Violete și panseluțe - trivia de familie

Violeta este o plantă perenă cu tulpini ascendente, frunze crestate și mai ales flori multicolore, din care se formează ulterior capsulele. Petalele violei sunt comestibile. Violetele erau deja menționate în cărțile de plante din secolul al XVI-lea ca diuretic sau z. B. recomandat pentru probleme de piele. Au fost oferite în farmacii până la începutul secolului XX.

citește și

  • Panselute - primii vestitori de primăvară pe balcon
  • Panselutele sunt bienale sau perene
  • Varietate de soiuri - panseluțele vin în aproape toate culorile

Două specii de viola cele mai frecvent întâlnite în grădini și ca plante de balcon sunt panseluțele de grădină și violetele cu coarne. Panselita de grădină este cultivarea cu flori mari din diferite specii de viola, cum ar fi B. Panselă sălbatică (Viola tricolor), panselita Altai (Viola altaica), violet galben (Viola lutea). Cu o selecție imensă de soiuri, decizia nu este ușoară:

  • clasic în alb, galben sau violet,
  • exotic în albastru miezul nopții, vin roșu sau portocaliu strălucitor,
  • delicat în roz deschis sau albastru,
  • pătat, dungat, flăcat, mărginit, umplut,
  • cu sau fără un ochi negru în mijloc.

Panseluțele de grădină și violetele cu coarne sunt diferite

Cea mai vizibilă este diferența de mărime. În timp ce florile deschise ale panseluței de grădină au un diametru de aproximativ 5 cm, florile violete excitate au max. 3,5 cm mult mai delicat. Florile sunt formate din cinci petale, cu panseluțe patru petale îndreptate în sus și o petală îndreptată în jos și cu violete cu coarne trei dintre petalele îndreptate în sus și două îndreptate în jos.

Violetele cu coarne sunt în majoritate plante perene. Panseluțele de grădină au de obicei doi ani și mor după înflorire. Înainte de aceasta, ei se pot însămânța la locul potrivit. Violetele cu coarne sunt tăiate și împărțite după înflorire pentru a menține plantele puternice și de lungă durată. Aceste două tipuri de viola sunt ușor de îngrijit, rezistente la îngheț și nu sunt predispuse la dăunători și boli.

Sfaturi și trucuri

În Germania există peste douăzeci de tipuri de violete în natură, inclusiv violete de câine, violete de marș, violete de pădure și violete de pinteni.