Lămâi - este rezistent?

Soiurile clasice de lămâie nu sunt rezistente

Soiurile clasice de lămâie din genul Citrus limon nu sunt rezistente în latitudinile noastre și ar trebui să fie iernate în funcție de nevoile lor. Pericolul nu este doar faptul că arborele ar putea îngheța până la moarte din cauza înghețului posibil. Vremea este în general prea umedă și, de asemenea, prea întunecată. Lămâile iernează în mod ideal la o temperatură medie de aproximativ 10 ° C și mult mai multă lumină decât le poate da soarele de iarnă.

citește și

  • Poate o lămâie să tolereze înghețul?
  • Polenizarea lămâiului nu este necesară
  • Altoirea unui lămâi a fost ușoară

Soiuri de lămâie rezistente

Cu toate acestea, există o cale de ieșire - atâta timp cât nu apreciați fructele comestibile sau gustoase. Lămâia amară, care provine din centrul și nordul Chinei și este cunoscută și sub numele de portocală cu trei frunze (Citrus trifoliata sau Poncirus trifoliata), este singurul tip de citrice care aruncă copaci de foioase în timpul iernii și este rezistent la îngheț până la temperaturi de - 25 ° C. Acest tufiș frumos, care crește până la trei metri înălțime, poate fi plantat în grădină fără ezitare. Lămâia amară este adesea utilizată ca bază de altoire, ceea ce face la rândul său planta altoită mai insensibilă la frig și umiditate. Cu toate acestea, fructele lor galben-portocalii, păroase, nu sunt comestibile datorită substanțelor amare pe care le conțin.

Alte soiuri de citrice rezistente

Crucile sau hibrizii lămâii amare descrise sunt adesea rezistente la iarnă, dar numai până la temperaturi cuprinse între minus opt și minus doisprezece ° C. Acestea sunt hibrizi de lămâie portocalie și amară (citrange), mandarină și lămâie amară (citrandarine), precum și așa-numitele papede (ichang). Fructele acestor copaci au însă o aromă mai mult sau mai puțin acrișoară. Practic: cu cât soiul de citrice este mai greu, cu atât fructul este mai puțin gustos.

Ichang lămâie

Lămâia Ichang este un hibrid foarte vechi, chinezesc de Citrus ichangernsis și Citrus maxima. Planta este rezistentă la îngheț până la minus 10 ° C. Formează un tufiș larg cu frunze și lăstari mari, căzuți și flori mari, albe. Fructul său seamănă cu o lămâie groasă, cu o piele groasă și moale. Pulpa are o aromă acră de pomelo cu substanțe ușoare amare ale grapefruitului.

Sfaturi și trucuri

Hibridul japonez Yuzu, vechi de milenii, este, de asemenea, rezistent la îngheț la o temperatură de minus 12 ° C. Este o încrucișare între Ichang și mandarină, care produce fructe asemănătoare clementinei. Mandarina Satsuma este, de asemenea, destul de rezistentă.