Fructe de iedera - fapte interesante despre fructele de padure otravitoare

Doar forma de vârstă a iederii poartă fructe de padure

Trec mulți ani înainte ca o iederă să înflorească pentru prima dată. Își atinge forma de vârstă doar când are mai mult de zece ani sau mai mult. Acest lucru poate fi recunoscut, printre altele, de frunzele, care nu mai sunt lobate de mai multe ori, ci cresc doar sub formă de trei lobi sau în formă de inimă.

citește și

  • După zece ani, iederea își dezvoltă forma de vârstă
  • Creșteți-vă iederea - așa vă propagați iedera
  • Când este cel mai bun moment pentru propagarea iederii?

Așa arată fructele iederii

  • Fructe coapte primăvara
  • 5 - 9 mm în diametru
  • violet închis, negru sau alb în funcție de soi

Fructele se dezvoltă din ombelele emisferice ale florii. Ele ajung la o dimensiune de cinci până la nouă milimetri. Fiecare boabe conține una până la cinci semințe.

Fructele coapte sunt de obicei violet închis, ocazional negru verzui. Există, de asemenea, specii de iederă care poartă boabe albe sau galbene.

Fructele se coc iarna

Iedera înflorește toamna și, prin urmare, este o plantă naturală valoroasă, deoarece în acest moment mai rămân doar câteva flori pentru ca albinele și alte insecte să colecteze nectarul.

Boabele rămân pe tufiș iarna și sunt complet coapte primăvara.

Boabele de iedera sunt foarte toxice

Fructele iederii sunt foarte toxice. Acestea conțin saponine triterpenice, care pot fi fatale dacă se consumă doar trei fructe.

Prin urmare, iedera prezintă un risc ridicat de otrăvire, în special pentru copii.

Deoarece fructele sunt foarte amare, nu invită neapărat consumul, astfel încât otrăvirea de către adulți nu are loc niciodată. Este diferit în cazul copiilor care mănâncă boabele din curiozitate sau în cazul animalelor de companie care ciugulesc tufișurile tăiate și ingerează accidental fructe.

sfaturi

Scoaterea iederii din grădină nu este ușoară. Nu se răspândește numai pe șireturile cățărătoare, ci și sub forma vârstei, și peste semințele din fructe. Deci, tăiați iedera după înflorire pentru a preveni creșterea boabelor.