Hortensii - se simt cel mai confortabil în acest sol

Cereri privind calitatea solului

Hortensia preferă un sol bogat în nutrienți, adânc, bogat în humus și acid. Majoritatea soiurilor tolerează un conținut scăzut de var. Pentru ca plantele să prospere chiar de la început, este important să pregătiți suprafața în consecință.

citește și

  • Ce sol preferă hortensia
  • Cultivați hortensia ca tulpină standard
  • Creșterea hortensiei: cât de mare și largă este hortensia?

Sol de hortensie, un sol foarte special

Cel mai simplu mod de a crea condițiile optime este să plantați în sol special de hortensie. Acest substrat are o valoare a pH-ului de la 4 la 4,5 și este îmbogățit cu toate oligoelementele de care hortensia are nevoie pentru a crește. Alternativ, puteți utiliza solul de rododendron, care are aproximativ aceeași compoziție.

Amestecați singur solul

Dacă doriți să creați o frontieră întreagă cu plantele cu flori atractive, aveți nevoie de o cantitate relativ mare de substrat scump. În schimb, amestecați singur solul de hortensie. Acest lucru are și avantajul că puteți potrivi în mod optim substratul cu culoarea florii.

Acidificați solurile

Dacă valoarea pH-ului solului este cu mult peste 5, ar trebui să adăugați agenți acidifianți în hortensiile cu înflorire albastră și roz. Nisipul sau turbă scade rapid valoarea pH-ului, deși din motive ecologice ar trebui să utilizați turbă numai în cazuri excepționale. În schimb, amestecați frunzele putrezite, lemnul tocat sau tescovina de struguri. Umeziți substratul și așteptați o săptămână înainte de a măsura din nou pH-ul. Dacă acest lucru este încă prea mare, amestecați puțin mai mult din agentul acidifiant.

Hortensiile albastre, care se dezvoltă în acest sol acid, au nevoie și de albastru hortensie de două ori pe an.

Mutați solurile acide în domeniul alcalin

Hortensiile de culoare roșie și roz își păstrează culoarea strălucitoare a florilor numai în soluri alcaline cu o valoare a pH-ului de cel puțin 7. Dacă această valoare nu este atinsă, florile devin treptat roz.

Dacă solul este lăsat, adânc și capabil să stocheze suficientă apă, este suficient să se calceze substratul acid la intervale regulate. Deoarece hortensiile prezintă adesea o lipsă de fier în solurile alcaline, ar trebui să utilizați un îngrășământ care conține acest oligoelement.

Sfaturi și trucuri

Pentru a putea evalua dacă aveți nevoie de sol special, este recomandabil să efectuați mai întâi o analiză a solului. Benzi de testare sunt disponibile de la comercianții cu amănuntul specializați. Alternativ, puteți avea o analiză a solului bine fundamentată efectuată de un laborator, care oferă, de asemenea, informații despre oligoelementele prezente în sol.