Rugina trandafirilor - recunoașteți, tratați și preveniți

esențialul pe scurt

 • Rugina trandafirului este identificată inițial prin pustule de culoare portocalie pe partea inferioară a frunzelor. Acestea se înnegresc doar mai târziu.
 • Sporii iernează pe frunze, lăstari și pe sol. Dacă nu se iau măsuri de contracarare, o nouă infecție este probabilă în anul următor.
 • Îndepărtați părțile infectate ale plantei și aruncați-le împreună cu deșeurile menajere sau organice.
 • Spray cu bulion de coadă de cal pentru tratament și prevenire.

Ce este rugina trandafirilor?

Rugina trandafirilor este o boală tipică a trandafirului cauzată de ciuperci din specia Phragmidium mucronatum sau Phragmidium tuberculatum. Aceste ciuperci rămân permanent pe o plantă odată colonizată și iernează pe ea. Aceasta înseamnă că, dacă nu controlați o infestare, aceasta poate reveni în fiecare an.

citește și

 • Recunoașteți și tratați rugina trandafirilor
 • Fainarea, funinginea stelară, rugina trandafirilor - cele mai frecvente boli ale frunzelor la trandafiri
 • Recunoașteți și combateți bolile trandafirilor

La fel ca toate ciupercile de rugină, rugina trandafirilor este încăpățânată. Spre sfârșitul verii, numeroși spori permanenți se formează în pustulele acum negre, care sunt localizate în principal pe frunze și pe lăstari lemnoși și își petrec iarna acolo. Aici se odihnesc până pe la sfârșitul lunii martie, când răsar frunzele noi și le infectează și pe acestea. În plus, sporii fungici sunt atât de fini încât vântul îi răspândește și asigură astfel răspândirea ulterioară a bolii. Odată cu frunzișul toamnei, toamna, au lovit și pământul. Rugina trandafirilor începe să germineze pe vreme destul de umedă și formează foarte repede multe paturi de spori.

Recunoașteți rugina trandafirilor la timp

rugina trandafirilor

În primele etape, rugina trandafirului poate fi văzută numai dacă priviți foarte atent și, mai presus de toate, examinați partea inferioară a frunzelor. Multă vreme nu se vede nimic de sus și trandafirul arată complet sănătos, în timp ce numeroase umflături minuscule de culoare portocalie s-au format de mult pe partea inferioară a frunzelor. Numai în cursul următor și când taberele de vară devin negre la sfârșitul verii, decolorările ușoare până la negricioase ale frunzelor pot fi văzute și de sus.

Daune și simptome

Puteți recunoaște o infestare cu rugină de trandafiri prin aceste simptome:

 • portocaliu până la portocaliu-maroniu, cam de mărimea unui știft, mai ales pe partea inferioară a frunzelor
 • poate apărea ocazional atât pe vârfurile frunzelor cât și pe lăstari
 • adesea (de obicei numai mai târziu) pete portocalii pe partea superioară a frunzelor
 • Înălțimile și colorarea frunzelor devin maronii negricioase la sfârșitul verii

Frunzele puternic infestate se pot îngălbeni și cad.

Cum se face distincția între funinginea și rugina trandafirilor

Rugina trandafirului și funinginea stelară sunt ambele boli fungice ale plantelor, care apar adesea la trandafiri și uneori sunt confundate între ele. Spre deosebire de boala ruginii, funinginea stelată este o infecție periculoasă care poate duce rapid la moartea trandafirului. Distingeți boala de rugina trandafirilor prin aceste caracteristici:

 • Petele frunzelor sunt gălbui, maroniu sau negru
 • pete izolate și foarte mici la început
 • au de obicei margini neregulate și franjurate
 • cresc foarte repede pe vreme umedă
 • De asemenea, roua dimineții favorizează creșterea
 • Spoturile se măresc rapid
 • Frunza galbene și cade

Pentru a preveni funinginea stelelor (și a altor boli fungice), ar trebui să pulverizați în mod regulat bulion proaspăt făcut de coadă de cal când frunzele încep să tragă. Un ciclu de 14 zile este ideal. Laptele integral diluat sau hidrogen carbonatul de sodiu sunt, de asemenea, foarte potrivite pentru prevenire. În acest scop, puteți găsi produse realizate pe piață pe bază de cupru sau sulf.

consecințe

rugina trandafirilor

„Dacă vrei ca trandafirii să rămână sănătoși și să înflorească frumos, trebuie să-i tăie în fiecare an”.

Comparativ cu alte boli fungice, rugina trandafirilor este o infecție inofensivă care inițial are doar efecte negative asupra aspectului. Devine problematică doar în cazul unei infestări foarte severe sau dacă reapare de-a lungul anilor. În acest caz, frunzele se pot pierde complet, iar trandafirul este slăbit. Această slăbire, la rândul său, se manifestă prin creștere redusă și mai puțină înflorire - trandafirul produce mai puține flori sau chiar nu mai are deloc flori. Tufa de trandafiri moare foarte rar ca urmare a infestării severe.

Digresiune

Ce alte motive există pentru ca trandafirii să nu înflorească?

Trandafirii sunt flori foarte capricioase și, în general, înfloresc doar atunci când sunt confortabile. Dacă se formează doar câteva sau deloc flori, aceasta poate avea diverse cauze. În plus față de boli precum rugina trandafirilor, infestarea dăunătorilor (de exemplu, cu afide), o locație nepotrivită, o îngrijire incorectă sau o tăietură greșită - în care sunt tăiați lăstarii care formează muguri - duc la lipsa de dorință de a înflori. În plus, trandafirii nu tolerează vremea umedă sau un sol prea umed și reacționează la aceasta cu formarea redusă a florilor.

Combaterea cu succes a ruginii trandafirilor - metode și mijloace

Când vremea este favorabilă, sporii fungici se răspândesc foarte repede și infectează alți trandafiri din grădină. Pentru a evita răspândirea și infectarea, ar trebui să luați rapid măsuri contrare. Mai ales în fazele incipiente puteți face fără fungicide cu rugina trandafirilor, deoarece diferite remedii casnice pot fi folosite la fel de bine. În această secțiune vom explica care sunt acestea și ce opțiuni de tratament aveți în continuare.

Remediile casnice dovedite

Un spray cu bulion de coadă de cal este foarte eficient împotriva ruginii de trandafiri și a altor boli fungice (cum ar fi făinarea). Puteți pulveriza preventiv la fiecare 14 zile de la începutul înmuguririi la mijlocul lunii martie până la sfârșitul lunii martie sau în cazul unei infecții specifice. Pentru tratamentul preventiv, diluați infuzia într-un raport de 1: 5 cu apă moale, pentru tratamentul ciupercilor, pe de altă parte, pulverizați-l nediluat.

Rețetă pentru bulion de coadă de cal:

Rețetă pentru bulion de coada calului împotriva ruginii de trandafiri
 • aduna coada-calului proaspat de camp
 • Tăiați 500 de grame foarte fin, apoi ingredientele se spală mai bine
 • folosiți alternativ 150 de grame de plantă uscată
 • Lăsați-l să absoarbă cinci litri de apă moale timp de 24 de ore
 • apoi fierbeți timp de o jumătate de oră la o temperatură scăzută
 • Se lasă să se răcească și se strecoară

Umpleți infuzia proaspătă într-un recipient de pulverizare și pulverizați-o pe trandafiri. În special, tratați partea inferioară a frunzelor, acestea trebuie să fie ude. Cel mai bine este să pulverizați dimineața devreme într-o zi călduroasă, astfel încât umezeala să se usuce rapid.

De asemenea, puteți face bulion de ferigi sau usturoi în același mod, care sunt, de asemenea, excelente pentru combaterea sau prevenirea ruginii de trandafiri. Pentru bulionul de ferigi, ar trebui să colectați ferigă sau vierme, ambele cresc adesea ca covoarele în pădurile umede mixte. Pentru bulionul de usturoi, folosiți căței de usturoi întregi, inclusiv pielea și frunzele, nu doar cățele individuale.

sfaturi

Sifonul ajută și împotriva bolilor fungice, cum ar fi rugina trandafirilor și funinginea stelelor. Amestecați două lingurițe de bicarbonat de sodiu pur (de exemplu bicarbonat de sodiu sau bicarbonat de sodiu, dar fără praf de copt!) Cu un litru de apă caldă și folosiți amestecul ca spray. De asemenea, îl puteți înclina preventiv. Cu toate acestea, nu este necesar să adăugați ulei de gătit și detergent (așa cum este descris adesea).

Sprayuri biologice și chimice

rugina trandafirilor

Sunt disponibile în comerț diverse fungicide care pot fi utilizate în cazul unui atac acut cu rugină de trandafiri. Aveți grijă însă: Nu utilizați acești agenți în mod repetat și repetat timp de săptămâni, altfel ciupercile vor deveni rezistente la ele. Prin urmare, ar trebui să schimbați regulat grupul de ingrediente active. Aceste spray-uri, de exemplu, sunt aprobate pentru grădina hobby-ului:

 • Compo Ortiva (conține azoxistrobină)
 • Fungisan fără trandafiri și ciuperci vegetale (conține azoxistrobină)
 • Compo Duaxo (conține difenoconazol)
 • Celaflor Rose fără ciuperci Saprol (conține triticonazol)

Nu trebuie să injectați primele două și ultimele două produse unul după altul, deoarece fiecare aparține aceluiași grup de substanțe active. De asemenea, ar trebui să efectuați tratamentul cu fungicide numai până la începutul înfloririi, deoarece ingredientele afectează albinele și alte insecte benefice.

În orice caz, ar trebui să luați în considerare cu atenție utilizarea fungicidelor și să le utilizați numai atunci când nu există alternative. Acești agenți nu numai că au efecte secundare semnificative asupra echilibrului ecologic - sunt pur și simplu foarte toxici și, prin urmare, ar trebui evitați, dacă este posibil. Cu toate acestea, este mai bine (dacă nu optim) să folosiți spray-uri precum cupru sau sulf. Acestea sunt, de asemenea, aprobate în agricultura ecologică pentru a combate un număr mare de boli fungice ale plantelor.

Măsuri suplimentare

Dacă descoperiți pustulele caracteristice pe petalele de trandafir, ar trebui să acționați imediat. Primii pași care trebuie luați sunt:

 • Îndepărtați frunzele infectate.
 • Tăiați lăstarii și crenguțele infectate.
 • Ridicați frunze căzute de pe pământ.
 • Dacă infestarea este severă, îndepărtați stratul superior de sol.
 • Sporii fungici se pot ascunde și aici.

Toate părțile plantelor, precum și solul îndepărtat aparțin deșeurilor menajere sau organice. În niciun caz nu trebuie să le lăsați în grădină, deoarece aici se răspândesc sporii fungici. Tratamentul suplimentar are loc numai după aceea.

Prevenire eficientă împotriva ruginii de trandafiri

Youtube

În orice caz, prevenirea atentă este mai bună decât aplicarea pesticidelor toxice în grădina casei și a hobby-urilor, astfel încât rugina trandafirilor să nu apară în primul rând. Aceste măsuri vă vor ajuta să preveniți infecția în primul rând:

 • Locație : Trandafirii se simt confortabil în locații însorite și aerisite, cu soluri bogate în humus și soluri.
 • Spațiere între plante : asigurați-vă că există suficient spațiu între plante la plantare, deoarece bolile fungice se pot răspândi mai ușor în plantații prea înguste.
 • Tunderea regulată : Din același motiv, tăierea regulată are sens, deoarece umezeala se usucă mai repede în coroane și tufișuri largi și aerisite. Acest lucru va reduce riscul de infecție.
 • Tunderea primăverii : trandafirii sunt în general tăiați când forsitia este în floare. Profitați de această ocazie pentru a îndepărta lăstarii și crenguțele infectate, astfel încât noile frunze să nu vină nici măcar în contact cu sporii.
 • Fertilizare : O fertilizare puternic bazată pe azot face materialul vegetal moale și astfel susceptibil la pătrunderea fungilor și a altor agenți patogeni. Deci fertilizați într-un mod echilibrat și economisiți cu azot. Pe de altă parte, potasiul este bun, deoarece acest nutrient întărește pereții celulari.
 • Udare : În anotimpurile uscate - mai ales primăvara și vara - ar trebui să păstrați solul umed uniform, deoarece seceta slăbește trandafirul. Apă întotdeauna direct pe sol și niciodată peste frunze - frunzele umede sunt o sursă de infecție!
 • Mulcire : Toamna, mulciți discul rădăcinii cu așchii de lemn și așchii de corn (6,39 EUR la Amazon *) sau sol de ghiveci bogat în humus. Acest lucru va împiedica sporii fungici de pe sol să ajungă la plantă la urma urmei.
 • Frunziș : îndepărtați și aruncați frunzele de toamnă.

Butașii infectați și frunzele căzute nu aparțin compostului, deoarece temperaturile de aici nu sunt de obicei suficient de ridicate pentru a distruge sporii fungici.

Soiuri de trandafiri rezistente la plante

Dacă doriți să fiți în siguranță și să evitați bolile fungice, plantați așa-numiții trandafiri ADR în grădină. Acestea sunt rase moderne care au fost testate de ani de zile pentru rezistența lor la bolile obișnuite ale trandafirului, rugina, mucegaiul și funinginea stelară și s-au dovedit a fi deosebit de rezistente. Dar fii atent: Rezistent nu înseamnă că acești trandafiri nu pot suferi deloc de boli fungice - desigur că pot oricum, chiar dacă o infecție este mai puțin probabilă.

Deci, pe lângă soiurile ADR, ar trebui să luați măsuri preventive. O locație optimă, precum și o fertilizare echilibrată și furnizarea de apă ajută la evitarea unei infecții fungice. În verile umede, poate să apară, desigur, un focar: Evitați utilizarea fungicidelor cu un astfel de focar, deoarece ciupercile devin rezistente la ele, își schimbă structura genetică și, prin urmare, soiurile ADR nu mai sunt imune la atacurile lor. Structura lor genetică nu se adaptează la agentul patogen fungic modificat.

întrebări frecvente

Există alte plante care sunt atacate de rugina trandafirilor?

rugina trandafirilor

Boala fungică rugina trandafirilor afectează doar trandafirii reali, nici o altă specie de plantă. Cu toate acestea, există o gamă întreagă de alte ciuperci de rugină, fiecare dintre acestea fiind specializată în anumite plante gazdă. Toate au pustulele tipice în comun, iar diferitele soiuri sunt similare în ceea ce privește daunele ulterioare și măsurile care trebuie luate pentru a le controla.

Ce boli sunt încă frecvente la trandafiri?

Trandafirii sunt, în general, predispuși la diferite boli fungice. În plus față de rugina trandafirilor, acestea sunt adesea atacate de mucegaiul și funinginea stelară, deși unele soiuri sunt mai puțin sensibile la infecțiile menționate decât altele. Cei care plantează trandafiri ADR aleg soiuri dovedite și rezistente.

De ce trandafirii se ruginesc deloc?

La fel ca atâtea boli fungice, rugina trandafirilor se transmite și prin aer. Sporii microscopici ajung la plante cu vântul și se distribuie pe trandafiri într-un timp foarte scurt. Uneori boala se transmite și prin trandafiri nou cumpărați și plantată la granițe dacă erau bolnavi când au fost cumpărați. În stadiile incipiente ale bolii, o infestare nu poate fi întotdeauna determinată.

Rugina trandafirilor este, de asemenea, periculoasă pentru oameni?

Rugina trandafirilor este enervantă pentru oameni, dar complet inofensivă. Este o boală pură a plantelor care nu afectează nici oamenii, nici animalele. Cu toate acestea, ar trebui să vă abțineți de la consumul de trandafiri care au fost infectați cu ciuperci - toxinele pe care le conțin pot provoca simptome precum erupții cutanate, cel puțin la persoanele alergice.

sfaturi

Prin urmare, ar trebui să vă verificați trandafirii dacă există modificări imediat ce apar - de exemplu săptămânal. În acest fel, nu numai că recunoașteți în timp util rugina trandafirilor, ci și alte boli și dăunători.