Tăierea fructelor kiwi - instrucțiuni cu ilustrații și videoclip

Tăierea kiwi - tipuri de tăiere și curmale

Kiwi-urile se dezvoltă sub formă de târâtoare înfășurate la stânga, cu o creștere anuală de până la 100 de centimetri. Educația strategică pe spalier este la fel de esențială pentru o recoltă bogată decât tăierea de două ori pe an . Plantele de kiwi înfloresc și rodesc în lăstari lungi anul acesta. Lăstarii lungi fructuoși răsar din lăstarii scurți de anul precedent, care la rândul lor sunt susținuți de un cadru permanent. Tabelul următor rezumă tipurile de tăieturi pe care ar trebui să le utilizați pentru a îngriji în mod corespunzător un kiwi:

citește și

 • Este fructul sau legumele kiwi?
 • Cum iernezi kiwi?
 • Cum se taie cireșul de coloană corect - tutorial cu instrucțiuni
Tipul tăiatScop / ocaziecea mai bună întâlnire
Educațieconstrucție optimă pe spalierPrimul și al doilea an primăvara și vara
Croială de varăÎmbunătățiți randamentul recoltei, promovați lemnul de fructedin anul 3 vara
Tăietură de primăvarăSubțierea lemnului vechi de fructe, reglarea creșteriidin anul 4 în primăvară

Creșterea fructului kiwi într-un mod exemplar

Plantele de kiwi depind de o structură de susținere stabilă. Un spalier din sârmă pe peretele de sud al casei necesită puțin efort. Întindeți trei fire groase orizontal la o distanță de 50 până la 80 de centimetri unul de celălalt. Atașați firul inferior la o înălțime de 80 de centimetri. O distanță de perete de 7 până la 8 centimetri s-a dovedit a fi bună. În primii doi ani, departamentul de tăiere este dedicat unei creșteri clare și productive. Cum se face corect:

Educație primul an

 • Primăvara după plantare, selectați cea mai puternică lăstare ca lăstare principală
 • Tăiați împușcătura principală cu o treime sau jumătate chiar deasupra unui mugur nedeteriorat
 • Tăiați toate lăstarii rămase la sol (dacă există) la bază
 • Lăstarii laterali de legătură crescând de la lăstarea principală pe orizontală până la spalier

În primul an vă ridicați kiwi cu un cadru de lăstari principali și lăstari laterali, pe care îi legați orizontal de firele de pe ambele părți. Tăiați tăblițele schelelor numai atunci când acestea au ajuns la capătul spalierului.

Învățământul în anul II

În al doilea an, primii lăstari laterali se formează pe ramurile principale orizontale. Acestea vor produce lăstari lungi de rodire începând cu al treilea an. Tăiați prima parte a lăstarilor de mai multe ori în timpul verii la o lungime de patru până la șase frunze. Gemul de seva rezultat aduce o contribuție valoroasă la ramificarea ulterioară cu lemn de fructe.

fundal

Lăstarii orizontali ai schelelor beneficiază de legea creșterii

Legea transportului pe partea superioară ne învață că pomii fructiferi produc lemn de fruct valoros numai atunci când lăstarii lor sunt orientați oblic spre orizontală . Lemnul de fructe de pe un kiwi este de scurtă durată și nu aparține structurii de susținere. Pentru ca aceasta să crească, ramurile principale trebuie să fie motivate să încolțească mai întâi lăstari scurți, din care cresc lăstarii lungi fructiferi. Atâta timp cât un lăstar este drept în poziție verticală, sucurile sale se străduiesc până la mugurul vârfului, care este în detrimentul ramificării. Legând ramurile laterale de conducere ale lăstarului central orizontal la dreapta și la stânga, creați baza pentru creșterea lăstarilor scurți și a fructificării lor, lăstarii lungi din acest an.

Tunderea de vară optimizează randamentul culturilor

În al treilea an de staționare, tăierea duce de la creștere la întreținere. La începutul sezonului de creștere, se formează primii lăstari de fructe, care poartă dorii muguri de flori în cele patru sau cinci axile interioare ale frunzelor. Tunderea de vară este dedicată șireturilor lungi de fructe. Iată cum să o faceți corect:

 • Scurtați lăstarii lungi la 4 frunze în spatele ultimului mugur de flori
 • În aceeași vară, rupeți manual ramurile din interfață
 • Tăiați extensiile de pe ramurile principale la 150 până la 200 de centimetri și legați-le din nou

Lăstarii tineri din acest an care încolțesc de-a lungul ramurilor orizontale ale schelelor nu se taie vara . Acestea sunt noi lăstari scurți care vor forma lemnul fructos valoros și lung în anul următor.

Tăiați kiwi

Tunderea de primăvară promovează lemnul de fructe

La tăierea primăverii, accentul este pus pe lăstari uzați, înghețați și morți. O tăiere curajoasă asigură ordinea și deschide calea lăstarilor proaspeți lungi, care vor înflori și vor da roade anul acesta. Cum să faci o tăiere exemplară de primăvară pe kiwi:

 • Tăiați tulpinile goale înapoi la tulpini scurte de 5 cm
 • Tăiați crenguțele înghețate din nou în lemn solid
 • Taie lemnul mort pe astring
 • Reduceți creșterea de anul trecut pe lăstarii schelelor și legați-le din nou
 • Subțiați ramurile care cresc prea dens, astfel încât viitoarele frunzele de fructe să nu fie umbrite vara
 • Nu tăiați lăstarii scurți anteriori

Așa cum ilustrează ilustrația de mai jos, nu tăiați complet lemnul abrazat. Sarcina conurilor scurte este să se ramifice din ochii adormiți și în acest fel să formeze noi lăstari scurți.

Kiwi redus

Digresiune

Lăstari scurți cu călcâiul lui Ahile - protecția împotriva înghețurilor târzii este cheia

Lemnul de fructe din acest an pe un kiwi provine din lăstarii scurți din anul precedent. Acest lucru face ca lăstarii scurți să fie susceptibili la înghețuri târzii în aprilie și mai. În caz de urgență, fie nu apar germeni lungi fructiferi, fie cresc lăstari lungi fără flori. Toate eforturile pentru a asigura tăierea competentă sunt apoi risipite - cel puțin pentru recolta din acest an. Fii cu ochii pe prognoza meteo. Dacă meteorologii anunță temperaturi nocturne sub punctul de îngheț, acoperiți planta kiwi cu o lână. Acest lucru protejează lăstarii scurți valoroși cu mugurii de degerături.

întrebări frecvente

Plantele de kiwi sunt autofertile?

Majoritatea soiurilor de kiwi prosperă ca plante dioice. Mai exact, aceasta înseamnă că florile masculine sau feminine se vor forma pe plante separate. O femelă de kiwi poate fructifica numai dacă florile sale sunt fertilizate de polenul masculin. Rasele mai noi sunt autofertile, precum binecunoscutele soiuri de kiwi „Solo” sau „Jenny”, deoarece au flori masculine și feminine. Randamentul este, desigur, semnificativ mai mare dacă o altă plantă masculină se află în imediata apropiere.

Anul trecut am plantat o varietate de kiwi auto-fructificatoare care a dat deja roade în anul plantării. Cu un diametru de 2,5 centimetri, boabele sunt foarte mici. Ce pot face pentru a face fructele mai mari?

Pentru ca o plantă de kiwi să poarte fructe mari, aceasta depinde de o locație însorită și caldă și de o creștere slabă, aerisită, inundată de lumină. Tundeți târâtorul primăvara și vara pentru a încuraja creșterea lemnului. În plus, vă recomandăm o aprovizionare cu nutrienți organici cu compost și șlefuit de corn (6,39 EUR la Amazon *) în pat sau îngrășământ lichid cu boabe în găleată din aprilie până în iulie. La sfârșitul lunii iulie, administrarea de îngrășăminte se termină cu un îngrășământ de toamnă accentuat de potasiu, cum ar fi magneziu sau potasiu de potasiu

Fructul meu kiwi se află într-o locație mai puțin ideală de doi ani. Pot să transplantăm kiwi în octombrie acum?

Plantele de kiwi sunt originare din Asia și nu se pot baza pe avantajul acasă al pomilor fructiferi din Europa Centrală. Prin urmare, este recomandabil să așteptați până în primăvara viitoare înainte de a vă muta într-o altă locație. Planta este suficient de înrădăcinată în locația actuală pentru a supraviețui iernii. Apoi, puteți transplanta kiwi în martie sau aprilie. Reducerea la jumătate facilitează creșterea.

Pot cultiva un kiwi pe arcul de trandafir?

Este foarte posibil. Este important să rețineți o locație însorită, caldă și adăpostită. Ghidați șirurile de-a lungul arcului de trandafir și legați în mod regulat creșterea.

Kiwi-ul nostru „Jenny” are 5 ani și a înflorit abundent pentru prima dată în acest an. Din păcate planta a aruncat toate florile? De ce este asta?

Cele mai frecvente cauze ale vărsării florilor sunt înghețul târziu, seceta și lipsa potasiului. Furnizați kiwi cu îngrășăminte speciale a căror formulare NPK indică un conținut ridicat de fosfor și potasiu, cum ar fi îngrășământul cu fructe de pădure organice Terrasan cu NPK 7 + 8 + 12. Vă rugăm să vă asigurați că umiditatea solului este uniformă. Pământul se usucă mult mai repede în găleată decât în ​​pat. Dacă meteorologii anunță înghețuri întârziate în luna mai, protejați-vă kiwi cu o lână.

Cele mai frecvente 3 greșeli

Reducerea la un moment nepotrivit sau renunțarea la creșterea copilului aruncă kiwi-ul tău de pe pistele bătute. După bombele cu vitamine suculente, veți fi degeaba în căutarea unor eșecuri flagrante în îngrijirea tăieturii. Următorul tabel listează cele mai frecvente trei erori de tăiere, descrie tiparele tipice de avarie și oferă sfaturi privind prevenirea:

Erori de tăiereDeterioraprevenirea
fără tăiere părinteascăcreștere sălbatică, puțin lemn orizontal de fructeeducă pe spalier în primii doi ani
nu tăiată varafrunzele de fructe se desprind, umbrele sunt aruncate pe fructevara scurtează lăstarii de fructe la 6 frunze în urma ultimului kiwi
prea mult tăiat primăvarapuțini lăstari lungi, randament scăzut de fructesubțierea primăverii și tăierea șireturilor de fructe uzate - nimic mai mult
Youtube

sfaturi

Plantele de kiwi au aversiune față de var. Nu este suficient să acordați atenție valorii pH-ului ușor acidă a solului sau substratului așternut. Dacă pentru udare se folosește apă dură de la robinet, se acumulează var în sol și planta se îmbolnăvește. Folosiți apă de ploaie filtrată sau apă de la robinet veche în primul rând atunci când udați kiwi.