Ciulin de minge ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire și plantare (Echinops)

Plantați ciulinul corect

Echinopsul își produce întotdeauna aspectul concis dacă sunt luate în considerare puținele cerințe în timpul plantării. Alegeți o locație plină de soare în care creați gropi de plantare spațioase în solul destul de sărac, marginal umed, la o distanță de 60 până la 90 cm. Aici nu se adaugă îngrășăminte, deoarece un exces de nutrienți afectează stabilitatea. Scoateți plantele tinere pentru a le introduce în solul liber, care ajunge maxim la perechea inferioară de frunze. Este un avantaj să folosiți acum o tijă de susținere pentru a proteja ciulinul sferic de vânt. Un suport post implementat ar putea deteriora rizomul.

citește și

 • Îngrijirea ciulinului globului
 • Ce locație preferă ciulinul globului?
 • Semănați-vă singuri ciulini

Sfaturi de îngrijire

Programul de îngrijire necomplicat nu prezintă provocări semnificative pentru grădinarul cu experiență. Am rezumat toate măsurile fundamentale pentru dvs. mai jos:

 • Apa echinops cu precauție pentru a evita apariția apei și putrezirea
 • Limitați aportul de nutrienți la fertilizarea inițială unică în primăvară
 • Curățați constant florile ofilite pentru a motiva planta perenă să reînflorească
 • Reduceți tocmai deasupra solului toamna sau primăvara

Protecția de iarnă este recomandată în primii ani de așteptare, până când ciulinele sferice sunt bine stabilite. Pentru a face acest lucru, strângeți discul rădăcinii cu frunze și ace, care în același timp mențin umezeala iernii departe de rizom.

Continuați lectură

Care locație este potrivită?

Echinops arată o prezență florală în grădină oriunde este soare, uscat și cald. Cu cât locația este mai protejată, cu atât stabilitatea este mai sigură. Silueta lor stufoasă câștigă întotdeauna carismă atunci când solul corespunde unui sol bun de grădină.

Continuați lectură

Distanța corectă de plantare

Forța florală a unui ciulin sferic depinde nu în ultimul rând de o distanță adecvată de plantare. Specimenele individuale nu trebuie aranjate într-un mod strâns ambalat sau la distanță mare. Soiurile compacte cu o înălțime de 50-80 cm sunt plasate în mod ideal la o distanță de 60 cm, în timp ce Echinops mai mari cu o înălțime de 80-100 cm sunt plasate la o distanță de 70 cm. Aranjați giganții din interiorul genului la o distanță de 90 cm de vecinii lor.

De ce sol are nevoie planta?

În timp ce Echinops nu fac compromisuri cu privire la cerința lor pentru o locație însorită și caldă, se dovedesc a fi toleranți față de natura solului. Atâta timp cât pământul este în mare măsură egal cu solul normal de grădină, rizomii puternici se răspândesc aglomerat.

Care este cel mai bun moment pentru plantare?

Plantarea de primăvară are sens pentru Echinops, deoarece plantele perene își dezvoltă rezistența completă la iarnă numai de-a lungul anilor. Fereastra de timp pentru plantare se deschide de la mijlocul / sfârșitul lunii aprilie, imediat ce solul s-a dezghețat complet și nu mai sunt de așteptat înghețuri.

Când este timpul de înflorire?

Numele său botanic Echinops este alcătuit din „echinus” pentru arici și „opsis” pentru aspect, deoarece bilele de flori ale unui ciulin sferic seamănă de fapt cu un arici îndoit de la distanță. Perioada de înflorire se extinde din iulie până în septembrie, florile tubulare mici deschizându-se treptat de jos în sus de-a lungul bilei de până la 6 cm. Dacă tăiați în mod constant capetele de flori ofilite, această măsură promovează abundența florilor și prelungește timpul de înflorire.

Tăiați ciulinul cu bile corect

Dacă tăiați în mod regulat tot ce s-a ofilit și ofilit, ciulinul sferic își va păstra aspectul îngrijit. În același timp, atrageți mai multe flori pentru o perioadă de înflorire nesfârșită. Grădinarii conștienți de mediul înconjurător taie spatele perene aproape de pământ în primăvară, astfel încât părțile plantelor care s-au mutat să poată servi drept refugiu pentru insectele care iernează.

Se toarnă ciulin de bilă

În ciuda foamei lor pronunțate de soare, Echinops cere rareori apă suplimentară pentru irigații. În condiții meteorologice normale, ciulinele sferice magnifice sunt mulțumite de cantitatea de ploaie. Dacă perena este prea umedă, reacționează cu putregaiul rădăcinii. Prin urmare, ar trebui să apă numai în timpul secetei de vară.

Fertilizați ciulinul cu bile în mod corespunzător

Echinops preferă fertilizarea organică primăvara. Îngrășământul complet accentuat cu azot este mai puțin adecvat, deoarece promovează creșterea frunzelor, astfel încât bilele de flori să rămână în urmă. Plantele perene sunt mult mai bine deservite de granulat de guano sau compost, optimizat cu o mână de făină de rocă. (14,95 EUR la Amazon *) Puteți să-l lăsați cu această doză unică de îngrășământ.

Dăunători

Din fericire, melcii oferă Echinops o dana largă. Cu toate acestea, acest fapt nu dă totul clar cu privire la dăunători, deoarece afidele nu sunt descurajate de bilele de flori cu aspect spiky. De îndată ce descoperi dăunătorii pe și sub frunze, intră în joc soluția clasică de săpun moale. Adăugați 1 lingură de săpun lichid pur și alcool la 1 litru de apă. Acest amestec este pulverizat pe ciulinul sferic asediat la fiecare 2-3 zile până când dăunătorii decolează.

Iernarea

Plantele perene în mare măsură rezistente primesc o protecție ușoară în primii ani din motive de precauție. Acoperiți zona de plantare cu frunze, compost sau ramuri de conifere. În cel mai bun caz, lăsați părțile rămase ale plantei ca un strat natural de iarnă peste rizom până la primăvară.

Propagați ciulinul cu bile

Reproducerea Echinops reușește în moduri diferite, ceea ce impune cerințe diferite experienței dvs. horticole. Următoarele 3 metode s-au dovedit în grădina hobby-urilor:

 • Diviziunea rizomului în primăvară
 • Îndepărtarea butașilor de rădăcină în martie pentru a le permite să prindă rădăcini în oală
 • Semănați semințe în spatele paharului din februarie

Cea mai mare provocare pentru abilitățile dvs. horticole și răbdarea dvs. este însămânțarea. Semințele sunt germeni reci care trebuie să treacă printr-o stratificare pentru a fi puse în starea de germinare. Puteți aștepta cu nerăbdare primele flori sferice după 3 până la 4 ani.

Cum transplantez corect?

Cu ciulinele de bilă, plantele perene cu viață foarte lungă se mută în tărâmul tău verde, care preferă să rămână netulburat. Cu toate acestea, după 10 până la 15 ani, este timpul să întineri Echinops cu o acțiune de transplant. Dezgropați portaltoiul în martie / aprilie sau august / septembrie. Apoi împărțiți rizomul în două sau mai multe bucăți, fiecare cu cel puțin 2 muguri. Acum este un moment bun pentru a îndepărta șuvițele rădăcinoase putrede și cascadate și a tăia zonele de îmbătrânire. Apoi plantați segmentele de rizom lucrate în așa fel încât să păstreze adâncimea de plantare anterioară.

Soiuri frumoase

 • Glob albastru: ciulin sferic puternic, ale cărui flori albastre nu se desfășoară până în august; Înălțimea de creștere 100-150 cm
 • Veitch's Blue: Echinops abundent și compact cu flori albastre de oțel din iulie până în septembrie; Înălțime 50-80 cm
 • Arctic Glow: O varietate cu flori mari, ale cărei bile de flori albe pure se dezvoltă peste frunzișul verde-argintiu; Înălțime 80-100 cm
 • Taplow Blue: Hibridul captivează cu bile de flori într-un albastru intens până în toamnă; Înălțimea de creștere 100-120 cm