Gândacul rinocerului - toate informațiile despre ajutorul util de compostare

esențialul pe scurt

 • Larvele de gândaci rinocer sunt extrem de utile, mai ales în compost
 • Gândacii rinoceri sunt amenințați cu dispariția și, prin urmare, sunt sub protecție
 • Gândacii se așează adesea în grămada de compost singuri, cu condiția să fie suficient de umed și grădina să nu conțină pesticide

Larva de gândac rinocer - fapte interesante despre limbi albe

gândac rinocer

Fiecare descoperire a unei larve de gândac rinocer în compost este o indicație inconfundabilă a valorii ecologice ridicate a grădinii. Gândacul rinocer feminin este foarte pretențios atunci când vine vorba de alegerea unui biotop sau a unei grămezi de compost ca pepinieră. Echilibrul ecologic trebuie să fie în ordine și toate condițiile-cadru sunt corecte, astfel încât viitoarele mame de gândaci chiar să considere o grădină ca un habitat larval. În consecință, grădinarii hobby rareori experimentează o întâlnire strânsă cu prețioasele comori naturale. Tabelul următor rezumă informații importante și caracteristici de identificare ale unei larve de gândaci rinocer:

citește și

 • Despre viața viespei biliare
 • Din viața gândacului de frunze de grădină - sfaturi pentru control
 • Cât trăiesc țânțarii?
informații medii
mărimea8-12 cm
culoarealbicioasă până la crem
forma corpuluicilindric
posturăCurbat în formă de C.
Zona frontalăcapsula capului maro, 3 picioare lungi
suprafaţăsegmentat
durata de viata3 până la 5 ani
habitatCompost, nămol de lemn, tăiere
alimenteCeluloză, fibră de lemn, material fibros
protejatda
amenințată cu disparițiaNu

Ați descoperit larve în compost și le-ați identificat ca niște larve de rinocer? Atunci nu este posibilă diferențierea între bărbați și femele în această fază de dezvoltare. Doar atunci când o larvă s-a pupat și s-a transformat într-un gândac adult rinocer devin evidente trăsături distinctive distincte. Următorul profil oferă informații mai detaliate despre determinarea genului.

Femei cu gândac rinocer - informații despre o minune a naturii

Femelele de gândaci rinocer trebuie să se grăbească, deoarece timpul este limitat pentru a găsi un mascul potrivit și locația ideală pentru depunerea ouălor. După eclozare ca gândac terminat, durata de viață se extinde la patru până la șase săptămâni. De regulă, gândacii rinocer rămân în coconul de dimensiunea unui ou pentru o perioadă de timp și așteaptă până când timpul de zbor începe la sfârșitul lunii mai. La amurg, femelele și bărbații părăsesc în cele din urmă casa lor anterioară și pleacă în zborul de nuntă.

gândac rinocer

Gândacul rinocer feminin selectează în mod critic pe cel mai puternic mascul ca tată al descendenților lor. Numai cei care se pot afirma victorioși împotriva tuturor rivalilor se pot împerechea cu o femeie. Depunerea ouălor are loc în plină vară. Înainte de a face acest lucru, gândacul feminin examinează cu atenție posibilele locații. Grădinile liniștite cu un ecosistem sănătos sunt selectate ca pepiniere. Grămezi de compost așezate corect, cu fibre de lemn abundente descompuse, au cele mai mari șanse ca hrană ideală pentru larve.

Gândacul rinocer feminin nu mai deranjează aproximativ 30 de ouă depuse și larvele rezultate. Procesul de putrezire în compost creează temperaturi suficient de ridicate pentru ca gruburile să se dezvolte sănătos. Imediat după ce și-au depus ouăle, gândacii și-au îndeplinit munca vieții și mor. De regulă, bărbații și-au expirat viața scurtă și intensă cu ceva timp înainte.

Cumpărați gândac rinocer - este posibil?

În Germania, gândacii rinocer sunt o specie pe cale de dispariție în temeiul Legii federale privind conservarea naturii. Conform § 44 BNatSchG este ilegal să prindă, să rănească sau chiar să omoare larvele și gândacii. Mai mult, habitatul lor natural nu trebuie distrus pentru a asigura o dezvoltare nestingherită. În legătură cu acest lucru, este strict interzisă îndepărtarea, cumpărarea sau vânzarea din natură a larvelor sau a gândacilor de gândaci rinocer. Nevoia de a proteja gândacii rare este susținută în majoritatea statelor federale prin includerea gândacilor rinocer pe lista roșie.

În Germania nu veți găsi dealeri serioși sau surse legale de cumpărare pentru gândacii rinocer sau pentru larvele acestora. Din motive întemeiate, deoarece nerespectarea reglementărilor de protecție legală poate fi pedepsită cu amenzi de până la 50.000 de euro. Vă rugăm să ignorați ofertele ilegale de cumpărare de pe internet pe portaluri de anunțuri gratuite de la dealeri de pseudo-animale de companie. Bucuria prețului tentant de scăzut pentru un gândac rinocer nu durează mult, pentru că, în cel mai rău caz, va urma o factură puternică pentru amendă.

Digresiune

Gândac rinocer japonez - gigant din Asia

Gândacul rinocer japonez cu denumirea științifică Allomyrina dichotomus este legat doar la distanță de gandacul rinocer comun (Oryctes nasicornis). Ambele specii de gândaci aparțin familiei gândacului scarabei, dar merg pe căi separate în ceea ce privește genul, dimensiunea și aria. Allomyrina dichotomus este cel mai mare gândac din Japonia cu o lungime impresionantă de până la 5,4 centimetri. Bărbații se laudă cu un corn uriaș, furcat, care poate crește până la un centimetru lungime. Spre deosebire de Germania, comerțul cu gândaci rinocer este permis în mod tradițional în Japonia și este o afacere înfloritoare pentru magazinele de animale de companie.

Păstrarea gândacului rinocer - instrucțiuni pentru grădină

gândac rinocer

Păstrarea gândacilor rinocer este strâns legată de prevederile stricte ale Legii federale pentru conservarea naturii. Nu este permisă cumpărarea sau luarea în posesie în alt mod. Grădinarii care iubesc animalele și care respectă mediul înconjurător nu iau în considerare această opțiune oricum, deoarece păstrarea gândacilor rinocer ca animale de companie este împotriva naturii și este asociată cu un nivel ridicat de stres pentru animale. Cultivând grădina în mod organic și creând compost perfect, aplicați pe gândacul rinocer feminin ca habitat ideal. Următoarele criterii trebuie luate în considerare pentru ca un gândac rinocer competent să păstreze în grădină:

Grădinărit fără otrăvuri

Gândacii rinocer feminin care se apropie se îndepărtează imediat dacă miros pesticide și alte toxine de mediu. Cei care au practicat grădinăritul fără otrăvire pe tărâmul lor verde de câțiva ani sunt de acord că femeile însărcinate cu gândac au fost cântărite. Am compilat cele mai importante pietre de temelie pentru o grădină naturală pentru dvs. mai jos:

 • fără utilizarea insecticidelor chimice, a buruienilor și a altor pesticide
 • plantare variată cu flori sălbatice native, ierburi și plante perene
 • Aprovizionarea cu nutrienți a plantelor cu îngrășăminte organice (compost, gunoi de grajd)
 • Combateți bolile și dăunătorii cu remedii casnice (păduchi cu o soluție de săpun, mucegai cu lapte-apă)

Femelele de gândaci rinocer au un punct moale pentru grădinile naturale cu arbori și arbuști nativi. Știind că descendenților le place să mănânce lemn descompus. Nu aruncați tăieturile, chiar dacă cantitatea este prea mare pentru compost. Într-o nișă de grădină liniștită, pur și simplu strângeți frunze, crenguțe mici și crenguțe tocate într-o grămadă. Nu numai gândacii feminini pot rezista acestei invitații. Alte insecte benefice sunt fericite de retragere, cum ar fi aricii.

Creați compost prietenos cu gândacul

Mormanul de compost joacă un rol cheie într-o grădină prietenoasă cu gândacul rinocer. Gândacii scarabei au cucerit demult grădinile case mici și mari ca habitate larvare potențiale. Observațiile pe termen lung efectuate de entomologii interesați au arătat că compostul care a fost creat în mod competent se află chiar în fruntea clasamentului locațiilor adecvate pentru depunerea ouălor. Următoarea listă prezintă condițiile-cadru fundamentale pentru compost ca pepinieră pentru gruburile de gândaci rinocer:

 • parțial umbrită până la umbră, de preferință sub baldachinul copacilor sau arbuștilor mari
 • contact direct cu solul pentru activități de săpături fără obstacole
 • Acoperirea podelei cu ochiuri pentru a proteja împotriva alunițe
 • Creați un strat inferior de materiale grosiere, cum ar fi arbuști sau copaci
 • Încărcați în mod variat cu bucătărie nefierte și deșeuri de grădină mărunțite
 • Folosiți de preferință paie, frunze sau așternut ca straturi intermediare

Cu cât se folosește mai multă celuloză descompunătoare, cu atât alimentele sunt mai bogate pentru gruburile de gândac rinocer din compost. Mobilierul din lemn mărunțit este potrivit numai pentru compostare dacă nu conține nicio glazură chimică, lac sau vopsea. Ca hrană pentru larvele de gandaci rinocer foame în compost, hârtia este doar o opțiune dacă nu este hârtie de ziar tipărită sau resturi din reviste lucioase.

Mențineți în mod corespunzător grămezile de compost

gândac rinocer

Umiditatea constantă este esențială pentru păstrarea gândacilor rinocerului în compost. Grăsimile în special depind de alimentarea regulată cu apă. În zilele fierbinți și uscate de vară, vă rugăm să vizitați grămada de compost și locuitorii săi cu o cană de udare sau un furtun de grădină. În plus, acoperiți materialul organic cu lână de compost respirabilă.

Nu mai convertiți compostul cu larve

Larvele sunt descoperite mai ales în compost atunci când materialul organic este transformat și cernut în scopul alimentării cu oxigen. După o descoperire, vă rugăm să modificați întreținerea grămezii de compost în conformitate cu condițiile-cadru speciale pentru protecția habitatului și a speciilor de gândaci rinocer. Colectați larvele cernute cu mâna. Puneți bijuteriile naturale pe grămada de compost semi-copt cât mai repede posibil. Vă rugăm să plasați coconi sau gândaci adulți în poziții de așteptare pentru timpul de zbor viitoare pe materialul cernut, astfel încât să se poată elibera mai ușor. De acum înainte, grămada de compost în cauză nu ar trebui să mai fie rearanjată sau cernută. În schimb, amenajați o a doua zonă de compostare, care de acum înainte vă aprovizionează cu îngrășământ natural.

Păstrarea rațelor alergătoare și a gândacilor rinocer pe o proprietate nu se dovedește bine pentru gândaci și larve. Schema de pradă a rațelor alergătoare indiene nu include doar nudibranhii. Neimpresionați, vânătorii amuzanți de melci devorează o valioasă grub de rinocer Pentru a nu fi nevoie să alegeți între cele două comori naturale, pur și simplu îngrădiți zona de compostare. Rațele care aleargă se numără printre păsările acvatice fără zbor și respectă cel puțin 150 de centimetri de garduri ca graniță teritorială.

Diferențierea bărbaților și femelelor de gândaci rinocer

Bărbații cu gândac rinocer se laudă cu cornul lor caracteristic atunci când îi impresionează pe rivali sau concurează cu ei într-o luptă. Mai mult, stăpânii de gândaci prezintă cu mândrie rinocerul puternic atunci când luptă pentru favoarea celor dragi. Femeile au doar un mini corn. Dimensiunea și forma cornului nu sunt singurele atribute ale uriașilor gandacilor. Următorul profil rezumă proprietățile importante ale gândacilor rinocer cu informații despre determinarea sexului:

 • Familia insectelor : gândacii scarabei (Scarabaeidae)
 • Gen și specie : Specie din gândacul gigant (Oryctes nasicornis)
 • Zone de distribuție : Europa Centrală și de Sud, Africa de Nord, Asia Centrală și de Est
 • Dimensiunea gândacului : 20 până la 40 mm
 • Corpul gândacului : cilindru, maro închis, elitre lucioase, de culoare castaniu, păros, dedesubt
 • Corn mascul : mare, lung de 10 mm, corn spate curbat în partea de sus a capului
 • corn feminin : cocoașă mică, discretă
 • Pronotum masculin : elevație în formă de creastă în spate, trei cuspizi ridicați în mijloc
 • Femele Pronotum : netede, fără înălțimi recunoscute
 • Durata de viață ca imago : 4 până la 6 săptămâni
 • Ritm somn-veghe : crepuscular, nocturn
Youtube

Gândacii rinoceri din Germania și Europa și-au adaptat habitatul cu strategii ingenioase de supraviețuire. Gândacii uriași locuiau inițial în pădurile care ne acopereau continentul. De preferință, în trunchiurile copacilor morți și în ramurile groase ale copacilor bătrâni, gândacii și larveli s-au așezat confortabil în alunița de lemn. În cursul activităților de așezare de către oameni și al declinului asociat în zonele de pădure, supraviețuitorii deștepți au urmat oamenii. Ca adepți culturali, gândacii rinocerului au descoperit grădini private, parcuri și biotopuri ca noi habitate.

Gândac rinocer mascul fără corn

Bărbații mici cu gândac rinocer folosesc o strategie ingenioasă pentru a avea încă o șansă cu femelele. Întrucât puii de gândac ar fi fără speranță inferiori într-o luptă, ei renunță pur și simplu la un rinocer impunător. La prima vedere, stăpânii camuflajului seamănă confuz cu un gândac femel rinocer. Strategiile viclene folosesc acest avantaj și se introduc nedetectate între doamne. În timp ce bărbații mari duc lupte acerbe, micii specificați se împerechează calm cu femelele.

sfaturi

O întâlnire cu gândacii rinocerului se bucură în primul rând de grădinarii de casă din statele federale din estul Germaniei și în zonele ușoare și joase. Datorită distribuției foarte diferite a gândacilor uriași din Germania, descoperirea larvelor de gândaci rinocer în compost este considerată o senzație horticolă în statele federale de vest. Situația este comparabilă cu larvele de gărgăriță, care apar la nivel local în număr mai mare și au dispărut în unele regiuni.

întrebări frecvente

Am găsit larve de gândac rinocer în compost. Ce sa fac?

Bucurați-vă de descoperire, pentru că, în calitate de grădinar ecologic, ați făcut totul bine. Este nevoie de mult calm și chiar mai multă răbdare înainte ca marile larve să se transforme în magnifici gândaci de rinocer. Durata de viață de la larvă la imago se întinde pe trei până la cinci ani. În acest timp, când faceți compost, acordați atenție condițiilor de bază importante, cum ar fi umiditatea constantă și contactul direct cu solul. Nu mai mutați grămada de compost. Puteți pune imediat din nou larvele de gândac rinocer în compost semi-copt, astfel încât să poată săpa rapid.

Ce mănâncă gândacii rinocer?

O larvă de gândac rinocer se hrănește în principal cu lemn putrezit, cum ar fi butași din copaci și tufișuri, rumeguș sau mulci din scoarță. Habitatul preferat al larvelor este grămada de compost din grădina aproape naturală, dacă există o mulțime de material fibros care nu a intrat în contact cu pesticide sau toxine similare. Indiferent dacă femelele sau masculii cu rinocer adulți mănâncă deloc mâncare în timpul scurtei lor vieți este o problemă de controversă în rândul experților. Probabil că magnificii gândaci își acoperă nevoile de energie cu seva copacului. Verdele proaspete, cum ar fi florile, legumele sau plantele perene, nu sunt, prin urmare, în meniul gandacului gigant.

Pot gândacii de rinocer să zboare?

Larvele de gândaci rinoceri trec printr-o fază de dezvoltare de doi până la cinci ani înainte de a-și părăsi coconii ca gândaci complet crescuți. Pentru o durată scurtă de viață de patru până la șase sau șapte săptămâni, femelele și masculii pot zbura astfel încât să se poată găsi reciproc și să se împerecheze. Ora principală de zbor este de la sfârșitul lunii mai până la începutul / mijlocul lunii iunie, de preferință la amurg.

Sunt larvele de gândac rinocer periculoase pentru plantele din grădină?

gândac rinocer

Larvele de gândaci rinocer se hrănesc în principal cu lemn mort, descompunând celuloza sau mulci din scoarță. Datorită unei flore intestinale speciale, limbi pot digera cu ușurință materialul dur pe care alte insecte le blochează în gât. Larvele disprețuiesc materialul vegetal viu din flori, arbuști sau legume. Prin urmare, nu este nevoie să luați contramăsuri dacă există larve de gândac de rinocer în compost.

În timp ce cerneam compostul, am căzut în mâinile unui cocon uriaș, care conține probabil un gândac rinocer. Cum ar trebui să procedăm acum?

Între vârstele de 3 și 5 ani, gândacii rinocer au trecut prin toate cele trei etape larvare. Lupele se pupă apoi în coconi de mărimea ouălor de găină, pe care le asamblează din rumeguș, celuloză și argilă. Tinerii gândaci rămân într-un cocon până eclozează și zborul nunții începe la sfârșitul lunii mai / începutul lunii iunie. Luați cu grijă coconul în mână și așezați-l cu câțiva centimetri adâncime în solul de compost cernut. Materialul mai fin facilitează eclozionarea și evadarea gândacilor. Amânați să folosiți îngrășământul din grădină până când gândacii rinoceri au părăsit grămada.

Cât trăiește un gândac rinocer?

Un gândac rinocer adult nu are o viață scurtă de patru până la șase săptămâni. Cu toate acestea, dezvoltarea de la ou până la gândacul adult durează până la cinci ani, constând din trei stadii larvare și o pupație în cocon. La sfârșitul primăverii, gândacii rinocerului complet antrenați eclozează și rămân în coconul protector o perioadă de timp. La sfârșitul lunii mai / începutul lunii iunie, masculii și femelele zboară afară pentru a avea grijă de urmași. Gândacii rinoceri dispar până cel târziu la sfârșitul lunii iulie / începutul lunii august.

De unde puteți cumpăra un gândac rinocer japonez? Ce costă un gândac viu?

În Japonia există un adevărat hype despre gândacul rinocer japonez, cunoscut și sub numele de gândacul samurai. În mod tradițional, cea mai mare specie de gândac din Japonia este una dintre cele mai populare animale de companie. Majoritatea magazinelor de animale de companie au Allomyrina dichotomus sau o subspecie în gama lor standard. În Germania, câțiva dealeri de gandaci exotici oferă spre vânzare gandaci rinocer japonezi vii și larvele lor. Prețul pentru un gândac viu este de 10-12 euro. Larvele de a treia etapă costă în jur de 8 euro. Deoarece specia de gândaci asiatici nu este originară din Germania, nu este supusă Legii federale pentru conservarea naturii.

sfaturi

Gândacii rinocerului sunt considerați halterofilii din regatul gândacilor. De fapt, oamenii de știință recunosc gândacii bijuterii ca fiind cele mai puternice specii de animale din lume, pe baza greutății lor relative. Femelele adulte și masculii complet dezvoltați pot ridica de 850 de ori greutatea lor corporală. Dacă o persoană ar dori să rămână sus aici, ar trebui să suporte 55 de tone.