Recoltarea cătinei - când și cum este cel mai bine?

Când este cel mai bun moment?

Boabele de cătină sunt de obicei coapte și gata de recoltare între septembrie și octombrie. Unele soiuri precum Sirola și Hergo se coc în august.

citește și

  • Tăiați corect cătina - dar când și cum?
  • A alege cătina - nu este o chestiune ușoară
  • Recoltează salsify negru - cu aceste trucuri ca profesioniștii

În principiu, recolta este posibilă până în decembrie sau, cu noroc, până în primăvară. Însă așteptarea aduce cu sine riscul ca fructele să înceapă să fermenteze, să guste rânced sau să fie consumate de animale sălbatice.

Boabele sunt coapte când au dobândit culoarea lor portocalie strălucitoare până la galben-portocaliu. De îndată ce culoarea fructelor se estompează sau se estompează, acestea își pierd calitatea și gustul lor suferă.

Depinde de tehnologie

Recoltarea fructelor de cătină nu este una dintre cele mai ușoare acțiuni din grădină. Datorită numeroaselor spini de pe ramuri, leziunile apar rapid la cules. Din acest motiv, atunci când recoltați, trebuie să purtați mănuși precum mănuși de trandafir rezistente. Există, de asemenea, riscul ca fructele de pădure să se spargă și sucul să vă strice hainele.

Și așa fac profesioniștii: ramurile fructifere sunt tăiate cu foarfece și înghețate acasă. A doua zi sau mai târziu, sunt scoase din congelator și boabele sunt scuturate. O alternativă este tăierea ramurilor și răzuirea boabelor cu o furculiță.

În plus, puteți întinde o prelată sub tufa portantă de cătină. Apoi agitați ușor tufișul, ceea ce va provoca căderea fructelor coapte. Apoi, trebuie doar să fie ridicați.

Și după recoltare?

Dacă tăiați toate ramurile, nu trebuie să tăiați tufa mai târziu. Multe creații de bucătărie pot fi făcute cu fructe de padure. Pot fi consumate crude, dar de obicei nu se potrivesc gustului majorității oamenilor.

Sunt potrivite printre altele:

  • ca fructe uscate
  • pentru sucuri, smoothie-uri și lichioruri
  • ca fructe de tort
  • pentru prepararea jeleului, compotului și gemului
  • folosiți semințele conținute pentru propagare
  • folosiți ramurile acoperite cu fructe ca decor în vază

Sfaturi și trucuri

Dacă boabele portocalii strălucitoare nu sunt culese, păsărilor native și mamiferelor mici le place să le atace. Prin urmare, acestea reprezintă o sursă valoroasă de hrană pentru iernat în regiunile noastre.