Cartofi încolțiți - cartofi de semințe pre-încolțiți

beneficii

Avantaj 1: Cu cartofii pre-încolțiți, se pot obține randamente mai mari.

citește și

  • Așa funcționează la însămânțarea cartofilor în grădină
  • Cartofi pe balcoane - așa funcționează cu cultivarea cartofilor
  • Pas cu pas la însămânțarea cartofilor în grădină

Avantaj 2: Pre-germinarea face ca cartoful să fie gata mai repede. După însămânțare, cartoful poate începe să încolțească imediat, ceea ce îi conferă un avantaj de creștere de aproximativ două săptămâni.

Tuberculii pre-germinați continuă să încolțească chiar și în soluri mai reci, în timp ce cartofii ne-germinați au nevoie de sol cald pentru a-și dezvolta germenii.

Avantajul 3: Plumbul de creștere face tuberculii mai puțin sensibili la boli. Învelișul lor se va fixa mai repede și îl va face mai greu pentru intruși, cum ar fi viermi sârmă și ciuperci. Dacă se instalează boala târzie, tuberculii sunt mai robusti, iar unii dintre ei sunt deja gata de recoltare.

Ce cartofi sunt potriviți pentru pre-germinare?

  • Seminte de cartofi din comert
  • Seminte de cartofi din recolta anului precedent
  • dacă se vor folosi cartofi de masă, utilizați numai tuberculi sănătoși netratați
  • Cartofii de sămânță trebuie să fie întotdeauna intacti

Depozitați corect până la pre-germinare

Cartofii de sămânță, inclusiv cei care au fost cumpărați, trebuie păstrați în întuneric, astfel încât să nu încolțească prematur. Depozitați cartofii de semințe din propria recoltă într-un loc uscat, întunecat și răcoros până la începutul primăverii, de preferință la temperaturi cuprinse între 4 și 8 grade Celsius.

Așa funcționează pre-germinarea

Începeți să trageți înainte cu aproximativ 4 săptămâni înainte de însămânțare. Puteți conduce cartofi noi din februarie, soiuri medii-timpurii și târzii din martie.

Așezați cartofii unul lângă altul într-o cutie cu fructe și le așezați într-un loc ușor și uscat, cu temperaturi de 10 până la 14 grade Celsius. Cartofii ar trebui să dezvolte lăstari ferm de aproximativ 1 cm lungime, 4 până la 6 sunt suficiente.

Dacă doriți, puteți umple, de asemenea, cutia de fructe cu sol de ghiveci și compost copt. Ca alternativă la lada de fructe, puteți folosi cutii de ouă.

Sfaturi și trucuri

Nu toți cartofii germinează atunci când sunt trase înainte. Ar trebui să le sortați înainte de plantare, deoarece probabil că nu vor mai încolți în solul mai rece și întunecat.