Pillow Aster ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire și plantare (Aster de toamnă)

Origine și distribuție

Asterul de pernă (bot. Aster dumosus) provine inițial din America de Nord, unde planta sălbatică aparținând familiei margaretelor (Asteraceae) este încă răspândită astăzi. Cu toate acestea, speciile sălbatice nu pot fi găsite în grădinile noastre ornamentale. În schimb, se plantează în principal încrucișări între Aster dumosus și Aster novi-belgii, dintre care unele sunt atribuite asterilor cu frunze netede (Aster novi-belgii) de către botanicii britanici.

citește și

 • Asters timp de înflorire: fiecare specie la timpul său
 • Înțelept de stepă: plantare și îngrijire
 • Cât de repede și cât de mare crește un bătrân?

utilizare

Asterii de pernă pot fi folosiți în mai multe scopuri în grădină. Planta viguroasă este utilizată în primul rând pentru paturi, chenare și chenare în locuri însorite, dar perena înflorită târziu este, de asemenea, populară în grădinile stâncoase. În plus, face parte din plantarea tipică a mormintelor, deoarece formează rapid covoare dense și este excelentă pentru acoperirea atractivă a unor zone mai mari. Asterii cu perne arată deosebit de frumos în combinație cu asterii înalți de toamnă și împreună cu plante perene și ierburi, cum ar fi părul de înger (bot. Stipa tenuissima) și iarba roșie-maro (bot. Panicum virgatum).

Aspect și statură

Diferitele soiuri ale perenei viguroase ating înălțimi cuprinse între 20 și 60 de centimetri și cresc rapid, dens și compact. Asterul de pernă se răspândește peste rizomi în rogojini dense, motiv pentru care este foarte potrivit pentru ecologizarea unor zone mai mari. Se consideră că planta este foarte probabil să se reproducă, deoarece chiar și cele mai mici bucăți de rădăcini cresc din nou în plante noi. Din acest motiv, plantațiile mai mari sunt dificil de îndepărtat, deoarece noii astri de pernă pot încă să încolțească din vechea locație ani mai târziu.

frunze

Frunzele lanceolate și ascuțite ale asterilor de pernă pot avea între cinci și 15 centimetri lungime și de obicei au o margine netedă. Cu toate acestea, există și soiuri cu frunze zimțate. Frunzele sănătoase au o culoare verde închis puternică.

Perioada de înflorire și înflorire

Numele botanic al pernei aster este derivat din cuvântul latin „astrum”, care înseamnă „stea”. De fapt, au o dimensiune de aproximativ doi până la cinci centimetri foarte asemănătoare cu stelele mici: de la centrul adesea galben al florii există numeroase petale alungite, radiale, care strălucesc într-o mare varietate de nuanțe de la violet, albastru, roz, violet la alb. Florile foarte numeroase formează adesea un covor gros în perioada de înflorire a toamnei, ceea ce face ca grădina să strălucească târziu în an - majoritatea soiurilor înfloresc între august și octombrie. Cu o îngrijire bună și condiții meteorologice adecvate, florile pot fi încă admirate în noiembrie.

Toxicitate

La fel ca alte specii de aster de grădină - cu excepția crizantemelor otrăvitoare pentru animale - asterii de pernă sunt complet inofensivi atât pentru oameni, cât și pentru animale. Dimpotrivă: florile colorate sunt chiar comestibile și pot fi folosite, de exemplu, pentru a decora deserturi și salate.

Localizare și sol

Plantați pernele asters la soare cât mai plin și ferit de vânt. În principiu, plantele perene prosperă și în locuri ușoare, parțial umbrite, dar acolo dezvoltă mai puține flori și sunt mai susceptibile la boli. Solul ideal este proaspăt, dar nu umed (nu plantați niciodată perne asterate în adâncituri, deoarece aici se adună apa!), De asemenea, slab și bogat în nutrienți. Un humus până la subsol argilos-nisipos este ideal, dar trebuie să fie bine drenat. Cu toate acestea, puteți slăbi solul greu, lutos cu sol de pietriș și humus.

Prefera

Nu trebuie să cumpărați asterii de pernă ca plante gata făcute; le puteți crește singuri din semințe. Ar trebui să semănați semințele fine la începutul primăverii într-un castron umplut cu pământ sau în ghivece mici. Păstrați-le calde și ușoare la aproximativ 18-21 ° C și mențineți substratul ușor umed. Deoarece umiditatea ridicată favorizează germinarea, întindeți un film translucid sau ceva similar peste recipientul de cultivare. Semințele germinează după aproximativ două până la trei săptămâni și apoi se dezvoltă foarte repede în plante tinere puternice. Cu toate acestea, acestea trebuie așezate în pat numai după înghețurile târzii, deoarece sunt încă destul de sensibile.

Plantați perne asters corect

Pentru creșterea dorită de tip covor, ar trebui să planificați aproximativ trei până la patru plante pe metru pătrat, deoarece distanța optimă de plantare este de aproximativ 50 până la 60 de centimetri. Fie că doriți să plantați diferite culori împreună sau să creați un pat uniform colorat, depinde în totalitate de gustul dvs. În ceea ce privește data plantării, puteți planta asteri pe tot parcursul anului, cu condiția ca vremea să fie ușoară și solul să nu fie înghețat. Acest lucru este posibil, deoarece plantele perene sunt vândute în cea mai mare parte ca containere sau ghivece. Cel mai bine este să puneți plantele în pământ la sfârșitul primăverii - după sfinții de gheață - sau la începutul toamnei.

Adâncimea de plantare ar trebui să fie aproximativ aceeași cu adâncimea ghiveciului, deoarece plantele nu trebuie așezate mai adânc în solul grădinii decât au fost anterior în plantator. Îmbogățiți excavarea cu compost copt / sol de compost și acoperiți cu generozitate zona de plantare cu mulci de scoarță. Acest lucru nu numai că furnizează substanțe nutritive suplimentare prin procesul de putrezire, dar previne, de asemenea, solul să se usuce rapid în zilele uscate și / sau fierbinți. Nu uitați să udați energic perna aster după ce le-ați plantat!

Se toarnă perna aster

Asterii de pernă le plac lucrurile ușor umede, dar nu umede. Prin urmare, ar trebui să vă asigurați o aprovizionare adecvată cu apă, în special pe podele uscate și pe timp cald. Solul nu ar trebui să se usuce, dar nu trebuie să se formeze tamponarea - perenele populare nu le plac în mod deosebit. Se toarnă întotdeauna direct pe pământ, niciodată de sus și peste frunze - acest lucru promovează dezvoltarea făinării, o boală fungică tipică asterilor.

Fertilizați corect asterul pernei

Fertilizați asterii de pernă de două ori pe an cu compost copt și cu așchii de corn. (6,39 € la Amazon *) Prima dată ar trebui să le oferiți plantelor primăvara, a doua oară după înflorire. Alternativ, puteți utiliza și un îngrășământ complet pentru plantele cu flori pentru plantele de grădină; plantele în ghiveci nu pot fi oricum alimentate organic cu substanțe nutritive din cauza lipsei de microorganisme din sol.

Tăiați corect asterul pernei

Pentru ca asterii de perne să înflorească abundent pentru o lungă perioadă de timp, trebuie să le tăiați în mod regulat - plantele perene tind să îmbătrânească. Pentru aceasta, îndepărtați în mod regulat părțile moarte ale plantelor și lăstarii ofiliți și tăiați complet plantele înainte de primul îngheț. Alternativ, tăierea este posibilă și primăvara, care are avantajul unei rezistențe mai bune la iarnă: asterii de pernă care nu sunt tăiați toamna tolerează de obicei mai bine temperaturile de îngheț.

Continuați lectură

Propagati asters de perna

La fiecare doi până la trei ani ar trebui să dezgropați și să împărțiți asterii pernei. Acest lucru promovează creșterea densă și stufoasă, deoarece plantele perene dezvoltă sporadic noi lăstari doar după un timp. În caz contrar, nu trebuie să vă faceți griji prea mult pentru creșterea acestuia, deoarece Aster dumosus în sine asigură descendenți abundenți cu numeroși puieți de rădăcini. Cel mai bine este să distribuiți primăvara sau începutul toamnei. Plantele urmează apoi să fie mutate într-o nouă locație separat.

Iernarea

Practic, asterii de pernă sunt foarte duri, dar ar trebui să acoperiți în special plantele tinere, încă sensibile, cu un strat de mulci din scoarță sau cu ramuri de molid sau brad în sezonul rece. Acest lucru se aplică și exemplarelor tăiate în toamnă. Îndepărtați capacul în timp util primăvara, astfel încât plantele să poată răsări. Acum este și momentul potrivit pentru a începe fertilizarea.

Boli și dăunători

Practic, asterii de pernă sunt destul de insensibili la dăunători și boli. Cu toate acestea, în locurile umede până la umede și / sau întunecate, bolile fungice, cum ar fi făinarea și ofilirea, apar mai frecvent. Cu ambele boli, ar trebui să îndepărtați părțile infectate ale plantei și să le aruncați cu deșeurile menajere. În plus, udarea și pulverizarea cu un bulion de coadă de cal pe care l-ați pregătit personal ajută la prevenirea bolilor fungice sau la suprimarea acestora în stadiile incipiente. Dacă, pe de altă parte, populația nu mai poate fi salvată, nu ar trebui să mai plantați asterii de perne în această locație.

sfaturi

Asterii de pernă sunt, de asemenea, foarte frumoși ca florile tăiate într-o vază, mai ales într-un buchet mixt cu alte specii.

Specii și soiuri

Genul asterilor cuprinde aproximativ 150 de specii diferite, care se găsesc în principal în Europa și Asia. Asterul de pernă, cunoscut și sub numele de asterul de toamnă sau asterul de toamnă stufos, care este foarte popular în multe grădini ornamentale datorită vigoării sale și numeroaselor flori de cupă, impresionează prin varietatea sa imensă de soiuri. Puteți alege între soiurile speciei și formele hibride. Am dori să vă prezentăm câteva dintre cele mai frumoase soiuri pentru grădina de acasă.

 • „Apollo”: înălțime de creștere de până la 40 de centimetri, inițial flori albe, roz, când acestea se estompează
 • „Bomboane pentru ochi”: până la 30 de centimetri înălțime, flori violet închis, formă hibridă foarte viguroasă și persistentă
 • „Laguna albastră”: Până la 50 de centimetri înălțime, flori de un albastru violet închis, cu un centru galben
 • „Granat”: Până la 30 de centimetri înălțime, flori roz cu un centru galben
 • „Heinz Richard”: Până la 30 de centimetri înălțime, flori roz strălucitoare cu un centru galben
 • „Herbstgruß vom Bresserhof”: Până la 50 de centimetri înălțime, flori roz-albe cu un centru galben
 • „Jenny”: înălțime de creștere de până la 50 de centimetri, flori violete puternice cu un centru galben
 • „Kristina”: Flori albe de până la 30 de centimetri, cu un centru galben
 • „Mediteranean”: înălțime de creștere de până la 40 de centimetri, flori puternice de la albastru până la albastru-violet
 • „Nesthäkchen”: flori roșii carmin cu creștere redusă
 • „Kassel”: înălțime de creștere de până la 40 de centimetri, flori roșii aprinse cu un centru galben, formă hibridă foarte viguroasă și persistentă
 • „Peter Harrison”: înălțime de creștere de până la 40 de centimetri, flori roz puternice cu un centru galben
 • 'Prof. Anton Kippenberg ': înălțime de creștere până la 40 de centimetri, flori albastru-violet
 • „Safir”: înălțime de creștere de până la 40 de centimetri, flori violet-albastre cu un centru galben
 • „Pernă de zăpadă”: până la 30 de centimetri înălțime, flori albe
 • „Starlight”: Până la 40 de centimetri înălțime, flori roz-violet cu un centru galben
 • „Zwergenhimmel”: până la 40 de centimetri înălțime, flori violet deschis, cu un centru galben