Înmulțirea ciupercilor - Cum se răspândesc?

Răspândirea sporilor

Practic, răspândirea ciupercilor funcționează ca o plantă cu semințe minuscule. Deci, dacă doriți să cultivați ciuperci, trebuie să răspândiți spori ai tipului de ciuperci dorit într-un loc potrivit. Uneori, acest lucru funcționează și cu resturi nespălate de ciuperci care au încă spori atașați. Dar rezultatul este mai bun cu bețe de spori fabricate profesional de la magazine specializate.

citește și

  • Cele mai importante informații despre termenul de valabilitate al ciupercilor
  • De ce ciupercile cresc adesea și mulci de coajă în grădină
  • Ciuperci în pădure și grădină - creștere și particularități

Miceliul din subteran

Ciupercile comestibile pe care le colectăm pentru consum nu reprezintă de fapt întreaga ciupercă, ci mai degrabă sunt doar corpurile fructifere ale unei plante, care, ca miceliu, străbate pământul ca un sistem radicular larg ramificat. Astfel, chiar și fără răspândirea directă a sporilor, pot apărea ciuperci suplimentare la suprafață dacă există încă un miceliu intact în sol. Prin urmare, la recoltare, ciupercile nu trebuie rupte niciodată de la sol cu ​​miceliul. Cu puțin noroc, o ciupercă nouă poate crește din nou în același loc în același sezon.

Ciuperca de miere ca o ciupercă cu reproducere subterană

Un exemplu impresionant de multiplicare a ciupercilor prin miceliul subteran este ciuperca de miere. Această ciupercă, utilizată și ca ciupercă comestibilă, este foarte frecventă în unele zone ale SUA. În statul american Orgeon, o ciupercă gigantică de miere este considerată a fi cea mai mare ființă vie de pe pământ, cu dimensiuni de aproximativ 1200 de terenuri de fotbal. Rețeaua subterană a acestui uriaș aspiră substanțele nutritive și apa din conifere și formează la suprafață corpuri fructifere galben-miere.

Când colectați, gândiți-vă la multiplicarea ciupercilor

Culesele de ciuperci ar trebui să se gândească întotdeauna la viitor. Acesta este motivul pentru care ar trebui să lăsați întotdeauna suficiente ciuperci în pădure, chiar și atunci când există mai puține ciuperci, astfel încât sporii lor să își răspândească speciile. În orice caz, exemplarele mai mari de ciuperci nu mai sunt de obicei gustoase sau sunt deja putrede în interiorul tulpinilor lor.

sfaturi

Dacă ciupercile sunt introduse în învelișul de iarbă al grădinii de origine prin soluri lemnoase sau gazon, adesea doar o schimbare a condițiilor solului poate ajuta la reproducerea lor:

  • Modificarea valorii pH-ului prin adăugarea de var
  • Drenajul solului inundat
  • Aerarea solului prin scarificare

Dacă aceste ciuperci rămân necontrolate, inelele de vrăjitoare caracteristice se formează adesea rapid în sol datorită multiplicării sporilor.