Propagarea zmeurii prin butași - așa se face

De ce propagarea prin butași de rădăcină este cea mai sigură

Zmeura formează mulți alergători care sunt, de asemenea, potrivite pentru propagare. Cu toate acestea, nu este întotdeauna sigur că ramurile provin de fapt de la planta dorită. Deoarece zmeura își trimite alergătorii peste tot în grădină, s-ar putea să prindeți o varietate complet diferită de zmeură.

citește și

  • Propagarea zmeurii - Cum să o faci corect!
  • Sfaturi pentru cultivarea zmeurii pentru grădină
  • Când este cel mai bun moment pentru plantarea zmeurii?

Dacă utilizați butași de rădăcini, puteți fi siguri că răspândiți exact soiul de zmeură dorit.

Etapele individuale pentru propagarea zmeurii

  • Expuneți rădăcina de zmeură
  • Tăiați o bucată mai mare
  • Împărțiți rădăcina în bucăți de patru inci
  • Plantați butașii de rădăcină
  • Protejați-vă de îngheț
  • Puneți în locația finală primăvara

Cel mai bun moment pentru a obține butași de rădăcină

Cel mai bine este să țeapă butași de rădăcină toamna, când se schimbă sezonul de vegetație. Rădăcina plantei mamă se poate recupera apoi în timpul iernii.

Împărțiți rădăcina în bucăți mici

În funcție de mărimea bucății tăiate de rădăcină, împărțiți-o în mai multe bucăți. Fiecare secțiune ar trebui să aibă o lungime de aproximativ patru centimetri.

Asigurați-vă că există cel puțin cinci ochi pe fiecare tăiere individuală a rădăcinii. Din ele cresc noi lansete. Mai multe abordări sporesc certitudinea că va fi creată o nouă plantă sănătoasă.

Plantați butașii cu o adâncime de aproximativ cinci centimetri în solul pregătit. Ei ajung la locația lor finală în primăvară.

Asigurați protecție pentru iarnă

Zmeura de obicei nu are nevoie de protecție pentru iarnă. Dar butașii rădăcinii nu au stabilit încă rădăcini. Pot fi deteriorate de îngheț la temperaturi foarte scăzute.

Prin urmare, acoperiți solul cu un strat de frunze, paie, turbă sau mulci din scoarță pentru a-l proteja.

Marcați locurile în care ați plantat butași de rădăcină. Dacă eliminați protecția de iarnă în primăvară, puteți vedea mai bine unde ar trebui să fie plantele noi.

Sfaturi și trucuri

În principiu, puteți răspândi, de asemenea, zmeura din semințe. Cu toate acestea, extracția semințelor cu un singur soi este foarte complexă și aparține mâinilor profesioniștilor. În plus, acest tip de propagare durează mai mult decât tragerea butașilor de rădăcină.