Nuc înghețat - recunoașteți și reacționați corect

Nucul este tulburat de înghețurile târzii

Nucul provine inițial din

  • din estul Mediteranei,
  • din Peninsula Balcanică și
  • din Orientul Mijlociu și Asia Centrală.

citește și

  • Nucul este otrăvitor?
  • Nuc: când este momentul potrivit pentru a planta?
  • Deteriorarea înghețului la nuc - cauze și tratament

Pe scurt: nucul s-a dezvoltat în clime calde.

Nucii erau deja cultivați în Germania în epoca romană - dar numai în sud-vestul (mai cald). Nucii crescuți s-au găsit (și se găsesc) în principal în regiunile blânde de iarnă din Republica Federală de astăzi.

Având în vedere originea nucului, nu este de mirare că este o plantă sensibilă la îngheț. Nucul nu face față în special înghețurilor târzii.

Cele mai periculoase perioade pentru nuci sunt aprilie, mai și iunie. În aceste luni, nucii dezvoltă frunze și flori. În această fază critică, temperaturile chiar sub punctul de îngheț sunt suficiente pentru a rezulta deteriorarea înghețului.

„Înghețuri târzii” după primăvara devreme

Există, de asemenea, un tip special de „îngheț târziu”: Dacă primăvara se instalează mai devreme decât de obicei, dacă temperaturile cresc devreme, nucul se simte stimulat - și este mai probabil să încolțească. Dacă urmează brusc o perioadă mai lungă de frig, lăstarii proaspeți sunt expuși înghețului fără protecție și deteriorarea este inevitabilă.

Recunoașteți nucul înghețat

Este ușor de spus dacă un nuc a înghețat până la moarte. O plantă afectată de îngheț apare peste noapte

  • frunze negre și
  • flori maronii până la negre.

Salvarea unui nuc înghețat - cum?

În funcție de frunzele sau florile care au înghețat până la moarte, puteți lua măsuri adecvate pentru a ajuta nucul să se refacă sau trebuie să vă bazați pe puterea pronunțată de auto-vindecare a plantei.

Frunze congelate

Nu ești complet neputincios împotriva frunzelor înghețate. Cu toate acestea, aproape nu ai de ales decât să speri că nucul tău va răsări din nou.

Privește copacul. După câteva săptămâni, ar trebui să înceapă lăstari noi. Cu îngrășământul potrivit îi oferi plantei o rezistență suplimentară. De asemenea, asigurați-vă că vă păstrați copacul bine hidratat.

Important: După înghețul târziu, nucul TREBUIE să încolțească frunze. El are nevoie de ei pentru a supraviețui. Fără frunze, nucul moare.

În plus, nu are sens să tai frunzele înghețate. Acest lucru ar duce doar la răni deschise, pe care arborele ar avea nevoie de mai multă putere pentru a le vindeca. Prin urmare, este recomandabil să lăsați frunzele înghețate la vânt.

Nucii altoiți sunt o excepție. În acest caz, ar trebui să tăiați toate frunzele înghețate după noaptea geroasă. Dar lăsați tulpinile frunzelor în picioare. Câteva zile mai târziu, lăstari noi răsar din ochi. Apoi atașați trage de plumb. După încă câteva săptămâni, tăiați cu grijă lăstarul afectat de îngheț.

Flori înghețate

Florile congelate pot însemna o pierdere completă a recoltei. În înghețurile târzii, florile masculine sunt întotdeauna afectate (de obicei apar cu patru săptămâni înainte de partenerele lor femele).

În acest caz, există o șansă realistă de recoltare toamna, dacă un alt nuc (sănătos) este în apropiere.

Preveniți daunele cauzate de înghețurile târzii

Nucii mari și adulți nu pot fi protejați de înghețurile târzii. Sunt prea mari. Cu copacii mai mici, totuși, puteți lucra bine cu o lână. Cel puțin acest lucru ajută la limitarea daunelor.

Notă: Prin plantarea unui soi cu creștere târzie, reduceți factorul de risc „îngheț târziu” chiar de la început.