Cipru de coloană - rezistent sau care are nevoie de protecție?

Cipru de coloană rezistent doar la câteva minus grade

Cu toate acestea, informațiile referitoare la temperatură se aplică numai bunurilor de pepinieră cultivate în condiții locale, nu copacilor aduși din vacanța din Italia sau importați în alt mod. Acestea nu pot tolera nici câteva grade minus și doar pentru o perioadă scurtă de timp! Din acest motiv, este recomandabil să plantați chiparoși în coloane numai în regiuni climatice ușoare (cum ar fi o regiune viticolă) sau să păstrați copacul într-o cadă suficient de mare. Dar apoi tăierea regulată este esențială, după ce toți chiparoșii pot atinge înălțimi de 20 de metri și mai mult.

citește și

  • Cipru de coloană - îngrijire, tăiere, boli, iernare
  • Chiparosul coloană evocă un fler mediteranean în grădină
  • Este chiparosul columnar potrivit pentru un gard viu?

Plantați chiparoși într-o locație protejată

Dacă decideți să plantați chiparosul coloanei, ar trebui să-l așezați într-un loc protejat - o locație însorită și caldă fără curenți crește și mai mult rezistența la frig. În acest caz, „protejat” înseamnă că arborele ar trebui să stea în fața zidului casei și, în special, să fie protejat de vânturile reci de est. În plus, numai chiparoșii mai vechi ar trebui să fie plantați în general, deoarece exemplarele mai tinere sunt mult mai sensibile - acestea sunt mai bine să fie cultivate în ghivece în primii ani și să fie iernate fără îngheț, dar într-un mod răcoros și ușor.

Iernarea corectă a unui chiparos columnar

Chiparosul coloanei din ghiveci iernează cât mai ușor la maxim cinci grade Celsius - arborele veșnic nu tolerează înghețul, dar are nevoie totuși de o pauză de iarnă. Exemplarele plantate sunt ambalate cel mai bine într-o lână specială de grădinărit sau în saci de iută - materialul nu trebuie să fie permeabil doar la aer, ci și la lumină. La urma urmei, este o plantă veșnic verde care are nevoie de lumină chiar și în vacanța de iarnă. Prin urmare, un ambalaj ușor sau slab ar trebui utilizat numai pentru o perioadă foarte scurtă de timp - de exemplu în timpul unei perioade de îngheț sever - dar trebuie îndepărtat din nou imediat. Vă rugăm, de asemenea, să nu înfășurați coniferele într-o folie de plastic sau altele asemenea, deoarece umiditatea crește prea mult dedesubt și sunt promovate bolile fungice.

sfaturi

În loc să vă asumați riscul cu un chiparos pe coloană care nu este suficient de rezistent, puteți planta în schimb conifere care sunt asemănătoare din punct de vedere vizual, dar mult mai robuste. Acestea includ chiparoși Leyland, tisa coloană, tuja, chiparoși falși sau alți chiparoși, cum ar fi chiparul Arizona foarte rezistent.