Lavanda este otrăvitoare? - Pentru cine este expus riscului?

Lavanda este ideala pentru gradina familiei

Datorită mirosului puternic, lavanda sau anumite părți ale plantei sunt adesea considerate otrăvitoare. Dar nu este corect, dimpotrivă: planta este în mod explicit una dintre plantele care pot fi plantate în siguranță în grădinile familiale - cei mici își pot pune părțile plantei în gură fără să se întâmple nimic.

citește și

  • Pentru o noapte liniștită - lavandă în dormitor
  • Lavanda în bucătărie - un condiment neobișnuit pentru cunoscători
  • Lavandă - utilizări versatile pentru uz casnic, bucătărie și medicamente

Fără ulei de lavandă pentru copiii cu vârsta sub doi ani

Părinții trebuie să fie atenți doar cu uleiul de lavandă, deoarece conține concentrații foarte mari de uleiuri esențiale. Copiii sub doi ani nu ar trebui niciodată tratați sau frecați cu uleiuri esențiale de orice fel - acest lucru poate duce la insuficiență respiratorie. Cu toate acestea, aceasta nu este o problemă cu copiii mai mari.

Proprietarii de pisici și câini nu trebuie să se teamă

Toate părțile plantei sunt, de asemenea, netoxice pentru pisici și câini. Unii proprietari de pisici pot concluziona din faptul că majoritatea pisicilor evită instinctiv lavanda că planta este otrăvitoare, dar animalelor pur și simplu nu le place mirosul puternic. Deci, nu trebuie să vă faceți griji dacă pisica dvs. ronțăie din greșeală lavandă.

Lavanda este periculoasă doar pentru rozătoarele mici

Cu toate acestea, aveți grijă la rozătoarele mici, cum ar fi

  • porcușor de Guineea
  • Furaje
  • Iepuri
  • precum și șoarecii

deoarece planta este foarte otrăvitoare pentru aceste animale datorită concentrației ridicate de uleiuri esențiale. Iepurii și cobaii în special pot muri de otrăvire cu lavandă.

Efecte secundare posibile

Deși lavanda nu este toxică, aceasta poate provoca reacții precum dureri de cap la persoanele susceptibile - mai ales dacă uleiul de lavandă este ars într-o lampă cu aromă. La unii oameni, uleiul de lavandă sau crema de lavandă provoacă iritații ale pielii și chiar erupții cutanate. Proprietarii de pisici și câini ar trebui să ofere animalelor lor posibilitatea de a evita un miros puternic de lavandă.

Sfaturi și trucuri

Rețineți, de asemenea, că soiurile speciale, cum ar fi lavanda cu creastă și lavanda suliță, conțin concentrații mult mai mari de uleiuri esențiale și, prin urmare, ar trebui utilizate extrem de ușor. Adevărata lavandă este mult mai potrivită ca plantă parfumată și aromată.

IJA