Căpșuni sălbatice - plantați-le și îngrijiți-le corect

Cultivarea în spatele sticlei

Când nu mai doriți să căutați căpșuni sălbatice de-a lungul marginilor pădurii și în poieni, plantați fructele delicioase în propria grădină sau pe balcon. Cel mai bun moment pentru semănat începe la sfârșitul lunii februarie și se extinde până la jumătatea lunii martie. Cum se manipulează cultivarea în interior:

 • Înmuiați semințele în apă cu 4-6 ore în avans
 • Umpleți nisipul de turbă, fibrele de nucă de cocos sau compostul comercial pentru semințe într-o tavă pentru semințe
 • Imprastiați semințele, sitati subțire și umeziți cu apă din sticla de pulverizare
 • Se acoperă cu folie sau se pune în seră la 18-20 grade Celsius

citește și

 • Plantarea căpșunilor sălbatice - cum se face bine
 • Cum să ai grijă de căpșuni sălbatice
 • În ce locație prosperă căpșunile sălbatice?

Straturile germinale apar în 3 săptămâni. Capacul este acum ventilat mai frecvent până când cade complet. Locația ar trebui să fie acum ușoară, dar nu plină de soare, și puțin mai rece, astfel încât răsadurile să nu moară. Tinerii sunt intepati cu 3-4 frunze în ghivece individuale, unde trebuie tinuti constant umezi pana cand sunt plantati.

Alegeți locația și pregătiți-vă cu atenție

Spre deosebire de căpșunile cultivate sensibile, căpșunile sălbatice oferă mai multă flexibilitate în ceea ce privește locația. După cum dovedesc plantele robuste din sălbăticie, ele prosperă excelent chiar și în condiții de lumină mai puțin optime. Căpșunile locale își ating optimul în următoarele condiții:

 • de la soare până la locații parțial umbrite
 • creștere ușoară, de asemenea, ca subplantare de arbuști și copaci
 • sol bogat în nutrienți, bogat în humus, proaspăt-umed
 • Solul de ghiveci pe bază de compost disponibil comercial servește ca substrat în cutia de flori sau cadă

Solul este slăbit adânc, astfel încât plantele tinere pe care le-ai crescut singur sau le-ai cumpărat gata să se înrădăcineze vesel. Buruienile, rădăcinile și pietrele trebuie să cedeze complet. În mod ideal, ar trebui să curățați excavarea cu o sită. Apoi îmbogățiți solul cu compost, gunoi de grajd stabil, gunoi de grajd cal sau un îngrășământ special din boabe.

Când este timpul de plantare a căpșunilor sălbatice?

Puteți alege între două date de plantare, fiecare cu avantajele sale. Căpșunile sălbatice plantate în iulie vor da primele fructe încă din luna mai a anului viitor. În condiții meteorologice bune, plantele tinere plantate în martie sau aprilie poartă prima recoltă de fructe în același an.

Instrucțiuni pentru plantarea profesională

Acordați podelei îngrijite câteva zile să se așeze. Apoi, puteți începe să plantați fără a lucra din nou intensiv.

 • Puneți planta tânără în ghiveci în apă timp de 30 de minute
 • Între timp săpați găuri cu volumul de două ori mai mare decât cel al rădăcinii
 • o distanță de plantare de 20 de centimetri este considerată suficientă sau 25 de plante pe metru pătrat
 • Puneți plantele înmuiate, puneți-le în sol și apă cu generozitate
 • mugurul inimii trebuie să stea deasupra suprafeței

În cutia de oală sau balcon, creați mai întâi un canal de scurgere peste deschiderile podelei, astfel încât să nu apară apariția apei. Materialele anorganice adecvate sunt bucăți de ghiveci zdrobite, pietricele, sâmburii (44,95 EUR la Amazon *) sau perlit. (32,90 € la Amazon *) Apoi completați substratul până la jumătate, apăsați o depresiune și plantați căpșunile sălbatice.

Mențineți corect încă de la început

Dacă plantarea în grădină și pe balcon a avut succes, căpșunile dvs. sălbatice vor prezenta o floare albă încântătoare în luna mai. Pentru ca procesul de creștere să ducă la recolta dorită a fructelor dulci cu zahăr, sunt importante următoarele aspecte ale îngrijirii:

 • udati regulat, astfel incat substratul sa se usuce
 • Înainte de înflorire, fertilizați cu compost sau îngrășământ lichid
 • Îndepărtați primele flori după plantare pentru a crește randamentul
 • Mulci cu paie sau scoarță de la începutul formării fructelor

Dacă ați făcut totul corect, veți recolta nenumărate căpșuni roșii mici cu o aromă minunată pe tot parcursul verii până la primul îngheț. Amintiți-vă că nici căpșunile sălbatice nu se coc. Alegeți doar fructe complet colorate. Exemplarele cu margine verde și albă nu sunt recoltate.

Cum se pregătesc căpșuni sălbatice pentru iarnă

Căpșunile sălbatice sunt rezistente și, prin urmare, pot fi cultivate timp de câțiva ani fără probleme. Pentru ca plantele să prospere la fel de sârguincios în sezonul următor, li se mai oferă un ciclu de îngrijire după recoltare. Înainte ca mugurii pentru anul următor să fie plantați toamna, tăiați plantele. Mugurul cardiac nu este afectat de această măsură.

După tăiere, căpșunile sălbatice sunt fertilizate cu compost sau cu un preparat organic sau mineral alternativ. Protecția de iarnă nu este necesară în pat. Exemplarele din jardiniere sunt așezate pe un bloc de lemn în fața peretelui casei. Acoperită cu folie cu bule sau lână de grădină, zona rădăcinii este protejată de îngheț.

Sfaturi și trucuri

Căpșuna sălbatică răspândește cu sârguință un număr mare de dealuri. Dacă opriți această dorință de răspândire prin tăiere, frunzele delicate sunt mult prea bune pentru a le arunca pe compost. Opărite cu apă clocotită, fac un ceai revigorant și în același timp foarte aromat.