Suculente - O selecție de specii rezistente pentru grădină

Aceste suculente sunt decorative și rezistente - o selecție

Deoarece strategia lor sa dovedit a fi extrem de reușită, flora din întreaga lume este bogat înzestrată cu familii, genuri și specii suculente. Toți au capacitatea de a stoca apă în frunze, trunchiuri sau rădăcini pentru a se hrăni cu ea în perioadele uscate. Doar o minoritate este rezistentă și atractivă în același timp. Următoarea prezentare generală dezvăluie care sunt acestea:

 • Cactusi (Cactaceae), în principal Opuntia, Echinocereus, Escorbaria și rarități precum Gymnocalycium și altele
 • Houseleek (Sempervivum), aproape toate cele 200 de specii cunoscute și nenumărați hibrizi
 • Familia cu frunze groase (Echeveria), în principal Echeveria elegans și Echeveria agavoides
 • Sedum, aici toate speciile și soiurile originare din Europa și Asia

citește și

 • Ce cactuși sunt rezistenți? - Sfaturi despre soiuri și iernare
 • Ce suculente sunt potrivite pentru bonsai? - Aceste 2 tipuri sunt recomandate
 • Sunt toate suculentele otrăvitoare?

În plus, unele crini de palmier (yucca) sunt complet rezistente la îngheț. Acestea includ popularul crin filamentos (Yucca filamentosa), crinul albastru (Yucca baccata), crinul lumânării (Yucca gloriosa) și crinul palmier pitic (Yucca nana). Toate pot suporta temperaturi sub zero de până la -20 și -26 grade Celsius, cu condiția să fie protejate de umiditate.

Suculente condiționate rezistente la îngheț pentru locații cu condiții ușoare de iarnă

Unele dintre cele mai magnifice plante suculente sunt originare din America Centrală și Africa, unde în unele regiuni termometrul scade mult sub îngheț în timpul iernii. Dacă grădina dvs. are un microclimat ușor de iarnă sau se află în zonele de rezistență Z8 și Z7, următoarele plante suculente sunt potrivite pentru cultivarea în aer liber:

 • Aloe (Aloe), singurul fel de minunat Aloe aristata cu dinții mici pe frunzele cărnoase
 • Agaves (agave), în primul rând agave inaequidens și agave parryi

Aloe aristata poate rezista la temperaturi de până la -5 grade Celsius pentru o perioadă scurtă de timp. Dacă este echipat cu protecție adecvată pentru iarnă, temperaturile de până la - 12 grade Celsius nu îl afectează. Cele două agave menționate mai sus sunt mai robuste și pot rezista la temperaturi de până la -20 grade Celsius, cu condiția să fie protejate de umiditate.

Protecția împotriva umezelii este esențială - sfaturi pentru iernare

Dacă botanicii și maeștrii grădinari găsesc informații despre rezistența la iarnă a plantelor suculente, aceasta se referă la condițiile uscate din habitatele lor. Sub influența vremii reci și umede de iarnă din Europa Centrală, rezistența la îngheț este semnificativ redusă. Oferind protecției suculentei voastre rezistente la zăpadă și ploaie, rezistența lor este consolidată. Aceste opțiuni și-au dovedit valoarea în practică:

 • În mod ideal, alegeți o locație în umbra ploii, cum ar fi sub baldachin, pe peretele casei sau al terasei
 • Construiți o suprastructură din 4 stâlpi, un acoperiș din plexiglas sau folie de seră rezistentă la intemperii
 • Alternativ, construiește o casă de tomate în jurul plantelor suculente

Copertina de ploaie ar trebui să fie înclinată, astfel încât apa să curgă bine și să nu se acumuleze presiune de zăpadă. Este important să rețineți că o protecție împotriva umezelii este deschisă pe ambele părți, astfel încât circulația aerului liber să fie garantată. Un cort de iernare nu este potrivit pentru iernarea suculentelor în aer liber. Chiar și cu ventilație zilnică, putregaiul și mucegaiul se dezvoltă pe părțile suculente ale plantei într-un timp scurt, ca urmare a evaporării intensive.

Suculentele din găleată își doresc o haină de iarnă

Dacă vă puneți suculentele rezistente în găleată pe balcon și terasă, acestea nu se pot descurca fără o haină groasă de iarnă. În volumul de substrat bine dimensionat al vaselor de plante, bilele rădăcinii nu sunt protejate în mod adecvat de înghețul înghețat. Cu această strategie puteți scoate plantele în siguranță și în condiții de siguranță în timpul sezonului rece:

 • Înainte de primul îngheț, mutați gălețile în fața peretelui sudic al casei
 • Așezați vase pe lemn sau poliuretan
 • Acoperiți cu mai multe straturi de folie cu bule
 • Puneți peste el un covor de cocos, care să iasă la câțiva centimetri deasupra marginii oalei
 • Acoperiți substratul cu frunze sau paie

Diferite tipuri de suculente se contractă în timpul iernii. Cactușii, în special, se micșorează într-o măsură îngrijorătoare. Acest comportament face parte, desigur, din strategia lor de supraviețuire și nu necesită măsuri speciale.

Puneți întotdeauna oale mici

Chiar și suculentele rezistente sunt irosite în ghivece cu un diametru mai mic de 30 cm. În acest caz, vă recomandăm să iernăm într-o cameră luminoasă, fără îngheț, în spatele sticlei. Îngrijirea este limitată la puțină udare la fiecare câteva săptămâni în trimestrele de iarnă, astfel încât solul să nu se usuce complet. Oaspeții tăi de iarnă nu primesc îngrășăminte. De îndată ce nu sunt de așteptat înghețuri mai grave în primăvară, puteți curăța plantele în locația inițială.

sfaturi

Deși suculentele diferă semnificativ în aspectul lor exterior, ele se unesc în ceea ce privește calitatea substratului. Criteriile decisive sunt permeabilitatea bună și compoziția săracă în nutrienți. În grădină, plantele distinctive favorizează un loc în solul sărac al grădinilor de stâncă și al stratelor de pietriș. În ghiveci, cactusul special sau solul suculent îndeplinesc perfect cerințele dumneavoastră.