Tulpina standard - cum să se reproducă, să o tundă și să o îngrijească

esențialul pe scurt

 • În principiu, toți copacii și arbuștii pot fi ridicați până la un trunchi înalt, dar speciile cu creștere rapidă tind să ierte erorile de tăiere
 • Un portbagaj standard trebuie tăiat în fiecare an
 • Trunchiuri înalte mai puțin stabile și, prin urmare, mai susceptibile la vânturi puternice; de aceea arborii tineri ar trebui susținuți

Ce plante sunt potrivite?

În principiu, toți arbuștii sunt potriviți pentru cultivare ca trunchi standard. Unii sunt mai predispuși la lăstari laterali decât alți copaci. Copacii cu creștere rapidă te iartă pentru greșelile de tăiere, deoarece se regenerează rapid și fac să dispară tăieturile greșite. Dacă doriți să plantați trunchiul înalt în grădină, ar trebui să preferați copacii puternici.

citește și

 • Trunchi înalt - un gigant printre cireși
 • Pere de cupru este, de asemenea, disponibil ca tulpină înaltă
 • Cireșul dulce ca tulpină înaltă - avantaje și dezavantaje

Specii standard populare:

 • Tufe de fructe de padure: soc, coacăze și coacăze
 • Conifere: tuia, pin de munte, ienupăr
 • Trandafiri: 'Rose de Resht', 'Leonardo da Vinci', 'Nostalgia'
 • Salcii: salcie arlequin, salcie ornamentală japoneză

Plante în ghivece

Trunchiurile înalte din cadă sunt un clasic, deoarece pun accente pe terasă și balcon. În principal arbuști mediteraneeni și cu flori de vară sunt crescuți ca tulpini înalte. Florile convertibile, măslinii și citricii sunt populare. Mici magnolii și migdale cresc, de asemenea, în cadă. Acești copaci nu sunt altoiți, ci tăiați în consecință atunci când sunt tineri. Este important să aveți un container stabil și să respectați măsurile de întreținere anuale. Plantele de containere iernează într-un loc protejat.

Trunchiurile standard pot fi plantate în grădină sau cultivate în ghivece. În ambele cazuri, sunt necesare tăieri regulate.

Opțiuni de proiectare

trunchi înalt

Plantele speciale sunt un adevărat ochi în grădină și pe terasă. Permit opțiuni de design fermecate pe două niveluri. În timp ce vârfurile copacilor domină înălțimea de vizionare, trunchiurile se pierd în culorile subplantului. Trunchiurile înalte nu numai că îmbogățesc grădina ornamentală, dar oferă și o îmbogățire reală în grădina din bucătărie.

temăSubplantarea
TrandafiriGrădină englezăLavandă, trandafiri de pat, plante perene înflorite
Tufe de fructe de padureNaschgartenlegume scăzute
SalciiPat mediteraneanVeronica arbustului, nalba de mosc
Pomi fructiferiGrădină cabanăMargaretă spaniolă, cranesbill
Cireș de cuișoareGrădină japonezăalbastru timpuriu

Trageți singur portbagajul

Cu puțină răbdare și îngrijirea potrivită, un arbust tânăr poate fi modelat într-un trunchi standard. Dacă sunteți atenți la o cantitate suficientă de nutrienți și apă, puteți crește singuri numeroși copaci și arbuști, cum ar fi eucalipt sau arbuști.

Pregătiri

Planta tânără ar trebui să aibă un lăstar central drept, care crește sănătos și viguros. Aceasta este legată de o tijă de sprijin cu o bandă de furtun sau o cravată de copac. Îndepărtați orice ramuri laterale mai puternice, astfel încât vârful lăstarului să crească mai bine și trunchiul să devină mai gros. Legați vârful în creștere al lăstarului de tija de sprijin în mod regulat.

Instrucțiuni pentru tăiere

Odată ce trunchiul a atins înălțimea dorită, tăiați vârful lăstarului cu trei până la patru frunze. Acest lucru promovează formarea ramurilor în zona coroanei. Această măsură de tăiere determină înălțimea trunchiului. Acum puteți forma coroana scurtând lăstarii laterali la trei până la patru frunze. În timp, se dezvoltă o coroană densă cu o formă rotundă. Când trunchiul este suficient de gros pentru a susține greutatea coroanei, puteți scoate tija de sprijin.

Youtube

Fertiliza

Asigurați o aprovizionare adecvată cu nutrienți fertilizând felia de copac cu compost. Aplicați materialul astfel încât gâtul rădăcinii să rămână liber și să se usuce. Apa în picioare poate duce la dezvoltarea putregaiului și mucegaiului. Dacă cerințele nutriționale ale copacilor tineri nu sunt îndeplinite în mod optim, plantele lemnoase îmbătrânesc cu ușurință.

Îngrijirea copacilor standard

trunchi înalt

Un trunchi înalt necesită o atenție specială, astfel încât să poată contribui la biodiversitate și să nu devină stufos. Asigurați-vă că trunchiul și zona rădăcinii sunt protejate în mod optim. Un trunchi înalt ar trebui tăiat anual, altfel randamentul fructelor și obiceiul de creștere vor avea de suferit.

Protecție împotriva rădăcinilor

Șoarecii din pământ reprezintă un mare pericol pentru triburile înalte. Aceste săpături trec în substrat și asigură faptul că rădăcinile nu au contact optim cu solul. Acest lucru nu afectează doar stabilitatea, ci și aportul de nutrienți și apă. Încurajează dușmanii naturali din curtea ta care vor conține în mod natural șoarecii. Păstrați felia de copac liberă de iarbă tundând zona de mai multe ori pe an sau acoperind-o cu pietriș.

sfaturi

Dacă șoarecii sunt activi în zona rădăcinii, păsările de pradă nu stau departe mult timp. Oferiți păsărilor grele un scaun de protecție pentru a proteja copacii tineri de crengile sparte.

Tăiere pentru întreținere

Tunderea anuală de întreținere este necesară pentru a asigura un echilibru între coroană și trunchi. O coroană liberă, dar stabilă este ideală, ceea ce permite o incidență suficient de mare de lumină în interiorul coroanei. Momentul ideal este la începutul primăverii înainte de înmugurire.

Îndepărtați ramurile moarte și bolnave. Tăiați orice ramură de fructe de la bază care are mai mult de trei ani. Acestea adesea se blochează și perturbă imaginea de ansamblu. Lăstarii tineri prea apropiați și cei care s-au format pe ramurile mai groase sunt, de asemenea, complet tăiați. Toate celelalte lăstari tineri rămân astfel încât să se poată dezvolta în lemn de fructe.

Caracteristici speciale la tăierea speciilor individuale:

 • Agrișă : randamentul culturilor scade dacă nu există tăieturi
 • Coacăze : lăstarii stem nu sunt adesea varietali
 • Prune de sânge : măsurile de tăiere conduc la derivarea apei

Protectie portbagaj

Pentru ca trunchiul să crească drept, acesta trebuie fixat pe un stâlp. Asigurați-vă că legătura nu se freacă în lemn. Dacă tensiunea este prea mare, ar trebui să slăbiți frânghia. Protejați trunchiul de influențe externe, cum ar fi înghețul. Covoarele speciale de protecție a portbagajului din plastic previn deteriorarea mașinilor și a animalelor sălbatice.

sfaturi

De asemenea, pot fi atașate covorașe de bambus și stuf sau folii de iută pentru a proteja trunchiul.

Ce este un trunchi înalt?

Trunchiurile înalte denotă pomi fructiferi cu o abordare a coroanei, care se află la o înălțime de 180 până la 220 cm. Această specificație este un standard național din 1995. Această formă de creștere se realizează prin măsuri anuale de tăiere. În primii câțiva ani după însămânțare, toate ramurile laterale trebuie îndepărtate. În al treilea an, ramurile care ar trebui să formeze coroana rămân. Toate lăstarii de mai jos sunt tăiate.

Digresiune

O privire în trecut

Din 1950 până în 1995 norma înălțimii coroanei a fost cuprinsă între 160 și 180 cm. Datorită utilizării modificate și a tractoarelor din ce în ce mai mari care erau responsabile de tăierea livezilor, valorile au trebuit să fie mărite. Copacii cu coroane chiar mai înalte, precum cei care se găsesc adesea pe bulevarde, sunt numiți copaci solitari.

beneficii

Când o formă pitică este afectată de focul de foc, întreaga plantă trebuie deseori curățată. Trunchiurile înalte pot fi o cale de ieșire, deoarece pot tolera o tăietură grea în zona afectată. Utilizarea suplimentară a spațiului verde este posibilă în livezile cu soiuri vechi. Avantajele portbagajului standard pot fi folosite și în grădină. Coroana oferă umbră, iar zona liberă a portbagajului poate fi folosită pentru a agăța hamacele. În plus, trunchiurile înalte oferă habitate valoroase pentru speciile rare și uneori pe cale de dispariție.

Distanța între plante pentru trunchiurile înalte:

 • Mere : șase până la opt metri
 • Pere : cinci până la șapte metri
 • Cireșe dulci : șase până la nouă metri
 • Prune : patru până la șase metri
 • Gutuie : patru până la cinci metri

întrebări frecvente

Pot transplanta un trunchi standard?

trunchi înalt

Arborii tineri pot fi replantați bine deoarece nu au dezvoltat încă un sistem radicular larg ramificat. Cu cât copacii sunt mai în vârstă, cu atât este mai dificilă această măsură. Rădăcinile ajung adânc în pământ și de obicei nu pot fi dezgropate fără deteriorări. Dacă transplantul nu poate fi evitat, expuneți o minge de rădăcină cât mai mare posibil.

Cum ar trebui să hiberneze un trunchi înalt?

Trunchiurile înalte sunt mai sensibile la vânt și vreme decât copacii cu un obicei natural de creștere. În cazul soiurilor altoite, punctul de altoire de sub coroană poate fi rapid deteriorat. Prin urmare, protecția pe timp de iarnă este necesară și pentru plantele rezistente. Asigurați-vă că portbagajul nu primește soarele dimineții. Fluctuațiile puternice de temperatură pot duce la fisuri de îngheț. Un covor de stuf oferă umbră trunchiului. Alternativ, puteți aplica o vopsea albă de protecție care reflectă lumina soarelui.

Cum pot să plantez trunchiul înalt?

Dacă lemnul crește într-o locație însorită, aveți o alegere liberă. Majoritatea florilor de balcon prosperă sub puieți. Petuniile, fulgii de zăpadă, maria aurie și lobelia ca o umbră ușoară, în timp ce fucsia, iedera și begoniile cresc în condiții de umbră. Acordați atenție unei combinații armonioase de culori. Contrastele sau aranjamentele coordonate arată deosebit de frumos. În găleată puteți combina specii stufoase cu specii care depășesc, astfel încât să fie create trei niveluri.

Trunchiurile înalte au nevoie de îngrijire specială?

Copacii sunt mai puțin stabili decât rudele lor naturale. Prin urmare, ar trebui să protejați plantele de vânt și, dacă este necesar, să le sprijiniți cu un miză. Mulți arbuști au tendința de a răsări pe trunchi. Astfel de lăstari trebuie îndepărtați devreme. Tăieturile regulate ale coroanei sunt la fel de importante ca o aprovizionare adecvată cu nutrienți.

Cât de înalte sunt trunchiurile joase, jumătate și înalte?

În cazul trunchiurilor inferioare, coroana începe la o înălțime cuprinsă între 80 și 100 de centimetri. Demi-trunchiurile au baza coroanei la o înălțime cuprinsă între 100 și 160 de centimetri. Un standard la nivel național este în vigoare pentru trunchiurile înalte din 1995. Aceasta prevede că coroana trebuie să aibă între 180 și 220 de centimetri.