Pământ compostat - tot ce trebuie să știți despre solul bogat în nutrienți

esențialul pe scurt

 • Solul compost este foarte hrănitor și poate fi folosit ca îngrășământ pentru peluze sau petice de legume
 • Pământul de compost se poate face cu ușurință singur cu o grămadă de compost
 • Solul compost este unul dintre cele mai importante ingrediente dintr-un pat ridicat

Unde este cel mai bun loc pentru a cumpăra sol compost?

Furnizorul și produsul trebuie selectate cu atenție. La urma urmei, ți-ai încredințat plantele ornamentale și vegetale îngrijite cu drag pentru compost. Următorul tabel listează, în ordine alfabetică, sursele de achiziție recomandate pentru compost de calitate superioară la un preț accesibil:

citește și

 • Pat ridicat cu sol de compost - sfaturi pentru umplere
 • Cum să plantați suculente într-un mod exemplar - sfaturi și trucuri pentru grădinarii pasionați
 • Cum să propagați orhideele semănând semințe - sfaturi și trucuri pentru grădinarul pasionat
furnizoriPreț bunuri liberePrețul mărfurilor ambalateExpediere da / nu
Amazonde la 0,11 EUR (1 l)de la 5,50 EUR (20 l)da
Centre de grădină Dehnernicio opțiunede la 6,99 EUR (40 l)da
Ebayde la 0,11 EUR (1 l)de la 5,50 EUR (20 l)da
Plantele de compostarede la 26,00 EUR (1 m³)de la 2,40 EUR (40 l)da
Magazine de feronerie Obide la 0,18 EUR (1 l)de la 9,99 EUR (60 l)da
Curți de reciclare (de ex. BSR)de la 14,50 EUR (1 m³)de la 4,50 EUR (45 l)Nu

Dacă decideți să cumpărați prin corespondență, există costuri suplimentare. Instalațiile de compostare livrează cantități mari în saci mari cu camionul către ușa din față. De regulă, prețul pentru o pungă mare cu o capacitate de 1 metru cub este de 15 euro plus 3,50 euro pe metru cub pentru descărcarea macaralei. Unii furnizori au umplerea sacilor mari recompensați suplimentar cu o suprataxă de până la 20 la sută. Prin urmare, atunci când cumpărați sol compost prin corespondență, vă rugăm să întrebați despre orice costuri suplimentare de livrare.

compost sol

fundal

Respectați marca de calitate RAL pentru compost

Marcajul de calitate RAL pentru compost este un ghid excelent la cumpărare. Premiul este responsabil de Bundesgütegemeinschaft Kompost eV (BGK). Producătorii de compost își supun produsele asigurării voluntare a calității pe baza unei proceduri regulate de testare. Laboratoarele calificate examinează cu atenție solul de compost în vederea utilizării sale în condiții de siguranță ca îngrășământ natural și ameliorator al solului. În acest context, se examinează întregul proces de fabricație de la deșeuri la produsul finit. Dacă doriți să fiți în siguranță atunci când cumpărați compost, puteți alege un produs cu marca de calitate RAL compost.

Unde pot folosi solul compost? - O imagine de ansamblu

Solul compost este bogat în substanțe nutritive naturale, activează viața solului, optimizează structura solului, previne eroziunea și protejează plantele împotriva bolilor. Aceste proprietăți remarcabile fac din compost îngrășământul natural și balsamul ideal pentru grădina hobby. Următoarea prezentare generală rezumă opțiunile comune pentru o utilizare semnificativă:

 • Începeți îngrășământul : îmbogățirea solului în timpul cultivării, așternutului și plantării cuvei
 • Alimentare cu nutrienți : administrare regulată ca îngrășământ natural
 • Îmbunătățirea solului : slăbiți, rafinați și rafinați structurile problematice ale solului

Unul dintre avantajele speciale ale utilizării acestuia este că compostul înlocuiește toate produsele din turbă. Datorită substratului organic se poate opri supraexploatarea mlaștinilor ridicate irecuperabile. Din acest motiv, atunci când cumpărați compost, vă rugăm să acordați preferință produselor de marcă fără turbă și să ignorați bunurile ieftine care conțin turbă.

Utilizați îngrijit sau întins - cum să faceți bine

compost sol

Prin urmare, solul compost vine cu o încărcătură concentrată de substanțe nutritive valoroase care, sub formă concentrată, nu sunt potrivite pentru fiecare utilizare. Puteți afla în ce condiții ar trebui să utilizați sau să întindeți solul pur de compost aici:

 • Sol în creștere și însămânțare : 1 parte de sol de compost, 9 părți de nisip sau sol de cocos
 • Sol de plantare : 3 părți de excavare a gropii de plantare, 1 parte de sol de compost
 • Îngrășământ natural : presărați pur de mai multe ori pe sezon, greblați la 2-5 cm înălțime și la suprafață
 • Substrat de găleată : 1 parte de sol de grădină, 1 parte de sol de compost, dacă este necesar ceva nisip, argilă expandată (17,50 € la Amazon *) sau granulat de lavă

Dacă creați un nou lot de legume, următoarele se aplică utilizării solului compost: înfundați-l și nu-l vărsați. Vă rugăm să aplicați 15-20 litri de compost pur pe metru pătrat de suprafață a patului, astfel încât culturile tinere să găsească punctul de plecare ideal. Aprovizionarea ulterioară a nutrienților depinde de faptul dacă fertilizați consumatori grei (8 l / m²), consumatori medii (6 l / m²) sau consumatori reduși (4 l / m²).

Cum fertilizez peluzele cu sol de compost?

compost sol

Compostul cumpărat sau fabricat de sine transformă peluzele sărace într-un covor verde luxuriant. Preocupările justificate cu privire la îngrășămintele convenționale pentru gazon cu ingrediente chimice nenaturale, toxice, catapultează îngrășământul natural în partea de sus a clasamentului pentru îngrijirea ecologică a gazonului. Lucrările pregătitoare importante asigură faptul că compostul îndeplinește așteptările ca îngrășământ pentru gazon. Aceasta include aruncarea materialului organic printr-o sită pentru a îndepărta componentele grosiere. Următoarele instrucțiuni explică cum să vă fertilizați în mod corespunzător peluza cu sol de compost:

 1. Setați compostul solului (sită de trecere cu dimensiunea ochiurilor de 10-15 cm)
 2. Tunde gazonul ca de obicei
 3. Răspândiți solul de compost cernut folosind o roabă și o lopată
 4. Cantitate recomandată: 1-2 l / m² sau 1-2 cm înălțime
 5. distribuiți uniform cu o greblă
 6. Udă gazonul

Fereastra de timp este deschisă de două ori pe an pentru a răsfăța gazonul cu pământ de compost. În martie / aprilie, nutrienții naturali stimulează creșterea spațiului verde. În august / septembrie, un strat de compost pregătește gazonul pentru rigorile iernii viitoare. În mod ideal, nu ar trebui să dușați îngrășământul natural cu apă după aceea, ci mai degrabă cu gunoi de grajd lichid. Consoleta conține o mulțime de potasiu, ceea ce întărește rezistența ierburilor nobile.

sfaturi

Grădinarii cu cunoștințe hobby optimizează absorbția gazonului pentru efectele benefice ale solului compostat. În acest scop, zona verde este scarificată în prealabil. Cuțitele rotative taie swardul cu câțiva milimetri adâncime și pieptănează orice stuf de iarbă supărătoare.

Cum umplu patul ridicat cu sol de compost?

compost sol

Pentru umplerea competentă a unui pat ridicat, compostul joacă un rol cheie, suplimentat cu alte componente importante. Compoziția depinde de plantarea planificată. Culturile au o cerință nutrițională mai mare decât florile și ierburile. Următoarele instrucțiuni scurte explică cum să umpleți corect un pat ridicat pentru cultivarea legumelor:

 • Podea : acoperiți cu sârmă de voleu
 • primul strat : material gros gros de 20 cm (tăiat lemn)
 • al doilea strat : ramuri tocate de 10 cm, frunze de toamnă zdrobite
 • al treilea strat : compost de 20 cm grosier, neecranat, semi-matur
 • al patrulea strat : sol de compost cernut, 30 cm

Dacă patul ridicat este rezervat plantelor ornamentale mai cumpătate, umplutura perfectă este redusă la două straturi deasupra firului indispensabil de sârmă. Pe un strat înalt de 20 de centimetri de pietriș sau piatră zdrobită, completați solul de compost copt și cernut. Componentele organice ale solului compostului scad cu 10 până la 20 de centimetri în fiecare an. Pentru programul din primăvara viitoare, vă rugăm să faceți o notă pentru a umple patul ridicat cu sol de compost proaspăt în consecință.

Digresiune

Solul compost are o valoare neutră a pH-ului

Experții din Bundesgütegemeinschaft Kompost eV elimină prejudecățile că solul compost face acidulul solului din grădină. Într-un test pe teren de 12 ani de către Centrul de Tehnologie Agricolă Karlsruhe (LTZ), s-a dovedit științific contrariul. Cunoștințele sunt susținute de mii de proceduri de testare a probelor de compost, ca parte a asigurării calității RAL sub conducerea BGK. Ca o chintesență pentru utilizarea solului compost în grădina hobby este de remarcat: valoarea pH-ului se deplasează cu o medie de 7,0 până la 7,5 în intervalul neutru până la slab alcalin.

Făcând compost singur - cum funcționează?

Achiziționarea ieftină a compostului eșuează de obicei din cauza greutății ridicate și a costurilor de livrare asociate. Grădinarii hobby economisesc bani și produc pur și simplu îngrășăminte naturale și amelioratori de sol. O locație parțial umbrită până la umbră cu pământ neasfaltat și la cel puțin 50 de centimetri distanță de proprietatea vecină este bine potrivită. În mod ideal, există o conexiune la apă în apropiere.

Cel mai bun moment pentru a începe este toamna, deoarece există o mulțime de material vegetal disponibil în acest moment. Ramurile tăiate, frunzele de toamnă și alte rămășițe sunt potrivite. Deșeurile de bucătărie nefierte, gunoiul de grajd stabil și cușcă, pungile de ceai, filtrele de cafea și tăieturile uscate pe gazon contribuie, de asemenea, la un compost bogat. Stratim materialele alternativ, completate cu 10 kilograme de făină de rocă pe metru cub pentru a preveni mirosurile neplăcute. Carnea, resturile de alimente, textilele, metalele, plasticul și buruienile nu-și au locul pe grămada de compost.

În cel mai scurt timp, organismele solului au descoperit noua sursă de hrană, s-au stabilit acolo și descompun materialele organice în compost valoros. Când este uscat, se toarnă apă peste mormanul de compost pentru a preveni microorganismele să moară de sete. Procesul de putrezire durează între 6 și 12 luni. Accelerați procesul prin rotirea sau amestecarea materialului de două ori pe an.

Youtube

Coșul de compost potrivit pentru fiecare grădină

Producția proprie de compost nu trebuie să eșueze din cauza lipsei de spațiu. O gamă largă de coșuri de compost accesibile este disponibilă pentru fiecare dimensiune de grădină. Următoarea prezentare generală rezumă cele mai bune opțiuni:

 • Închiriere de compost : pentru suprafețe mari și volume mari de deșeuri
 • Compostor cu lamele : construcție tradițională din lemn pentru grădina obișnuită
 • Composter cu plasă de sârmă : disponibil în mai multe dimensiuni, cu o durată mai mare de valabilitate decât composterul cu lamele
 • Compostor rapid : puțin spațiu necesar, putrezire rapidă în solul de compost matur
 • Composter pentru viermi : ideal pentru balcoane, terase și grădina mică pentru prosop

Depozitarea solului compost - Cum o fac corect?

Viața domnește suprem în compostul finit. Pentru ca îngrășământul natural să-și păstreze calitatea premium pe o perioadă mai lungă de timp, este esențială depozitarea corectă. Ploaia continuă și o pătură groasă de zăpadă sunt otravă pentru materialul organic. Cum se păstrează compostul într-un mod exemplar:

 1. Selectați o locație impermeabilă cu contact la sol
 2. iarbă iarbă
 3. Se toarnă pământ de compost în grămadă
 4. acoperiți cu hârtie de gudron, folie neagră sau material similar impermeabil
 5. Asigurați marginile laterale ale capacului cu pietre, astfel încât să fie rezistente la vânt

Solul compost nu trebuie păstrat în sac pentru perioade lungi de timp. În condiții de depozitare nefavorabile există riscul ca pământul să înceapă să transpire. Ca rezultat, se dezvoltă mucegaiul și putrezirea, ceea ce afectează semnificativ calitatea. Merită efortul de a deschide pungile pentru a acumula compostul în locația protejată de ploaie.

întrebări frecvente

Unde pot obține compost gratuit?

Am identificat două surse de compost gratuit pentru dvs. Răsfoiți în mod regulat prin anunțuri pe eBay, Findix, Quoka și portaluri comparabile. Dacă stați pe minge aici, veți descoperi la timp când grădinarii privați oferă gratuit exces de compost. În funcție de cantitatea anuală de deșeuri verzi, numeroase centre de reciclare din Germania și Austria oferă gratuit sol de compost pentru autocolectoare în primăvară pentru a face loc pe locul de compostare înainte de începerea sezonului.

Cum diferă compostul organic de alte tipuri de compost?

În general, experții fac diferența între compostul organic și compostul verde. Sursa principală de compost organic este coșul de gunoi organic, care este disponibil aproape peste tot în gospodăriile germane și austriece. Compostul deșeurilor verzi este fabricat din deșeuri verzi primite de centrele de reciclare și reciclare. Datorită compoziției sale, solul compost organic este semnificativ mai bogat în nutrienți decât solul compost verde.

Ar trebui să sterilizez compostul înainte de al folosi?

Originea și calitatea determină dacă compostul trebuie sterilizat înainte de utilizare sau nu. Dacă dețineți un produs cu marca de calitate a compostului RAL (BGK), nu sunt necesare măsuri pentru a face pământul steril. Diferitele criterii de testare includ dovada producătorului că se respectă reglementările stricte de igienă. Dacă compostul provine din producția proprie, vă recomandăm să folosiți un tratament termic la aproximativ 100 de grade Celsius pentru a steriliza solul.

Am subestimat greutatea solului de compost, așa că patul meu ridicat este prea greu pentru balcon. Ce pot sa fac?

Un pat standard ridicat pentru balcon nu este o greutate de aproximativ 15 kilograme. Dacă, pe de altă parte, compostul vine ca umplutură, greutatea poate atinge dimensiuni discutabile. Pentru a putea încă grădini la înălțimea mesei pe balconul dvs., trageți pur și simplu un etaj intermediar în patul ridicat. Așezați plantele dvs. ornamentale, vegetale și vegetale în ghivece pe podea. Zona de sub podeaua falsă rămâne goală.

sfaturi

Grădinarii de balcoane bat lipsa de spațiu și produc singuri compost. Geniul horticol are succes cu ajutorul unei ferme de viermi. Este o cutie de lemn cu patru camere. În ea, deșeurile organice sunt colectate și procesate treptat de viermi de compost în vermicompost și ceai de viermi. Prima generație de rezidenți muncitori din fermele de viermi poate fi cumpărată ieftin în magazine specializate certificate.