Potting sol este mucegăit - cum să reacționeze corect

Părul moale și ușor ar fi un semn sigur al apariției creșterii mucegaiului, care ar ataca întreaga bilă de oală după un timp foarte scurt. Cu toate acestea, nici sporii de mucegai nu sunt în întregime inofensivi pentru sănătatea umană. Niciun tratament cosmetic nu va ajuta aici, plantele trebuie acum să iasă cât mai repede posibil, afară.

citește și

  • Plantați iarbă de pisică în sol?
  • Depozitați solul în ghiveci - astfel încât restul să poată fi folosit o perioadă lungă de timp
  • Solul din ghiveci este mucegăit - ce să faci?

Primul ajutor pentru plantele cu spori de mucegai

În primul rând, scoateți cu grijă vasele infectate afară, goliți-le complet și îndepărtați resturile de sol din rădăcini (cu mănuși de vinil!). În caz de infestare severă, bilele de rădăcină pot fi clătite cu apă călduță înainte ca plantele dvs. de apartament să se poată muta înapoi în sol de ghiveci nou și de înaltă calitate și în ghivece bine curățate. În principiu, există doar două motive posibile pentru apariția putregaiului în mașini de plantat:

  • Ați spus-o prea bine prin udare, astfel încât mucegaiul să se poată forma în mediul permanent umed sau:
  • Era un sol de calitate slabă, cu prea multă turbă neagră sau compost, ceea ce este de obicei mai probabil decât o pungă de sol de ghiveci care a fost depozitată prea mult timp, care, de asemenea, tinde să putrezească.

În cazul solului ieftin (de obicei, cu o compoziție chiar mai ieftină), există și faptul că acesta este în afara echilibrului biologic datorită ventilației sale slabe și tinde să se formeze imediat ce ambalajul filmului etanș a fost deschis. Deci, cumpărarea de pământ de marcă ar fi împiedicat, probabil, putrezirea?

Pământ bun, pământ rău?

Acesta a fost titlul unei comparații foarte reprezentative a solului de ghiveci publicată în 2014 de Stiftung Warentest, care a ajuns apoi la concluzia că diferențele de calitate dintre soiurile individuale erau enorme. Au fost evaluate solurile cu și fără turbă, atât de la mărcile comerciale ale binecunoscutelor magazine de bricolaj și centrele de grădinărit (de exemplu, Kölle, Dehner, Toom și Obi), cât și de mărfuri de marcă (de la Compo, Floragard și Neundorff). Dintre cele 19 produse (prețul pe 20 kg între puțin 1,50-10,00 euro), un soi tocmai a obținut un „Foarte bun”, cinci au fost „satisfăcătoare”, două au fost „suficiente”, un soi (cu puțin sub 6 .00 euro) chiar săraci, restul „bine”.

Doisprezece luni mai târziu: ușor vs. pământ greu

Amestecarea solului cu o proporție ridicată de turbă și nucă de cocos înseamnă mai puțin târâre și, datorită proporției ridicate de materii prime regenerabile (între 70 și 100%), sună inițial bine. Cu toate acestea, un an mai târziu, de data aceasta testerii de la „Ökotest” au raportat că nici pământul ușor de ghiveci nu a fost convingător. Comparația pe scurt:

  • 9 soluri diferite testate, inclusiv din gama Toom, Obi, Gartenkrone, Floragard și Compo;
  • Preț pe 20 de litri între 2,65 și 8,54 euro;
  • Rezultatul testului: de 3 ori „satisfăcător”, de 4 ori „suficient”, de 2 ori „slab”

Alternative la ghiveci?

Cu siguranță l-ați ghicit deja, este propriul compost ca mijloc optim pentru îmbunătățirea solului, dar și pentru creșterea aproape naturală a plantelor de toate tipurile. Ökotest și BUND recomandă chiar evitarea turbării ca componentă a solului în ghiveci. Argumentele pentru acest lucru sunt în principiu de înțeles și nu numai pentru că grădinăritul fără turbă ne protejează clima. Pentru a înțelege totul puțin mai bine, puteți descărca gratuit un pliant foarte informativ de pe portalul BUND.