Tăierea forsitiei - cele mai bune sfaturi - cu desene secționale

Tunderea garantează flori luxuriante - de aceea tăierea este atât de importantă

Cu o perioadă de înflorire între martie și mai, forsythias sunt plantele clasice cu flori de primăvară printre copacii ornamentali. Ei și-au plantat mugurii florali în vara anului precedent și i-au iernat în stare latentă. Florile galbene aurii, așteptate cu nerăbdare, se desfășoară chiar înainte de înmugurirea frunzelor verzi.

citește și

 • Când este cel mai bun moment pentru a tăia forsitia?
 • Tăierea trandafirilor convertibili - tutorial pentru tăierea potrivită
 • Cum să tăiați wisteria într-un mod exemplar - tutorial de tăiere pentru wisteria

Clopotele de aur își atașează cele mai abundente flori la lăstarii lungi de doi ani și la ramurile lor laterale anuale . Doar în zonele viticole blânde și în grădinile cu un microclimat adecvat, clopotele de aur înfloresc și pe lăstarii lungi lunari. Acest comportament de creștere are ca rezultat îmbătrânirea în decurs de 3 până la 4 ani dacă grădinarul se abține de la tăierea regulată. Pentru ca un forsythia să întâmpine primăvara cu flori galbene strălucitoare în fiecare an, lăstarii vechi și ofiliți trebuie să cedeze pentru a face loc tinerilor lăstari lungi cu ramuri laterale.

fundal

Lăstarii forsythiei

Lăstarii lungi sunt toate ramuri cu o lungime mai mare de 10 cm, iar cei sub 10 cm sunt lăstari scurți. Forsythia formează muguri de frunze de-a lungul lăstarilor lungi din prima vară (vezi Fig. 1 de mai jos), dar încă nu se ramifică și numai în cazuri excepționale primii muguri de flori. La lăstarii lungi de un an din anul următor (vezi Fig. 2 de mai jos), ramurile laterale care poartă deja primii muguri prosperă. Cel mai valoros lemn de flori sunt lăstarii scurți, care se dezvoltă din ramurile laterale anuale pe lăstarii lungi de doi ani (a se vedea figura 3 de mai jos).

Creșterea forsitiei

Ramura Forsythia

Ramificarea Forsythia

Când este cel mai bun moment?

Una dintre caracteristicile tipice ale vestitorilor galbeni ai primăverii este că au deja înmugurit în anul precedent . Drept urmare, grădinarul prudent taie arbuștii ornamentali după înflorire. Dacă foarfecele sunt folosite înainte de înflorire, majoritatea mugurilor vor fi victime, astfel încât perioada de înflorire să fie dezamăgitoare. Această alegere a datelor este conformă cu prevederile secțiunii 39, paragraful 5, Legea federală privind conservarea naturii. Se poate citi că tăierea de întreținere și conservare este permisă în timpul sezonului închis de la 1 martie la 1 octombrie.

Dacă este o tăietură conică radicală - așa cum va fi explicat în detaliu mai târziu în acest tutorial - trebuie respectate reglementările legale. Cu toate acestea, acest fapt nu pune o problemă, deoarece iarna este cea mai bună perioadă a anului din punct de vedere botanic pentru a pune un arbust îmbătrânit pe trestie.

Instrucțiuni pentru tăierea îngrijirii și întreținerii

În primii 3 până la 4 ani de stat, forsitia formează un cadru cu până la 12 lăstari de sol mai puternici, pe care se dezvoltă lăstarii lungi cu flori, cu numeroase ramuri laterale luxuriante. La sfârșitul perioadei de înflorire din al treilea an, vă recomandăm prima tăiere de îngrijire și întreținere. Începând cu acest moment, fundul mai vechi și lăstarii lungi își pierd vitalitatea, astfel încât tind să îmbătrânească. În plus, lăstarii de schele împiedică creșterea lăstarilor proaspătă, care sunt esențiali pentru creșterea lemnului proaspăt de flori. Cum să tăiați corect forsitia:

 • Tăiați tulpinile de flori moarte
 • Subțierea 2 până la 3 dintre cele mai vechi lăstari de sol, așa cum se arată în figura de mai jos
 • Fie tăiați aproape de pământ, fie scurtați la o ramură puternică, tânără
 • Tăiați toți lăstarii cascadori sau lăstarii direcționați în interiorul tufișului de la bază
 • Tăiați ramuri puternic ramificate, asemănătoare măturii, până la o lăstare lungă de un an sau doi
 • Îndepărtați cel mai slab din lăstarii lungi prea apropiați

Reducând în fiecare an unele dintre cele mai vechi lăstari cu chelie , tufa de forsythia experimentează întinerire continuă. Datorită acestei îngrijiri de tăiere, nu vă veți confrunta niciodată cu problema de a pune lemnul ornamental pe băț, deoarece este complet vechi.

sfaturi

Ca începător în tăierea profesională a forsythiei, vă întrebați cum puteți distinge ramurile în funcție de vârsta lor? Pur și simplu marcați lăstarii cu inele de diferite culori din primul an de stat. De-a lungul anilor, veți obține un ochi instruit pentru stadiul de dezvoltare al unei ramuri și puteți face fără marcaje.

Digresiune

Promovează ramificarea

O tăiere a plantelor îmbunătățește înrădăcinarea rapidă a forsitiei tinere și contribuie la ramificarea luxuriantă. Pentru a face acest lucru, tăiați toate lăstarii principali cu două treimi între noiembrie și martie. Cu această ocazie, lăstarii slabi și deteriorați sunt îndepărtați. Cu toate acestea, această măsură afectează semnificativ prima perioadă de înflorire.

Tăiați forsitia

Instrucțiuni pentru tăierea conică

Dacă tăierea unei forsitii este neglijată de mai mulți ani, arbustul înflorit se transformă într-o pădure impenetrabilă fără flori sau frunze remarcabile. Datorită toleranței excelente de tăiere a clopotelor de aur, nu trebuie să aruncați arma în bob. În loc să curățați lemnul ornamental, stimulați creșterea lăstarilor proaspeți cu o tăietură de întinerire pas cu pas. Cu cât un lemn ornamental este mai vechi și mai chel, cu atât ar trebui să fie pași intermediari. Iată cum să o faceți corect:

 • Întineriți forsitia în vârstă în etape de peste 2 sau 3 ani
 • Cel mai bun moment este întotdeauna la sfârșitul iernii înainte de înflorire într-o zi fără îngheț
 • Prima etapă: îndepărtați lăstarii de la sol, cu excepția celor mai puternice 4, care sunt tăiate la jumătate
 • Rezultat: noi lăstari lungi răsar direct de la sol
 • În mod ideal, lăstarii tineri lungi răsar și din lăstarii vechi scurtați
 • A doua etapă: scurtează cele 4 până la 8 cele mai vitale lăstari tineri la diferite înălțimi, îndepărtează toate celelalte lăstari tineri
 • Rezultat: o nouă structură de bază este formată din lăstari lungi anuali cu ramuri laterale
 • A doua sau a treia etapă: tăiați cele 4 lăstari vechi de la sol chiar deasupra discului rădăcinii, cu condiția să nu aibă lăstari noi lungi
 • Rezultat: Dezvoltarea unei coroane de arbust armonioase cu lăstari lungi și scurți de unu până la doi ani, care înfloresc pentru prima dată

Atunci când alegeți lăstarii de jos pentru a fi îndepărtați, vă rugăm să rețineți dacă mai au ramuri laterale proaspete sau nu. Dacă o ramură laterală, de unu până la doi ani, răsare dintr-o veche schelă, tăiați în acest punct și nu la sol. Dacă nu se dezvoltă noi lăstari lungi din rizom după prima etapă în cursul verii, este mai bine să înlocuiți vechea forsitie.

Așa reușește tehnica perfectă de tăiere - instrucțiuni pentru începători

Dacă scurtați lăstari lungi, slabi sau vechi pe forsitia voastră, vă rugăm să tăiați întotdeauna o distanță mică de un mugur . O distanță de 2 până la 3 milimetri garantează expulzarea rapidă și vindecarea rapidă a rănilor. Dacă tăierea se face prea aproape de punctul de vegetație, mugurele se usucă. Dacă lăsați un ciot care este prea lung, există un mare risc ca lăstarul să moară treptat în acest moment și rana să nu se închidă. Lemnul putrezit oferă germenilor patogeni o suprafață de atac perfectă.

Tunderea Forsythia

Dacă lăstarii vechi sau în exces trebuie diluați, vă rugăm să tăiați astringul. Pentru a face acest lucru, căutați o mică margelă între trunchi sau lăstare principală și lăstarea laterală care trebuie îndepărtată. Acest astring conține țesutul vital, divizibil, care nu trebuie rănit, astfel încât rana să se vindece într-un mod exemplar. Poziționați instrumentul de tăiere la un unghi ușor, astfel încât apa de ploaie să poată curge rapid. Din nou, nu trebuie să rămână niciun butuc care să provoace probleme astringului, deoarece acesta se descompune treptat.

Digresiune

Cel mai bun instrument de tăiere

A avea instrumentul potrivit este esențial atunci când vă tăiați forsitia. Echipamentul de bază include foarfece cu o singură mână pentru ramuri de până la 2 cm grosime, opțional cu funcție de bypass sau nicovală. Foarfecele de tăiere cu două mâini ar trebui să fie disponibile pentru tăierea lăstarilor de 2 până la 3,5 cm grosime. Ferăstrăul pliabil la îndemână s-a dovedit în practică să taie lăstari groși în interiorul bucșei cu un diametru mai mare de 4 cm. La tăieturile cu diametrul unei monede de 2 euro, aveți nevoie de un cuțit pentru a netezi marginile plăgii. Important: Vă rugăm să ascuțiți și să dezinfectați lamele înainte și după fiecare utilizare. Cea mai frecventă cauză a răspândirii bolilor și dăunătorilor la plantele de grădină sunt instrumentele de tăiere contaminate.

Fertilizarea optimizează rezultatul tăierii - sfat pentru tratamentul de urmărire

După tăierea de îngrijire și întreținere, forsitia nu ia o pauză lungă. Mai degrabă, copacii ornamentali încep pregătirile florale pentru festivalul de flori de anul viitor. În timpul verii, lăstarii proaspeți lungi prosperă și cel mai valoros lemn de flori răsare pe lăstarii anului precedent, cu lăstari scurți suplimentari. Până la sfârșitul verii, clopotele de aur poziționaseră toate sistemele de muguri. Pentru ca procesul de creștere să nu se oprească din cauza lipsei de nutrienți, furnizați clopotelor aurii ocupați cu un îngrășământ organic.

Răspândiți 3 litri de compost copt și 100 de grame de așchii de corn pe metru pătrat de suprafață a patului. Vă rugăm să greblați îngrășământul ușor și să turnați mai mult. Forsitia din găleată capătă un impuls vital de creștere prin adăugarea unui îngrășământ lichid în apa de irigație.

Fapte importante pe scurt - profilul secțiunii

Comportamentul specific de creștere al forsitiei dictează abordarea expertă a tăierii. Dacă aveți vreo îndoială cu privire la procesul ulterior în mijlocul lucrării de editare, amintiți-vă aceste fapte importante. Următorul profil rezumă toate aspectele esențiale pentru o tăiere exemplară a forsitiei:

 • Creștere: arbust larg, vertical, cu flori de foioase
 • Înălțimea de creștere: 200 până la 300 cm, soiurile pitice de la 100 la 150 cm
 • Rata de creștere: 20-30 cm pe an
 • Timp de înflorire: în funcție de soiul dintre martie și mai
 • Caracteristică specială: florile apar înaintea frunzelor
 • Sistem de muguri: în vara anului precedent
 • Lemn de flori: lăstari lungi de doi ani cu lăstari scurți laterali de un an
 • Excepții: în locuri ușoare de iarnă deja pe lăstari lungi anuali
 • Rezistența la iarnă: rezistentă la îngheț până la - 20 grade Celsius
 • Toleranță la tăiere: foarte bună
 • Conținut toxic: ușor toxic

Toxicitatea redusă a forsitiei se datorează diferiților alcaloizi și saponine. Acest fapt este relevant pentru grădinarii care suferă de alergii. Din motive de precauție, vă recomandăm să purtați mănuși în acest caz pentru a preveni contactul direct cu seva la tăiere.

întrebări frecvente

Tăierea forsitiei pitice - la ce să fii atent

Pentru grădina mică și căzile mari, pepinierele oferă soiuri de forsythia care rămân la o înălțime de 100 până la 150 de centimetri. Secțiunile foarte scurte de lăstari între mugurii individuali sunt caracteristice copacilor ornamentali cu creștere lentă; numite internoduri în jargonul tehnic. Această creștere are ca rezultat o ramură densă, înflorită, care nu necesită tăiere anuală de întreținere. La fiecare 2 până la 3 ani, vă recomandăm să tăiați jumătate din toate ramurile cu o treime pentru a le menține înflorite. Puteți folosi această ocazie pentru a subția lăstarii vechi sau săraci pe Astring.

Când și cum ar trebui tăiată o gard viu de forsythia?

Forsythias și-a cucerit locul printre cele mai populare plante de gard viu ca vestitori de primăvară cu flori abundente. În locații calde, protejate, lăstarii lungi de un an înfloresc, urmați de lăstarii de doi ani cu numeroase ramuri laterale. Cu o tăiere regulată de întreținere și îngrijire, așa cum este explicat în acest tutorial, puteți preveni în mod eficient chelie. Spre deosebire de tăierea unei forsitii solitare, alegeți o dată în iunie sau iulie, deoarece creșterea a trecut de zenit în acest moment și aspectul îngrijit este păstrat mai mult timp.

Când tăiați, ar trebui să vizați în mod ideal o formă trapezoidală cu o bază largă care să se învârtă spre vârful arbustului. Acest lucru asigură că lumina soarelui pătrunde în interiorul gardului viu și stimulează mugurii de acolo să crească.

Cele mai frecvente 3 greșeli la tăierea forsitiei

Forsythia, care este doar o umbră a lor, poate fi adesea găsită în grădini și parcuri ornamentale. Ca urmare a tăierii neglijate, copacii ornamentali, care odinioară erau bogați în flori, au fost transformați în frunze și desișuri fără flori. În primul rând, următoarele trei greșeli sunt responsabile pentru dilema florală. Următoarea prezentare generală listează omisiunile după nume, subliniază consecințele și oferă sfaturi pentru corectare:

eroareepisodcorecţie
Tăiați iarnaPierderea majorității mugurilor, eșec aproape complet al perioadei de înfloriretăiat imediat după sfârșitul perioadei de înflorire
nu expustufișuri cu ramuri dense de lăstari suprafațați, cheliți, puțini lăstari de flori pe zona de margine, arcuind lăstari lungi cu puține flori pe vârfurile lăstarilorÎntinerirea tăiată iarna, apoi tăiați în fiecare an cele mai vechi lăstari de pământ, subțierea regulată a lemnului mort
întinerit radical dintr-o datăfără lăstari proaspeți, forsitia moareÎntineriți un arbust îmbătrânit în 2 până la 3 etape
Youtube

sfaturi

În tutorial puteți citi că mugurii de forsythia din anul precedent. Drept urmare, copacii ornamentali sunt printre furnizorii ideali pentru crengile magice de barabara. Pe 4 decembrie, Sfânta Barbara sărbătorește ziua numelui. Acesta este termenul limită pentru tăierea ramurilor de la forsitii și pomi fructiferi cu flori de primăvară. Într-o vază plină de apă pe scaunul însorit și cald al ferestrei, ramurile sunt în plină înflorire exact la timp pentru Ajunul Crăciunului.