Astilbe ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire și plantare (Prachtspiere)

Sfaturi de îngrijire

Dacă splendidul gâscă găsește o locație parțial umbrită cu sol proaspăt, umed, hrănitor și ușor acid, jumătate din drumul către creșterea vitală este deja făcut. Acesta este modul în care programul de întreținere rulează în mod regulat:

 • Păstrați solul în permanență umed cu apă fără var
 • Aplicați îngrășământ organic la fiecare 3-4 săptămâni din aprilie până în august sau aplicați îngrășământ cu eliberare lentă în aprilie și iunie
 • Tăiați aproape de sol fie toamna, fie primăvara devreme

citește și

 • Când înflorește astilbe?
 • Ce locație este potrivită pentru astilbe?
 • Este astilbe rezistent?

Dacă astilbe prosperă în pat, protecția pentru iarnă sub forma unui strat de frunze, paie sau tufă este recomandată numai în anul de plantare. Gălețele, pe de altă parte, sunt înfășurate cu folie cu bule și așezate pe lemn în fiecare an.

Continuați lectură

Care locație este potrivită?

O privire asupra gamei sale naturale ne arată că splendidul sparr se simte extrem de confortabil în protecția parțial umbrită a copacilor puternici de foioase și conifere. Perena luxuriantă tolerează locații însorite, cu condiția ca solul să fie bine umed și totuși fără ape. Așezați astilbe în tufuri de-a lungul marginii pădurii, pe marginea unui iaz sau de-a lungul unui pârâu, unde perena este scutită de soarele aprins al prânzului.

Continuați lectură

De ce sol are nevoie planta?

Splendida spargă își dovedește întotdeauna reputația ca prim exemplu de umbră perenă atunci când acest tip de sol îi este disponibil:

 • Bogat în nutrienți și humic
 • De la proaspăt până la umed, fără riscul de îmbătrânire
 • Bine drenat, de preferință argilos, fără o proporție mare de nisip
 • PH neutru până la ușor acid de la 5,5 la 6,0

Ca substrat în oală, recomandăm sol de ghiveci pe bază de compost de înaltă calitate, cu conținut redus sau deloc de turbă. Adăugarea unei mână de perlit (32,90 € pe Amazon *) sau granulat de lavă (13,76 € pe Amazon *) îmbunătățește permeabilitatea și previne compactarea.

Când este timpul de înflorire?

Soiul selectat definește timpul de înflorire al unei sulițe splendide. Specii populare, cum ar fi Astilbe japonica și soiurile sale derivate, înfloresc din iunie până în iulie. Preferatele publice, cum ar fi delicata Astilbe chinensis, prezintă paniculele colorate de flori din august până în septembrie. Grupul deosebit de valoros de hibrizi Arendsii face același lucru și uneori durează până în octombrie pe vreme blândă.

Continuați lectură

Tăiați astilbe corect

Dacă tăiați planta perenă aproape de sol în toamnă după înflorire, această măsură vă salvează efortul de formare a semințelor. În acest moment, totuși, nu trebuie să menționăm cât de decorative sunt capetele de semințe ale unui splendid sparg în grădina timpurie de iarnă. Dacă nu doriți să ratați această sărbătoare pentru ochi, tăierea are loc doar la sfârșitul iernii.

Se toarnă astilbe

Prioritatea maximă pentru un echilibru hidric perfect reglat este să nu lăsați în orice moment să se usuce mingea rădăcinii unui splendid sparg. Prin urmare, ar trebui să verificați zilnic conținutul de umiditate al solului cu un test pentru degetul mare, în special în perioada de înflorire de vară. Dacă substratul se simte uscat la suprafață, acesta este turnat. Puneți apă de ploaie moale sau apă de la robinet decalcificată direct pe discul rădăcinii. Bombardarea țintită cu furtunul de grădină va resenta frumusețea florilor.

Fertilizați astilbe în mod corespunzător

Necesarul nutrițional al unui splendid sparg nu este în niciun caz inferior cerinței ridicate de apă. Pentru ca planta perenă să poată produce flori și frunze opulente, nu trebuie să rămână fără energie. Așadar, fertilizați astilbe la fiecare 3-4 săptămâni din mai până în august organic cu compost, bărbierit de corn (6,39 € la Amazon *) sau gunoi de grajd. Alternativ, puteți administra un îngrășământ cu eliberare lentă la sfârșitul lunii aprilie / începutul lunii mai, care - în funcție de preparatul ales - este reîmprospătat din nou în iulie.

Iernarea

Un sparger de splendoare pentru adulți este complet rezistent, astfel încât nu sunt necesare precauții speciale pentru o iernare sănătoasă. Indiferent de acest lucru, recomandăm o protecție ușoară pentru iarnă în anul plantării, deoarece un tânăr astilbe trebuie să lucreze din greu pentru a se îngheța. Prin urmare, acoperiți planta cu frunze, paie, crenguțe de conifere sau lână de grădină înainte de primul îngheț. În găleată, mingea de rădăcină este, de asemenea, pusă în pericol în anii următori datorită locației sale expuse. Ca măsură de precauție, înfășurați vasul în folie cu bule. Pentru a preveni frigul să-și croiască locul în rădăcina de jos, glisați un bloc de lemn dedesubt. Substratului i se oferă un strat de frunze de toamnă sau praf de turbă.

Propagați astilbe

Pentru ambițiosul grădinar, este o chestiune de onoare să efectueze pe cont propriu propagarea plantelor perene. În acest sens, Prachtspiere este plăcut de simplă. Pentru a crește mai multe exemplare, dezgropați rădăcina toamna sau primăvara și așezați-o pe o suprafață stabilă. Utilizați un cuțit proaspăt ascuțit sau pică pentru a tăia rizomul puternic în două sau mai multe segmente. În noua locație, plantați piesa rădăcină menținând în același timp adâncimea de plantare anterioară. Atâta timp cât o secțiune are cel puțin 2 ochi, se transformă rapid într-o plantă vitală tânără.

Cum transplantez corect?

Cel târziu, când un splendid sparg devine chel din interior, nu mai puteți evita transplantul. Pentru a face acest lucru, dezgropați rădăcina primăvara sau toamna. Utilizați un cuțit ascuțit și dezinfectat pentru a tăia părțile chele. Segmentele rămase vor fi plantate la fel de adânc ca înainte, fie în locația anterioară, fie în noua locație.

Este astilbe otrăvitor?

Splendida spargă nu este doar o sărbătoare pentru ochi pentru tineri și bătrâni, ci oferă și bondari, albine și fluturi cu o masă bogată în polen și nectar. În planul de plantare pentru grădina familiei și regatul verde natural, astilbe și-a câștigat un loc obișnuit. Acest lucru este cu atât mai adevărat cu cât nu există substanțe toxice în părțile lor de plante.

Continuați lectură

Frunze galbene

Dacă frunzele unui splendid sparg se îngălbenesc, este de obicei o reacție la apă prea dură. Dacă varul se acumulează în sol, aceasta previne absorbția substanțelor nutritive importante. Rezultatul este cloroza frunzelor, care se manifestă prin frunze galbene. Comutați imediat alimentarea cu apă la apa de ploaie colectată, apă de la robinet decalcificată sau apă de iaz.

Soiuri frumoase

 • Voal de mireasă: turle splendide de calitate premium, cu tufișuri de flori albe și un obicei strâns vertical până la 100 cm
 • Fanal: Impresionează cu un aspect dramatic datorită paniculelor de flori roșii-sânge de deasupra frunzișului verde, strălucitor; 60-70 cm
 • Roz Astar: Magnific soi pitic care își desfășoară festivalul de flori roz în cadă și în grădina mică; 25-30 cm
 • White Gloria: turle splendide fermecătoare, ideale pentru locații parțial umbrite până la umbroase; frumoase vase de bijuterii; 60-80 cm
 • Somon Younique: frumusețea nobilă se înscrie cu flori de culoare somon deasupra frunzelor strălucitoare; 40-50 cm