Buddleia ∗ Cele mai bune 10 sfaturi de îngrijire și plantare (Buddleja)

Origine și distribuție

Există în jur de 100 de specii diferite de Buddleia (bot. Buddleja), care aparțin familiei de smochine (Scrophlariacae). Sunt semi-arbuști sau arbuști care pot fi verzi sau verzi de iarnă. Există, de asemenea, unele specii veșnic verzi. Genul este în principal originar din regiunile tropicale până la subtropicale din America de Nord și de Sud, precum și din Africa și Asia, unde majoritatea speciilor prosperă în locuri însorite, uscate și fierbinți. În ciuda asemănării și a numelui, liliacul de vară nu este legat de liliacul comun (bot. Syringa vulgaris), deoarece din punct de vedere științific aceasta aparține familiei măslinilor (Oleaceae).

citește și

 • Buddleia necesită cea mai mare distanță posibilă de plantare
 • Cele mai frumoase liliacuri de vară pentru balcon - plantare și îngrijire
 • Buddleia - localizare, plante, propagare

utilizare

Buddleia destul de nesigură se potrivește minunat atât ca plantă solitară, cât și într-un grup de plantare în grădini cu soare plin, cu soluri sterpe și pietrișe. Arbustul taie o siluetă fină atât în ​​culorile de vară colorate și în paturile perene, cât și pentru înverzirea pantelor uscate. În grădinile din față și de-a lungul cărărilor de grădină, planta este, de asemenea, foarte potrivită ca graniță și poate fi ușor utilizată pentru plantarea gardurilor vii. Buddleia este, de asemenea, popular în grădinile mediteraneene, de exemplu în combinație cu alte plante mediteraneene, cum ar fi lavanda, cimbru, salvie, etc. Împreună cu alte plante perene populare cu fluturi, cum ar fi asterii sau planta sedum, acestea creează o oază pentru fluturii mici, care este adesea zburat peste .

Specia Buddleja davidii, dintre care există numeroase soiuri colorate, este deosebit de populară pentru grădină. Buddleia alternativă sau cu frunze înguste (Buddleja alternifolia) este, de asemenea, foarte potrivită pentru grădinărit, în timp ce buddleia galbenă rară (Buddleja x weyeriana) trebuie plantată numai în regiuni climatice ușoare din cauza lipsei rezistenței la îngheț. Cu toate acestea, toate speciile sunt, de asemenea, ideale pentru păstrarea într-o găleată.

Aspect și statură

Specia Buddleja davidii este deosebit de potrivită pentru zona climatică central-europeană, cu ierni uneori aspre și reci, dintre care există numeroase variante cu diferite forme de creștere, înălțimi și, de asemenea, culori de flori. Arbuștii cresc fie largi, verticali sau compacți - în funcție de soi - și dezvoltă o coroană în formă de pâlnie, structurată puțin, cu lăstari principali puternici. Florile stau pe ramurile laterale libere, care adesea se îndoaie ușor sub această greutate. În medie, aceste soiuri de liliac de vară cresc până la doi metri înălțime, deși există și soiuri mai înalte cu o înălțime de creștere de până la patru metri. Buddleja davidii este una dintre speciile veșnic verzi, deoarece frunzele cenușii-verzi rămân deseori pe lăstari până la îngheț și mor doar odată cu primul îngheț.Iarna, părțile supraterane ale plantei se pot îngheța înapoi, dar arbustul cu creștere rapidă răsare din nou în primăvară și atinge rapid înălțimea veche.

Flori și perioadă de înflorire

Spre deosebire de liliacul comun, liliacul de vară nu înflorește primăvara, ci doar din iulie. Paniculele sale de flori alungite, mari și puternic parfumate sunt de obicei situate la capetele lăstarilor laterali și principali și sunt atât de grele încât ramurile se depășesc. Multe soiuri înfloresc până toamna și încântă privitorul cu o splendoare luxuriantă în alb, roz, roșu și violet în diferite tonuri. După polenizare - și în măsura în care lăstarii ofiliți nu sunt tăiați - se dezvoltă fructe capsule care conțin un număr mare de semințe mici, cu aripi.

Toxicitate

Ce gust au atât de bine fluturii este, din păcate, otrăvitor pentru oameni și animale de companie. Specia populară Buddleja davidii conține în special saponine și glicozide otrăvitoare precum Catapol și Aucubin în toate părțile plantei, dar în principal în frunze și semințe. Dacă copiii sau animalele de companie încearcă arbustul, pot apărea simptome de otrăvire, cum ar fi dureri de cap și greață, dar și crampe, vărsături și diaree. Cei afectați ar trebui să bea multă apă și să consulte imediat un medic sau un medic veterinar.

Tăierile care apar în cantități mari primăvara nu sunt potrivite pentru hrănirea animalelor mari sau mici, cum ar fi caii, bovinele sau cobai, iepuri sau broaște țestoase. Cu toate acestea, puteți adăuga în siguranță părți sănătoase ale plantei la compost.

Care locație este potrivită?

Ca și în locațiile sale naturale, Buddleia se simte cel mai confortabil într-o locație însorită și caldă. Dacă este necesar, este posibil și un loc în umbra parțială ușoară, cu condiția ca planta să primească câteva ore de soare acolo cel puțin dimineața și seara. Locația, pe de altă parte, nu ar trebui să fie umbroasă: Buddleia nu se va simți confortabil aici, va înceta să crească și nu va dezvolta flori.

Continuați lectură

Substrat / sol

Plantați buddleia în sol slăbit, bine drenat și numai moderat bogat în nutrienți, care poate fi, de asemenea, pietros și slab. În timpul plantării, îmbunătățiți solul cu compost copt pentru a facilita creșterea arbustului în noul său loc. Pe de altă parte, Buddleia nu-i place solurile grele, lutoase, care tind să se înghesuie. Dacă este necesar, căutați o altă locație mai potrivită pentru plantă sau îmbunătățiți considerabil solul cu compost și pietriș sau nisip grosier. În acest caz, drenajul este, de asemenea, recomandabil, astfel încât să nu apară îngrămădiri în primul rând.

Cultura oalei

În special, variantele sensibile la îngheț, cum ar fi buddleia cu bile (Buddleja globosa) și buddleia galbenă (Buddleja x weyeriana), nu ar trebui să fie plantate în patul de grădină în afara regiunilor ușoare de iarnă, ci mai degrabă cultivate într-un recipient suficient de mare. Alte specii - Buddleja davidii, de exemplu - sunt foarte potrivite pentru păstrarea într-o găleată, cu condiția să fie suficient spațiu.

Soiurile speciale, de talie mică, sunt deosebit de potrivite pentru acest lucru. Variante precum „Purple Emperor” sau „Summer Lounge” au o înălțime de doar un metru și jumătate și, prin urmare, nu au nevoie de atât de mult spațiu pentru ele însele - acest fapt nu este pe deplin neimportant pe un balcon înghesuit. Alegeți un plantator cât mai mare și mai adânc posibil dintr-un material natural precum argila sau ceramica, astfel încât rădăcinile să aibă suficient spațiu și să nu se încălzească în căldura verii. Gălețile de argilă, în special, asigură un schimb de aer și mențin astfel rădăcinile plantei reci.

Utilizați ca substrat sol din ghiveci disponibil comercial, pe care îl amestecați cu pietriș și argilă expandată (17,50 € la Amazon *). Acest lucru crește permeabilitatea substratului, deși, desigur, nu trebuie să uitați drenajul de bază din oală. Fundul oalei are întotdeauna nevoie de o gaură de scurgere prin care excesul de apă de irigație curge în jardinieră sau farfurie. Udați planta în mod regulat, astfel încât să nu se usuce și să nu stea constant în substrat umed. În plus, fertilizarea regulată este foarte importantă atunci când este ținută într-o găleată, deoarece planta nu se poate îngriji de ea însăși. Prin urmare, ar trebui să le furnizați un îngrășământ lichid pentru plantele de containere la fiecare două săptămâni, dar numai în sezonul de creștere între aprilie și august. În afara acestui timp este udat doar, dar nu mai este fertilizat.

De preferință, iernează buddleia într-un loc răcoros și ușor, dar fără îngheț într-un interior neîncălzit.

Plantarea corectă a buddleiei

Întrucât Buddleia este cultivată în mare parte și vândută în containere, ar trebui să plantați cu siguranță arbustul la fel de adânc sau de înalt în grădină ca în planta. Dacă este necesar, marcați locul cu un stilou. În caz contrar, procedați exact așa cum ați face cu orice altă plantă atunci când plantați buddleia:

 • Săpați o gaură de plantare care este de două ori mai lată și adâncă decât bila de rădăcină.
 • Între timp, scufundați rădăcina într-o găleată cu apă.
 • Acolo se poate absorbi cu apă, ceea ce la rândul său îl ajută să crească.
 • Dacă este necesar, îmbunătățiți solul grădinii cu nisip / pietriș.
 • Dacă este necesar, aplicați un strat de drenaj de pietriș de aproximativ cinci centimetri grosime pe baza perforată.
 • Se amestecă pământul excavat cu mult compost compost.
 • Puneți buddleia în gaura de plantare și completați solul.
 • Pășiți-l ușor și udați bine zona rădăcinii.

Dacă doriți, puteți mulci zona rădăcinii cu mulci din scoarță sau alt material adecvat.

Continuați lectură

Care este cel mai bun moment pentru plantare?

Dacă este posibil, plantați buddleia - și speciile și soiurile rezistente - după sfințirea gheții în primăvară, când pământul este deja ușor încălzit și pericolul înghețurilor nocturne a fost evitat. Acum planta are câteva luni să crească în noua sa locație din grădină până vine prima iarnă și părțile supraterane ale plantei pot îngheța înapoi.

Distanța corectă de plantare

În special, soiurile populare de Buddleja davidii, cu o înălțime de creștere de până la 300 de centimetri și o lățime de creștere de până la 200 de centimetri, pot lua dimensiuni destul de considerabile, mai ales că arbustul are, de asemenea, o creștere destul de rapidă. Mențineți o distanță de plantare de aproximativ 150 de centimetri pentru plantele solitare, pentru o plantare de gard viu sau de grup, cu toate acestea, este suficientă o distanță între 80 și 100 de centimetri. Pe de altă parte, speciile mai mici necesită mult mai puțin spațiu.

Apropo, buddleia poate fi plantată foarte bine dedesubt, deoarece tufișul rămâne adesea gol în zona inferioară. Florile anuale de vară sunt deosebit de potrivite pentru acest lucru, dar și plante perene scăzute.

Continuați lectură

Cum transplantez corect?

Dacă liliacul de vară urmează să fie transplantat într-o locație nouă, acest lucru este posibil fără probleme. Cu toate acestea, amânați această măsură pentru mai sau începutul toamnei, deoarece repoziționarea la mijlocul perioadei de vegetație poate duce rapid la probleme din cauza inevitabilă pierdere a rădăcinilor. Cel mai bine este să procedați după cum urmează:

 • Tăiați tufișul înapoi energic cu cel puțin o treime.
 • Legați lăstarii rămași în partea de sus.
 • Folosiți o pică ascuțită pentru a săpa o șanț adânc în jurul arbustului.
 • Slăbiți rădăcina în pământ cu ajutorul unei furci săpătoare.
 • Ridicați acest lucru împreună cu planta.
 • Plantați tufișul în noua sa locație.
 • Se amestecă materialul excavat cu mult compost.

De asemenea, dați buddleiei proaspăt transplantate multă apă pentru a facilita creșterea. De asemenea, ar trebui să udați planta mai mult în următoarele săptămâni.

Continuați lectură

Udarea Buddleia

Buddleia proaspăt plantată trebuie udată în mod regulat, astfel încât să prindă rădăcini mai bine. Acest lucru este valabil mai ales în lunile de vară, când este cald și uscat. Exemplarele cultivate în ghivece sunt, de asemenea, dependente de alimentarea cu apă regulată, deoarece nu se pot îngriji de ele însele. Cu toate acestea, nu trebuie să se înghesuie, deoarece acest lucru duce la putregaiul rădăcinii. Pe de altă parte, liliacurile de vară mai vechi, care sunt deja bine stabilite în locația lor din grădină, rareori trebuie udate, de exemplu într-o perioadă lungă de vară uscată.

Spre deosebire de multe alte plante, puteți alimenta cu ușurință Buddleja cu apă dură de la robinet, deoarece plantele preferă acest lucru.

Fertilizați Buddleia în mod corespunzător

Liliacul de vară este, de asemenea, neplăcut, în termeni de aprovizionare cu nutrienți: numai la plantare și după tăiere ar trebui să-l luați în considerare cu o lopată generoasă de compost și, eventual, o mână de bărbierit de corn (6,39 EUR pe Amazon *) pentru a stimula creșterea ulterioară. Doar arbuștii cultivați în ghivece trebuie fertilizați la fiecare două săptămâni în timpul sezonului de creștere cu un îngrășământ lichid pentru plante în ghivece, care este mai mult fosfor decât azot.

Continuați lectură

Tăiați corect Buddleia

Există multe motive întemeiate pentru tăierea regulată a Buddleiei. Mai presus de toate, lăstarii morți trebuie îndepărtați în mod regulat pentru a menține arbustul în continuă înflorire. Odată ce își pune energia în formarea semințelor, abundența florilor s-a încheiat.

Cu toate acestea, măsurile suplimentare de tăiere și, mai presus de toate, calendarul lor depind în mare măsură de tipul și varietatea buddleiei. Buddleja davidii cultivată frecvent, de exemplu, formează doar flori pe lăstarii din acest an și, prin urmare, este adesea așezată „pe baston” primăvara, adică tăiată la o înălțime de 20 până la 30 de centimetri deasupra solului. Această măsură este necesară mai ales atunci când părțile supraterane ale plantei s-au înghețat înapoi ca urmare a unei ierni reci și, prin urmare, arbustul va răsări. Cu toate acestea, pentru ca buddleia să nu înflorească prea târziu, ar trebui să o tăiați cel târziu în aprilie sau, mai bine, într-o perioadă ușoară din martie.

Alte specii de buddleia nu trebuie tăiate la fel de mult. De exemplu, Buddleja alternifolia primește doar o tăietură de curățare, care se efectuează toamna după înflorire. În afară de îndepărtarea lăstarilor prea apropiați sau uscați, puteți modela puțin arbustul, dar nu ar trebui să tăiați lăstarii din acest an: Buddleia chineză va înflori pe acestea în anul următor.

Continuați lectură

Propagă Buddleia

Deși puteți răspândi buddleia folosind semințe (v-ați adunat singuri), acest tip de reproducere nu este potrivit pentru descendenții cu un singur soi. Dacă apreciați înmulțirea cu un singur soi fără efect de surpriză, ar trebui să tăiați butași vara, să plătiți plantele sau să extrageți butași din materialul tăiat. Înmulțirea clasică din butași arată succesul rapid și funcționează cel mai bine în conformitate cu această schemă:

 • În iunie / iulie tăiați lăstari semi-lemnoși fără flori.
 • Acestea ar trebui să aibă o lungime de aproximativ patru până la șase centimetri.
 • Ramurile complet lemnoase nu sunt potrivite, dar pot fi folosite ca butași.
 • Lăsați două-trei frunze pe partea de sus a fiecărei tăieturi, îndepărtați restul.
 • Tăiați aceste frunze în jumătate pentru a reduce rata de evaporare.
 • Plantați butașii unul câte unul în ghivece mici cu mediu de creștere. (9,05 € la Amazon *)
 • Păstrați întotdeauna substratul ușor umed, dar nu umed.
 • Puneți o sticlă PET sau o pungă de plastic tăiată peste plantă.
 • Ambele au improvizat o mini-seră și, prin urmare, trebuie să fie translucide.
 • Așezați vasul într-un loc cald și luminos, dar nu direct însorit.
 • Aerisiți zilnic mini-seră.

De îndată ce butașii dezvoltă lăstari noi, aceștia au dezvoltat rădăcini puternice și capacul protector poate fi îndepărtat. Cu toate acestea, nu puneți încă aceste plante tinere în grădină, ci mențineți-le pentru prima iarnă într-un interior răcoros și luminos, care este încă lipsit de îngheț.

Continuați lectură

Boli și dăunători

Buddleia este o plantă foarte robustă care rareori se îmbolnăvește sau este atacată de dăunători. Cele mai multe probleme apar ca urmare a îngrijirii necorespunzătoare, mai ales dacă arbustul a fost supra-udat. Frunzele galbene indică adesea supraaglomerarea, iar lăstarii plantei afectate se ofilesc în curând și se usucă în ciuda sursei de apă aparent suficiente.

Fainarea, o boală fungică, poate deveni o problemă, mai ales în verile umede. Petele galbene de pe vârfurile frunzelor, precum și o peluză alb-cenușie de ciuperci pe partea inferioară sunt indicatori clari ai acestei boli comune. Tăiați generos lăstarii infectați și aruncați-i împreună cu deșeurile menajere, dar niciodată pe compost. În plus, planta bolnavă trebuie pulverizată cu o infuzie de bulion de coadă de cal, deoarece acest remediu biologic, ușor de făcut, este destul de fiabil și ajută împotriva bolilor fungice.

Buddleja davidii, în special, îngheață adesea în timpul lunilor reci de iarnă, dar aceasta nu este de obicei o problemă - cel puțin atât timp cât rădăcinile arbuștilor nu sunt afectate. Acoperiți zona rădăcinii cu generozitate cu un strat gros de frunze căzute și coaja de mulci în toamnă pentru a menține înghețul departe și tăiați puternic buddleia primăvara. Va răsări din nou fiabil și foarte repede.

Desigur, dăunătorii nu se opresc la un buddleia deja slăbit. În principal afidele, dar și acarienii biliari și minerii de frunze cauzează probleme arbustului. Preveniți o infestare prin îngrijirea și îngrijirea insectelor benefice din grădina dvs. și oferindu-vă un adăpost confortabil într-un hotel cu insecte situat convenabil.

sfaturi

Tânărul buddleia are încă nevoie de protecție pentru iarnă, mai ales în primii trei ani. După aceea, acestea sunt de obicei suficient de întărite pentru a rezista la temperaturi de până la minus 15 ° C.

Specii și soiuri

Dintre numeroasele specii din genul Buddleja, în principal B. davidii și buddleia chineză sau alternativă, B. alternifolia, sunt cultivate în această țară. Varietatea soiurilor este deosebit de mare pentru Buddleja davidii:

 • „Adonis Blue”: panicule de flori frumoase, de culoare albastru închis
 • „Regina africană”: panicule de flori de culoare violet până la liliac
 • „Cavalerul negru”: culoare foarte închisă de la violet la violet închis
 • „Cardinal”: culoare puternică roz închis până la violet
 • „Albastru imperiu”: culoare albastru deschis-violet
 • „Pink Delight”: culoare frumoasă, roz deschis
 • „Împăratul purpuriu”: panicule de flori întunecate, roșu-violet
 • „Frumusețea verii”: culoare frumoasă, violet-violet
 • „Buchet alb”: panicule de flori albe puternice și pure

Buddleia galbenă (Buddleja x weyeriana) vine cu soiul „Sungold”, care are o culoare deosebit de izbitoare, de culoare galben deschis.

Lila de vară 'Papillion Tricolor' 12,7 EUR Cumpărați la baldur Buddleia 'Flower Power®' 8,82 EUR Cumpărați la baldur Buddleia 'Straight UP - Butterfly Tower' 9,8 EUR Cumpărați la baldur