Tunderea smochinului - instrucțiuni cu ilustrații

Tunderea smochinului anual - opțiuni de tăiere

Soiurile moderne de smochine sunt, de asemenea, rezistente la nord de Alpi. În principal în regiunile cu iarnă blândă, cum ar fi Rinul inferior sau în zonele viticole, smochinele se dezvoltă ca arbust bogat ramificat sau copac mic în pat. Oriunde temperatura scade sub -10 grade Celsius în timpul iernii, pomi fructiferi mediteraneeni, folosiți ca plante container, asigură plăcere fructelor dulci. O alegere atentă a locației și o iernare adecvată nu sunt suficiente pentru o recoltare anuală de smochine. Tăierea expertă garantează faptul că Ficus carica dvs. rămâne vitală și înflorită cu o proporție mare de lemn de fructe. Tabelul următor rezumă opțiunile de tăiere cu ajutorul cărora vă puteți atinge obiectivul:

citește și

 • Ajutor - smochinul meu capătă frunze brune
 • Ajutor - smochinul meu are frunze galbene
 • Tăiați corect nucul - tutorial de tăiere cu instrucțiuni
Tipuri de tăieturiScop / ocaziecea mai bună întâlnire
EducațieConstruiește o coroană armonioasă, promovează lemnul de fructeFebruarie până la începutul lunii martie
Conservare tăiatăÎndepărtați lăstarii morți, nefavorabili, favorizați creșterea inundată de luminăFebruarie până la începutul lunii martie
Croială de varăPromovarea plantelor fructifere gata de iarnăSfârșitul lunii iulie până la mijlocul lunii august
Tăiere conicăRevitalizează smochinul neglijatIarna târziu

Ridicați smochinul corect

Grădinarii de casă cultivă în mod tradițional un smochin la nord de Alpi ca un arbust răspândit, bogat ramificat. Cel puțin în regiunile ușoare de iarnă din zonele 7 și 8 de rezistență, pomii fructiferi, ca tufiș plantat, aduc o recoltă generoasă de smochine în august și din nou în octombrie. Dacă grădina este situată în zonele de rezistență durabilă la iarnă 5 și 6, un smochin va prospera în găleată pentru a rămâne în spatele geamului în timpul sezonului rece. În aceste condiții, antrenamentul ca un copac mic cu un trunchi scurt și o coroană stabilă este avantajos. Dacă doriți să luați în considerare această opțiune recomandată, tundeți o smochină tânără ca aceasta:

 • În ziua plantării: lăsați lăstarul central să stea, tăiați lăstarii rămași de jos la bază
 • Până la înălțimea dorită a trunchiului: ghidați lăstarea centrală pe tija de sprijin, nu scurtați, îndepărtați lăstarii laterali în mod regulat
 • Formarea coroanei: mugurul vârfului lăstarului central a tăiat cel puțin 4 muguri deasupra bazei coroanei

După cum arată ilustrația de mai jos, un smochin ar trebui să fie ridicat cu un trunchi scurt și o coroană de extensie a trunchiului și patru lăstari laterali. Este esențial pentru antrenarea trunchiului și construirea coroanei ca să tăiați mugurul vârfului numai atunci când acesta este cu 4 până la 6 muguri deasupra bazei dorite a coroanei. Dacă tăiați mugurul de sus prea devreme, creșterea înălțimii se va opri și smochinul dvs. va rămâne mic.

Tunderea smochinului

Digresiune

Sucul lăptos care scapă provoacă mâncărime și alergii.

Sub scoarța sa netedă și cenușie, un smochin este pătruns cu seva lăptoasă. Contactul direct al sucului de lapte pe piele sub lumina soarelui poate provoca fotodermatită. Reacția alergică se manifestă ca mâncărime intensă, urmată de vezicule și eczeme. Spre deosebire de arsurile solare, zonele afectate ale pielii se vindecă lent și sunt marcate de pigmentare ireversibilă. Prin urmare, purtați mănuși cu mansete lungi pentru toate lucrările de tăiere.

Reducerea conservării - instrucțiuni pas cu pas

Ca arbust sau copac, smochinul se dezvoltă cu o structură de lungă durată de lăstari de sol sau ramuri de conducere cu baldachin. Cadrul poartă lemnul de fructe de scurtă durată, cu flori discret. Pe lăstarii de anul precedent, lemnul înflorește în martie și aduce fructele dorite din august. Pe lemnul din acest an, florile verzui apar în iulie și se transformă în smochine toamna. O reducere anuală de întreținere vizează creșterea inundată de lumină și promovarea lemnului de fructe tinere. Următoarea tăiere s-a dovedit excelentă în practică:

 • Tăiați lemnul mort la bază
 • Tăiați lăstarii laterali înghețați pe eșafodaj, până la tije scurte de 5 până la 10 centimetri
 • Tăiați-l pe cel mai slab din două lăstari verticali paraleli
 • Tăiați ramurile spre interior la unul sau doi muguri orientați spre exterior

O tăietură impecabilă de întreținere lasă un cadru stabil, portant, cu lemn vital. Lăstarii îndepărtați din anul precedent rămân în mod ideal netăiați, deoarece livrează prima recoltă la sfârșitul verii. Dacă, pe de altă parte, o împușcătură din anul precedent a atins o lungime sub a cărei încărcătură de fructe s-ar putea rupe anul acesta, tăiați ramura cu o treime sau jumătate ca excepție. Lemnul peren este scurtat la câțiva muguri, din care răsare lemnul de fructe proaspete anul acesta, care poartă smochine suculente și dulci toamna și din nou vara viitoare.

Tunderea smochinului

Promovarea lemnului de fructe - așa funcționează

Dacă o lăstare a dat roade timp de doi sau mai mulți ani, aceasta se degradează puternic. Lemnul de fructe supraaglomerat poate fi identificat prin ramificarea sa densă și creșterea în cădere . Această apariție nu înseamnă că veți declara cu siguranță ramura „fier vechi” și o veți îndepărta complet. Atâta timp cât are o lăstare anuală ramificată în zona din spate, o tăiere avantajoasă de lemn de fructe este potrivită în acest moment.

Așa cum se ilustrează mai jos, utilizați foarfece sau un ferăstrău unde lemnul de fruct tânăr se ramifică într-un unghi ascendent. Vă rugăm să setați intersecția cu câțiva milimetri în lemnul vechi, pentru a nu deteriora lăstarul tânăr. Butucul nu trebuie să depășească un centimetru, deoarece altfel putrefacția rezultată duce la riscul de boală.

Tunderea smochinului

Croială de vară

O tăiere ușoară de vară garantează un smochin vital și fructe de calitate superioară . Următoarea tăietură este destinată smochinelor care au fost plantate și are ca scop prevenirea creșterii epuizante a fructelor deficitare de toamnă. În schimb, plantarea plantelor fructifere gata de iarnă este susținută pentru o recoltă timpurie de cea mai bună calitate. Cum se face corect:

 • Cel mai bun moment este de la sfârșitul lunii iulie până la mijlocul lunii august (după recolta de vară)
 • Examinați cu atenție tufa sau coroana pentru reproducerea păsărilor, pentru a amâna programarea, dacă este necesar
 • Tăiați toți lăstarii laterali neramificați din acest an la 6-8 frunze

Ca urmare a măsurilor de tăiere de vară, mugurii florali rămași formează sisteme de fructe rudimentare care iernează și devin smochine coapte în vara următoare.

Dacă este un smochin într-o găleată care iernează în spatele sticlei, nu există tăieri de vară. Florile din iulie se transformă în smochine care încă se coc în grădina de iarnă luminoasă și caldă.

fundal

Ce este exact lemnul de fructe?

Tăierea smochinului se referă la extragerea și conservarea lemnului de fructe. Prin definiție, pentru toate tipurile de pomi fructiferi, lemnul fructifer nu este lemnul din care se formează structura de bază de lungă durată pentru arbuști sau vârfuri de copaci. Mai degrabă, termenul se referă la ramuri laterale destul de scurte. În cazul specific al smochinului, cel mai vital lemn de fruct provine din anul precedent și din acest an . Cel mai simplu mod de a identifica lemnul fructifer tânăr este prin înclinarea sa spre creștere orizontală și nu foarte ramificată. Lăstarii laterali mai în vârstă pe structura de sus înfloresc și nu produc niciun fruct. Vitalitatea în scădere poate fi recunoscută prin vârfurile de lăstar masiv ramificate, căzute.

Tăiere conică

Toleranța considerabilă de tăiere a unui smochin se bazează pe capacitatea sa de a produce lăstari proaspeți din lemn vechi. Bravura florală reușește, deoarece planta stabilește numeroși ochi adormiți sub scoarță pe măsură ce crește. Micile puncte de vegetație aproape invizibile așteaptă doar să înlocuiască ramurile sau trunchiurile pierdute. Puteți construi pe această „rezervă de fier” atunci când revitalizați un smochin îmbătrânit sau neglijat, cu o tăiere întineritoare. Iată cum să o faceți corect:

 • Cel mai bun moment este în timpul iernii de foioase
 • Tăiați crenguțele înghețate din nou în lemn solid
 • Tăiați lemnul mort la bază
 • Ramurile rămase se îndreaptă către o lovitură laterală inferioară, orientată spre exterior

Numeroase ramuri pe smochine plantate se pot îngheța complet într-o iarnă grea. Structura de lungă durată realizată din ramuri groase, perene, nu este de obicei afectată de daune. Dacă nu sunteți sigur dacă există sau nu viață într-un instinct sau nu, un test de vitalitate va elimina orice îngrijorare. Răsturnați o parte din scoarță cu un cuțit sau cu unghia. Ca alternativă, tăiați o mică bucată de trage. Dacă apare țesut suculent, de culoare crem până la verde, viața pulsează în unitate. Țesutul brun, pe de altă parte, nu lasă nici o îndoială că aveți de-a face cu lemn mort care trebuie tăiat.

întrebări frecvente

Smochinul nostru are acum doi ani. Crește necontenit și a ajuns acum la o înălțime de doi metri, din păcate fără lăstari laterali. Lăstari noi răsar acum de pe discul copacului. Să tăiem trunchiul?

Vă rugăm să alegeți o înălțime adecvată a trunchiului, de exemplu 150 de centimetri. În acest moment, tăiați tulpina cu aproximativ un centimetru deasupra unui mugur. Creșterea ulterioară a ramurilor laterale începe sub intersecție, formând viitoarea coroană. Lăstarii din felia de copac concurează cu coroana pentru nutrienți și ar trebui îndepărtați imediat.

Am preluat un smochin de la vecinul nostru și acum vrem să-l replantăm în grădina noastră. Când este cel mai bun moment? Ce anume sa cauti

Cel mai bun moment pentru a schimba locația este după ce frunzele au fost vărsate în toamnă. Tăiați rădăcinile de jur împrejur într-o rază mare cu pică. Șuvițele de rădăcină rupte rar cresc din nou. Alegeți o locație însorită, cu sol argilos, ușor acid, bine drenat și bogat în substanțe nutritive. Recomandăm îmbogățirea solului cu sol de rododendron. În februarie / martie, tăiați lăstarii cu o treime pentru a compensa masa rădăcinii pierdute.

Cât de mare ar trebui să fie o găleată pentru smochin? La ce înălțime poate ajunge un Ficus carica într-o oală? Pot tăia ramurile pentru o creștere asemănătoare unui arbust?

Dacă creșa vă aprovizionează cu smochinul tânăr cu o înălțime de 80 până la 100 de centimetri, aveți nevoie de o găleată cu un volum de 40 până la 50 de litri. Cu o cantitate suficientă de apă și substanțe nutritive, planta poate atinge o înălțime de până la 3 metri. Toleranța pronunțată la tăiere îi permite să încurajeze ramificarea în formă de tufiș la o vârstă fragedă.

Este un smochin autofertil sau are nevoie de un soi vecin ca polenizator?

Specia pură Ficus carica prosperă ca plantă monoică, astfel încât produce flori feminine și masculine. Cu condiția ca insectele să aibă grijă de polenizare, o smochină adevărată va produce fructe fără niciun soi de polenizator suplimentar. Soiurile moderne de smochine precum Dalmatica, Brunswick sau Turcia brună se pot descurca chiar și fără insecte, deoarece smochinele lor cresc ca fructe virgine. Atributul este deosebit de avantajos pentru cultivarea în grădini de iarnă și sere în care albinele sau bondarii nu au voie să intre.

Pot să cresc un smochin ca un spalier?

Antrenamentul în spalier este o metodă de cultivare sensibilă pentru smochin nu numai atunci când există o lipsă de spațiu. Protejați de un perete sudic plin de soare al casei, pomi fructiferi mediteraneeni funcționează ca o fațadă pitorească verde și livrează smochine suculente și dulci de până la două ori pe an. Ridicați smochinul cu două până la trei lăstari principali pe care îi atașați de spalier. Lemnul fructifer tânăr, care înflorește primăvara și vara și apoi dă roade, răsare pe acest cadru. Se recomandă o reducere anuală de întreținere în februarie, așa cum explică acest tutorial.

Cele mai frecvente 3 greșeli

Dacă un smochin este lăsat în voia sa, se va transforma într-o pădure ramificată în câțiva ani. Dacă sunt tăiate la un moment nepotrivit, mugurii florali și sistemele de fructe sunt victime. Pentru a vă proteja de greșelile tipice la tăierea smochinelor, următorul tabel enumeră cele mai frecvente trei erori de tăiere cu daune și sfaturi pentru prevenire:

Erori de tăiereDeterioraprevenirea
niciodată expusîmbătrânire prematură, flori leneșe, puțin lemn de fructeclar o dată pe an
tăiat după înflorirenu sau câteva smochinetăiat în februarie
Lăstarii din anul anterior au fost tăiațiEșecul recoltei de vară, puține fructe toamnaPromovați lăstarii anuali și bienali cu tăierea lemnului de fructe
Youtube

sfaturi

Un smochin din găleată este vulnerabil la îngheț iarna. Chiar și măsurile de protecție extinse nu sunt suficiente pentru a proteja pomii fructiferi mediteraneeni din ghiveci de daunele provocate de îngheț. Vă rugăm să rezervați spații ușoare de iarnă, fără îngheț. Puteți lăsa agățate fructe necoapte, deoarece acestea se vor coace în primăvara următoare și vă vor oferi o recoltă timpurie.