, tipicul genului este forma de creștere simpodială, în care lăstarii noi apar întotdeauna la baza celor vechi, complet crescute. Orhideele Cattleya ating o înălțime medie de aproximativ 25 de centimetri.

frunze

Una sau două frunze cărnoase, piele, stau la capătul superior al axei tulpinii îngroșate, pseudobulbul. Câte frunze există pe Cattleya depinde de specie. Botanicii fac diferența între orhideele Cattleya cu frunze unice (unifoliate) și cu două frunze (bifoliate). Frunzele sunt de obicei late, de formă eliptică până la lanceolată.

Perioada de înflorire și înflorire

Florile foarte mari ale orhideei Cattleya apar de obicei fie primăvara, fie toamna. Acestea durează câteva săptămâni până la luni înainte de a înflori, dar datorită dimensiunii și, prin urmare, greutății lor, trebuie să fie legate. În caz contrar, lăstarii de flori se pot rupe sau chiar se pot rupe. În timp ce speciile cu flori mari nu dezvoltă de obicei mai mult de patru flori pe tulpină, soiurile și hibrizii cu flori mici au până la 14 sau, la fel ca în cazul Cattleya guatemalense, chiar și până la 20. Orhideele Cattleya sunt în principal prin gama lor largă de culori este populară, variind de la roșu și roz la maro, galben și portocaliu la alb în diferite tonuri. Multe soiuri sunt, de asemenea, multicolore sau pete. În plus, unele variante inspiră parfumul lor intens, dulce-picant,de exemplu popularul Cattleya intermedia.

Toxicitate

Orhideea Cattleya este considerată netoxică și nu se cunosc indicii ale unor posibile intoleranțe.

Care locație este potrivită?

Orhideea cattleya exotică nu este cu siguranță o plantă de casă pentru începători. Florile sensibile trebuie menținute constante la 20 ° C și o umiditate ridicată de cel puțin 50%, ideal 80%. În ceea ce privește intensitatea luminii, toate speciile de Cattleya au nevoie de o locație foarte luminoasă, care poate fi chiar plină de soare după o scurtă perioadă de aclimatizare. Înflorirea este deosebit de frumoasă dacă planta este lăsată să stea într-o fereastră orientată spre sud din septembrie până în mai - numai aici primește suficientă lumină în sezonul întunecat. Dacă este prea întuneric pentru Cattleya - ceea ce este adevărat pentru tot anul - formează numai învelișuri goale de frunze, astfel încât să nu se înflorească.

Substrat

În natură, ca epifite, orhideele Cattleya au un contact redus sau deloc cu solul. Din acest motiv, solul pentru ghiveci disponibil în comerț, posibil pre-fertilizat, este complet nepotrivit pentru cultura plantelor sensibile. În schimb, orhideele se simt cel mai confortabil în coaja de pin grosieră sau de coajă de pin, pe care o puteți folosi cu puțin sfagnum (dacă este posibil, utilizați doar materialul dezinfectat de la comercianții cu amănuntul specializați și nu unul colectat în pădurea însăși!), Perlite (32,90 € la Amazon *) și un Se amestecă câteva bărbierite de corn (6,39 EUR la Amazon *) / masă de corn.

Alternativ, puteți achiziționa un substrat special de orhidee (7,98 € la Amazon *) în magazinul de grădinărit, unii comercianți cu amănuntul de orhidee oferind sol Cattleya special amestecat pentru nevoile orhideelor ​​Cattleya.

Plantați și repotați

Transplantați orhideea Cattleya într-o oală mai mare aproximativ la fiecare doi până la trei ani, folosind cel mai bine o oală specială, transparentă pentru orhidee. Deși acestea sunt destul de scumpe, cu un preț de achiziție de cel puțin zece euro, ele se potrivesc perfect nevoilor speciale ale epifitelor. Acestea se asigură că rădăcinile lungi primesc suficientă lumină și aer, se pot întinde pe laturi și în același timp fac imposibilă dezvoltarea înundării - cauza 1 a morții la orhidee.

Și așa este plantat:

 • Scoateți orhideea cattleya din oală.
 • Dacă este necesar, scufundați-le într-o baie de apă, ceea ce va face rădăcinile mai ușor de slăbit.
 • Dezinfectați o foarfecă ascuțită sau un cuțit.
 • Tăiați rădăcinile vechi, putrezite și bulbii vechi fără rădăcini sau frunze.
 • Îndepărtați bucățile vechi de substrat.
 • Umpleți niște substrat de orhidee pe fundul vasului.
 • Așezați orhideea în mijloc.
 • Completați substratul rămas, completând spațiile dintre rădăcini.
 • Cu toate acestea, nu răniți rădăcinile.

Cattleya trebuie apoi să-și revină din acest stres și poate părea puțin „jignit” în următoarele două săptămâni. Dacă este posibil, lăsați-le în pace și pulverizați-le cu puțină apă din când în când.

Momentul ideal pentru repotare depinde de timpul de înflorire al plantei: Cattleya înflorită în toamnă primește substrat proaspăt și o oală nouă primăvara, în timp ce plantele cu flori de primăvară sunt date toamna.

Udarea Cattleyei

În perioada lor de înflorire, orhideele Cattleya au nevoie de multă apă și, de asemenea, se usucă rapid. Udarea de două ori pe săptămână are sens în acest moment, de fiecare dată ar trebui să udați atât de abundent încât apa să curgă din orificiile de scurgere de pe fundul vasului. Substratul ar trebui să se simtă aproape uscat între udările individuale, dar nu să se usuce complet. Grădinarii cu experiență de orhidee folosesc metoda leagănului pentru a determina timpul optim de udare: ghiveciul și planta sunt udate imediat după udare, deoarece este atunci cea mai grea. După aproximativ trei până la patru zile, se cântărește din nou, apoi oala ar trebui să cântărească semnificativ mai puțin. Dacă nu este cazul, nu este nevoie să turnați. De altfel, acest lucru se aplică și în cazul în care substratul se simte destul de uscat la atingere.

Cu toate acestea, în afara perioadei de înflorire, Cattleya are nevoie de mult mai puțină apă. Acum poate supraviețui două-trei săptămâni fără udare. Unii proprietari de orhidee chiar nu își udă Cattleya deloc în lunile de iarnă.

Fertilizați cattleya în mod corespunzător

Ca epifite, orhideele Cattleya sunt obișnuite cu un mediu sărac în nutrienți. La fel ca toate orhideele, acestea sunt deosebit de sensibile la sare. Pe de altă parte, dezvoltarea florilor mari costă plantei multă energie, care trebuie adăugată din nou prin fertilizare. Dacă este posibil, utilizați un îngrășământ lichid cu orhidee pe care îl utilizați doar la jumătate decât recomandat de producător. Administrați acest lucru la fiecare două săptămâni împreună cu apa de irigare.

Tăiați cattleya corect

În afară de îndepărtarea completă a tulpinilor de flori decolorate, nu sunt necesare măsuri de tăiere pentru orhideele Cattleya.

Cattleya se propagă

Puteți reproduce exemplare mari de orhidee Cattleya pur și simplu împărțind rizomul. Acest lucru se face cel mai bine împreună cu repotarea plantei, care se datorează oricum. Folosiți un cuțit sau foarfece ascuțite și dezinfectate pentru a separa rizomul în mai multe bucăți, fiecare dintre acestea ar trebui să aibă cel puțin trei becuri. Plantați apoi bucățile separat în ghivece noi.

Iernarea

Când florile orhideei Cattleya se ofilesc, frunzele încep adesea să se ofilească și ele. De regulă, acesta nu este un semn al unei boli, ci un proces complet normal: în acest fel, floarea indică faptul că intră acum în faza de odihnă. Acest lucru nu are loc neapărat în timpul lunilor de iarnă, ci depinde de perioada de înflorire a Cattleya. Îndepărtați frunzele și florile căzute și ofilite, astfel încât niciun agent patogen sau dăunător să nu cuibărească acolo. De asemenea, așezați planta mai rece decât de obicei la aproximativ 15 ° C timp de câteva săptămâni, udați-o mai puțin și opriți fertilizarea. De îndată ce apare primul film nou, orhideea Cattleya își încheie singură perioada de odihnă. Acum îngrijește-i din nou ca de obicei.

Boli și dăunători

Îngrijirea incorectă și condițiile necorespunzătoare ale locului fac ca orhideele Cattleya să fie susceptibile la diferite boli sau dăunători. Plantele de apartament frumoase mor deosebit de des pentru că sunt literalmente udate până la moarte. De aceea, aveți grijă să nu turnați prea mult și să evitați în primul rând apele.

Așa-numita putregai negru, care afectează în primul rând lăstarii tineri de orhidee, este, de asemenea, problematică. Într-un timp foarte scurt, devin negre și putrezite. Uneori puteți salva planta tăind cu generozitate zonele bolnave - bine în țesutul sănătos - și prăfuiți interfețele cu pulbere de cărbune.

Dacă Cattleya se află într-o locație nefavorabilă, apar deseori dăunători neinvitați, cum ar fi tripii, acarienii („păianjenul roșu”) sau insectele solzi.

sfaturi

În lunile de vară, așezați Cattleya într-un loc ușor, dar nu direct umbrit, afară.

Specii și soiuri

Orhideele Cattleya vin în multe forme și culori, diferiți hibrizi fiind vânduți pe lângă numeroasele specii. Vă prezentăm aici unele dintre cele mai frumoase soiuri:

 • Cattleya labiata: ciorchini de flori intens parfumate în multe culori, înflorind toamna
 • Cattleya bowringiana: flori lucioase de culoare roșu-roșu până la roz, cu înflorire de toamnă
 • Cattleya cuttata: flori roșii închise, înflorite între august și octombrie
 • Cattleya aurantiaca: flori portocalii, înflorind primăvara
 • Cattleya "Williette Wong": flori mari, galbene strălucitoare, hibride
 • Cattleya „Floweringsize”: flori foarte mari în diferite nuanțe de albastru, hibrid
 • Cattleya „Chia Lin”: flori roz de culoare închisă cu buza umbrită, hibridă
 • Cattleya „Îngerul sărut”: flori portocalii strălucitoare, hibride